5 redenen voor vaders om te buidelen met hun premature baby

door | jun 19, 2016 | Buidelen | 0 Reacties

Het is bijna vanzelfsprekend dat moeder met haar baby buidelt. Liefst zo snel mogelijk na de geboorte al, om de borstvoeding te bevorderen en omdat een baby zijn moeder nodig heeft. Hierdoor zou je bijna denken dat buidelen voor vader minder belangrijk is. Niets is echter minder waar!

Wanneer je partner een keizersnede heeft gehad of om een andere reden nog niet in staat is om te buidelen, of wanneer jullie een meerling hebben gekregen, is het vanzelfsprekend dat jij als vader de aangewezen persoon bent om met jullie kindje(s) te buidelen. Wanneer je googelt op dit onderwerp, kom je dan ook een handvol artikelen tegen die dit beschrijven. Het is echter om veel meer redenen belangrijk dat je als vader buidelt met je kind. Zo kan buidelen met je baby je een beter begrip geven van je vaderrol, zorgen voor meer interactie met je kind en zorgen dat je minder stress en angst ervaart.

Dit zijn de vijf belangrijkste voordelen van buidelen voor vader:

1. Buidelen zorgt voor een goede binding

Allereerst is het gewoon heel fijn om zo dichtbij je kind te kunnen zijn. Je baby zal jouw stem herkennen van toen hij nog niet geboren was en je stem kalmeert en troost hem en brengt hem tot rust. Wanneer je buidelt met je baby, maakt je lichaam het “knuffelhormoon” oxytocine aan en het testosteronniveau daalt. Hierdoor stijgt je verlangen om bij je baby te zijn en voor hem te zorgen en krijg je een sterk gevoel van verbondenheid met je kind.

2. Buidelen kalmeert en geeft troost

Wanneer je baby te vroeg wordt geboren, kan je je als vader machteloos en overweldigd voelen. Buidelen kan een grote troost voor je zijn in deze stressvolle situatie.

Oxytocine doet meer dan zorgen voor een goede hechting. Het werkt ook kalmerend en troostend, zowel voor jou als vader als voor je baby. Jullie beiden maken oxytocine aan door het lichamelijk contact. Bovendien past de hartslag van je baby zich aan naar het rustige kloppen van jouw hart. Als jij dus kalm en rustig bent, zal je baby zich geborgen en getroost voelen door jouw nabijheid.

Bij een vergelijking van buidelen tussen vaders en moeders, blijkt uit sommige onderzoeken zelfs dat baby’s bij hun vader eerder ontspannen en stoppen met huilen dan bij hun moeder.

3. Door te buidelen leer je je baby kennen

Door regelmatig lange periodes achter elkaar bloot-op-bloot met je baby te zitten, leer je je kind beter kennen dan wie dan ook. Je observeert elke ademhaling en elke beweging, de kleur van zijn huid en hoe hij op geluiden en bewegingen reageert. Je leert wanneer hij zich prettig voelt en wanneer niet en wat je kunt doen om hem zich comfortabel te laten voelen.

4. Buidelen maakt je zelfverzekerd in de zorg voor je baby

Baby’s kunnen ons via de kleinste reacties of veranderingen laten weten hoe ze zich voelen. Door je kind te observeren, leer je verstaan wat hij je probeert te vertellen en kan je hem steeds beter ondersteunen. Doordat je zelfverzekerdheid groeit, zal je je minder machteloos voelen in deze situatie. Je bent steeds meer in staat om zelf zo veel mogelijk van de verzorging op je te nemen en zal je zo steeds meer ouder gaan voelen.

5. Door te buidelen vorm je een centraal onderdeel van het team

Als het goed is, vorm je als vader en moeder de spil in de verzorging van je kind, ook wanneer hij nog in het ziekenhuis ligt. Je baby heeft jullie meer nodig dan wat dan ook. Door regelmatig te buidelen en je kind te observeren, kan je een adviserende rol gaan spelen in de verzorging.

Wanneer je veel bij je kind bent, zal je elke verandering waarnemen en artsen en verpleegkundigen op de hoogte stellen van hoe hij op een bepaalde behandeling reageert of wanneer er iets verandert in hoe hij zich voelt. Vader en moeder zijn hierin even belangrijk, dus onderschat niet hoe groot jouw rol als vader hierin is!Zorgen voor je baby op de couveuseafdelingWil je meer lezen over wat je zelf voor je baby kunt doen tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis en erna? Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling is de Nederlandse vertaling van Caring for Your Baby in the Neonatal Unit” van Inga Warren en Cherry Bond. Dit unieke boek is voor alle ouders met een baby op de afdeling neonatologie en helpt je om vanaf het eerste begin een rol te spelen in de zorg voor je kind. Het begeleidt je door elke fase, van de eerste dagen op de neonatale intensive care afdeling, totdat hij klaar is om naar huis te gaan. Baby’s communiceren, ze vertellen ons op hun eigen manier hoe ze zich voelen. Zelfs de kleinste reactie kan je vertellen wat hij nodig heeft. Door te leren verstaan wat je baby je probeert te vertellen, zal je zelfvertrouwen groeien en ben je steeds beter in staat om je kind te ondersteunen.0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *