Wanneer je partner een keizersnede heeft gehad of om een andere reden nog niet in staat is om te buidelen, of wanneer jullie een meerling hebben gekregen, is het vanzelfsprekend dat jij als vader de aangewezen persoon bent om met jullie kindje(s) te buidelen.
Wanneer je googelt op dit onderwerp, kom je dan ook een handje vol artikelen tegen die dat beschrijven. Misschien heb je bijvoorbeeld gelezen dat buidelen de borstvoeding kan bevorderen doordat er oxyticone vrijkomt tijdens de voeding. Het is dus niet vreemd als je denkt dat buidelen iets is voor moeders, en dat het voor vaders minder belangrijk is, maar niets is minder waar!
Voor vaders is het net zo belangrijk om te buidelen met hun baby. Het helpt je om een beter begrip te krijgen van je vaderrol. Tijdens het buidelen heb je intiem contact met je baby. Je merkt de kleinste beweging op, elk schokje en elke ademhaling. Je leert je baby steeds beter kennen en gaat je steeds zelfverzekerder voelen in je vaderrol.
Dit zijn de vijf belangrijkste redenen voor vaders om met hun premature baby te buidelen:
1. Buidelen zorgt voor een goede binding tussen vader en baby
Allereerst is het gewoon heel fijn om zo dichtbij je kind te kunnen zijn. Je baby zal jouw stem herkennen van toen hij nog niet geboren was en je stem troost hem en brengt hem tot rust.
Wanneer je huid-op-huid-contact hebt met je baby, maakt je lichaam het “knuffelhormoon” oxytocine aan, en daalt het testosteron-niveau. Daarrdoor stijgt je verlangen om bij je baby te zijn en voor hem te zorgen en groeit je gevoel van verbondenheid met je kind.
2. Buidelen kalmeert en troost je baby
Wanneer je baby te vroeg geboren wordt, kan je je als ouder machteloos en overweldigd voelen. Buidelen kan een grote troost voor je zijn in deze stressvolle situatie, en hoewel alleen moeders borstvoeding kunnen geven, is dit iets wat je als vader voor je baby kan doen.
Oxytocine doet veel meer dan zorgen voor een goede hechting. Het werkt kalmerend en troostend, zowel voor jou als voor je baby. Bovendien past de hartslag van je baby zich aan naar het rustige kloppen van jouw hart. Als jij dus kalm en rustig bent, zal je baby zich geborgen en getroost voelen door jouw nabijheid.
Uit sommige onderzoeken is zelfs gebleken dat baby’s bij hun vader eerder ontspanden en stopten met huilen dan bij hun moeder.
3. Door te buidelen leer je je baby heel goed kennen
Een baby brengt maanden in de buik van zijn moeder door, waardoor moeders soms al eerder een band met hun baby voelen dan vaders. Als je regelmatig lange periodes achter elkaar huid-op-huid met je baby hebt, heb je die tijd al snel ingehaald en leer je je baby beter kennen dan wie dan ook.
Je observeert elke ademhaling en elke beweging, de kleur van zijn huid en hoe hij op geluiden en bewegingen reageert. Je leert wanneer hij zich prettig voelt en wanneer niet en wat je kunt doen om hem zich comfortabel te laten voelen.
4. Buidelen maakt vaders en moeders zelfverzekerd in de zorg voor hun baby
Baby’s kunnen ons via de kleinste reacties of veranderingen laten weten hoe ze zich voelen. Door je kind te observeren, leer je verstaan wat hij je probeert te vertellen en kan je hem steeds beter ondersteunen.
Doordat je zelfverzekerdheid groeit, zal je je minder machteloos voelen in deze situatie. Je bent steeds meer in staat om zelf zo veel mogelijk van de verzorging op je te nemen en zal je zo steeds meer ouder gaan voelen.
5. Door te buidelen word je nog meer onderdeel van het zorgteam op de afdeling
Als het goed is, vorm je als vader en moeder de spil in de verzorging van je kind. Ook wanneer hij nog in het ziekenhuis ligt. Je baby heeft jullie meer nodig dan wat dan ook. Door regelmatig te buidelen en je kind te observeren, kan je een adviserende rol gaan spelen in de verzorging.
Wanneer je veel bij je baby bent, zal je elke verandering waarnemen en kan je artsen en verpleegkundigen op de hoogte stellen van hoe hij op een bepaalde behandeling reageert of wanneer er iets verandert in hoe hij zich voelt. Vaders en moeders zijn hierin even belangrijk, dus onderschat niet hoe groot jouw rol als vader hierin is!
Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling
Wil je meer lezen over wat je zelf voor je baby kunt doen tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis en erna? Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling is de Nederlandse vertaling van Caring for Your Baby in the Neonatal Unit” van Inga Warren en Cherry Bond. Dit unieke boek helpt je om vanaf het eerste begin een rol te spelen in de zorg voor je kind. Het begeleidt je door elke fase, van de eerste dagen op de neonatale intensive care afdeling, totdat hij klaar is om naar huis te gaan.
Baby’s communiceren, ze vertellen ons op hun eigen manier hoe ze zich voelen. Zelfs de kleinste reactie kan je vertellen wat hij nodig heeft. Door te leren verstaan wat je baby je probeert te vertellen, zal je zelfvertrouwen groeien en ben je steeds beter in staat om je kind te ondersteunen.
0 reacties