Selecteer een pagina

Award voor ‘Als we het zouden weten’

door | 28 jan 2011 | Nieuws | 6 reacties

De documentaire “Als we het zouden weten” (Ondertussen in Nederland, HUMAN, producenten Marty de Jong en Manja Wilkinson, regie Petra en Peter Lataster) heeft de Beeld en Geluid Award in de categorie cultuur gekregen van het Beeld en Geluid Instituut.

“‘Als we het zouden weten’ blijft op de vierkante centimeter van de afdeling Neonatologie. Het is een mooi dicht-op-de-huid gefilmde documentaire, waarbij de makers geen stelling hebben ingenomen ten opzichte van hun onderwerp. Door middel van observatie en reflectie worden de overwegingen van de artsen helder over het voetlicht gebracht. De melancholische muziekscore onderstreept de gevoeligheid van het onderwerp en de dilemma’s, waarvoor artsen en ook de ouders worden gesteld. Deze zorgvuldig gecomponeerde film is indringend, ontroerend, dwingt bewondering af en zet de kijker aan tot denken.”

Beeld en Geluid Instituut

“De documentaire ‘Als we het zouden weten’ laat van zeer nabij zien hoe neonatologen en kinderartsen met grote betrokkenheid en toewijding doodzieke pasgeborenen behandelen. Een filmisch essay over de passie en medemenselijkheid die nodig is om te genezen en die soms ook nodig is om de dood van een ziek kind te bespoedigen.”

Lees meer of bekijk de documentaire op de site van NPO.

Meer over dit onderwerp

De Binding met je Baby Podcast

De NICU; de neonatale intensive care unit. Daar had je nog nooit eerder van gehoord. Eigenlijk had niemand in je omgeving van de NICU gehoord. Om de tijd als kersvers gezin in het ziekenhuis door te brengen is slopend, eenzaam en je wist niet dat je zo lang kon wachten op antwoorden. Na een tijdje ken je de NICU als je broekzak en als een rollercoaster vliegen de dagen voorbij en heb je geen idee wanneer er een eind komt aan deze rit.

Lees meer

6 Reacties

 1. Ellen

  Die docu heb ik geloof ik pas een jaar nadat ik was bevallen bekeken.
  Het is zoals beschreven een eerlijke documentaire.

  Antwoord
 2. Janneke

  Wij hebben de docu gezien tijdens mijn zwangerschap… Bizar, maar achteraf heel fijn…

  Antwoord
 3. Helena

  Ik heb hem ook gezien, ongeveer een half jaar nadat ik was bevallen. Vreselijk om dagelijks zulke keuzes te moeten maken. Ik vond vooral de geboorte van Stella erg ontroerend.

  Antwoord
 4. MaryWoods

  nog steeds tranen met tuiten…..

  Antwoord
 5. Ons Kleintje

  Wat goed! ik vind deze docu super omdat het zo duidelijk laat zien hoe het was, voor mijzelf maar ook zeker voor buitenstaanders. Ik heb hem gezien nadat mijn zoontje te vroeg is geboren, hij lag ook op deze afdeling. Het heeft mij erg geholpen in het verwerkingsproces. ik moet elke keer nog wel huilen als ik hem zie.

  Antwoord
 6. Marjow

  Ook zo gek om je eigen kinderarts te zien dubbel over doorgaan of niet..
  zo zullen ze ook bij ons manneke hebben gezeten..
  had heb in de zwangerschap gezien en nu nog een stukje..

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *