Award voor ‘Als we het zouden weten’

door | jan 28, 2011 | Emoties | 6 reacties

De documentaire “Als we het zouden weten” (Ondertussen in Nederland, HUMAN, producenten Marty de Jong en Manja Wilkinson, regie Petra en Peter Lataster) heeft de Beeld en Geluid Award in de categorie cultuur gekregen van het Beeld en Geluid Instituut.

“‘Als we het zouden weten’ blijft op de vierkante centimeter van de afdeling Neonatologie. Het is een mooi dicht-op-de-huid gefilmde documentaire, waarbij de makers geen stelling hebben ingenomen ten opzichte van hun onderwerp. Door middel van observatie en reflectie worden de overwegingen van de artsen helder over het voetlicht gebracht. De melancholische muziekscore onderstreept de gevoeligheid van het onderwerp en de dilemma’s, waarvoor artsen en ook de ouders worden gesteld. Deze zorgvuldig gecomponeerde film is indringend, ontroerend, dwingt bewondering af en zet de kijker aan tot denken.”

Beeld en Geluid Instituut

“De documentaire ‘Als we het zouden weten’ laat van zeer nabij zien hoe neonatologen en kinderartsen met grote betrokkenheid en toewijding doodzieke pasgeborenen behandelen. Een filmisch essay over de passie en medemenselijkheid die nodig is om te genezen en die soms ook nodig is om de dood van een ziek kind te bespoedigen.”

Lees meer of bekijk de documentaire op de site van NPO.

Meer over dit onderwerp

Tips voor ouders van een premature baby in het ziekenhuis

Tips voor ouders van een premature baby in het ziekenhuis

Jullie zijn papa en mama geworden en je bent ouders geworden van een premature baby. Dat jouw kindje op de NICU ligt is een spannende tijd. Sommige gebeurtenissen die normaal simpel zijn, worden nu opeens een uitdaging. Een tijd waarin veel gebeurt. Mooie,...

Urenlang zat ik naast zijn bedje

Urenlang zat ik naast zijn bedje

Het oudste kind van Hanneke de Wit (35) werd na een zware zwangerschap acht weken te vroeg geboren. Genieten van een onbezorgde kraamtijd was er voor Hanneke niet bij, ook omdat ze nog te maken kreeg met de gevolgen van een zwangerschapsvergiftiging. Hanneke (35):...

Je ziet er niks meer van

Jullie zoon of dochter is te vroeg geboren. Misschien 5 weken te vroeg, of 8 weken te vroeg of zelfs nog vroeger. Jullie hebben een traject meegemaakt op de NICU en/of de couveuse afdeling. Er hebben mijlpalen plaatsgevonden, de kolf borstvoeding sessies in de...

6 Reacties

 1. Ellen

  Die docu heb ik geloof ik pas een jaar nadat ik was bevallen bekeken.
  Het is zoals beschreven een eerlijke documentaire.

  Antwoord
 2. Janneke

  Wij hebben de docu gezien tijdens mijn zwangerschap… Bizar, maar achteraf heel fijn…

  Antwoord
 3. Helena

  Ik heb hem ook gezien, ongeveer een half jaar nadat ik was bevallen. Vreselijk om dagelijks zulke keuzes te moeten maken. Ik vond vooral de geboorte van Stella erg ontroerend.

  Antwoord
 4. MaryWoods

  nog steeds tranen met tuiten…..

  Antwoord
 5. Ons Kleintje

  Wat goed! ik vind deze docu super omdat het zo duidelijk laat zien hoe het was, voor mijzelf maar ook zeker voor buitenstaanders. Ik heb hem gezien nadat mijn zoontje te vroeg is geboren, hij lag ook op deze afdeling. Het heeft mij erg geholpen in het verwerkingsproces. ik moet elke keer nog wel huilen als ik hem zie.

  Antwoord
 6. Marjow

  Ook zo gek om je eigen kinderarts te zien dubbel over doorgaan of niet..
  zo zullen ze ook bij ons manneke hebben gezeten..
  had heb in de zwangerschap gezien en nu nog een stukje..

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *