Selecteer een pagina

Met 34 weken werd Floyd geboren

door | 26 mrt 2021 | Interview | 0 Reacties

Afke beviel met 34 weken van haar zoontje Floyd. Als je baby te vroeg geboren wordt is dat al heftig, maar zwanger zijn in de coronatijd kwam ook met zijn uitdagingen.

Bevallen met 34 weken

Afke, wil je jezelf even voorstellen?

Ik ben Afke Scholten-Gijsberts (insta: @Muisjesmama), ik ben 30 jaar oud en getrouwd met Arjen. Uit mijn vorige relatie heb ik een zoon van 9 jaar, en samen hebben wij nog 4 prachtige kinderen: Tidde (6) Milow (5) Yitte-Marie (2) en Floyd (33 weken, 27 weken gecorrigeerd). Naast mijn drukke en bijzondere gezin werk ik voor 32 uur als planner in de zorg, en ook Arjen heeft een fulltime baan. Wij hebben een zoon met autisme, een zoon met een forse ontwikkelingsachterstand en een zoon met een genetische huidaandoening. Dat maakt ons leven complex, maar juist van die drukte genieten wij elke dag.

Met hoeveel zwangerschapsweken is Floyd geboren?

Ik ben van Floyd bevallen met precies 34 weken. Hij was 44 cm lang en woog 2.410 gram. Floyd is geboren met een Apgar score van 2x 10, alleen kwam er al snel naar voren dat hij vergat adem te halen en daardoor dipte hij aan de monitor. Er werd toen toch besloten om hem in de couveuse te leggen.

Wisten jullie van tevoren dat je baby te vroeg geboren zou worden?

Wij wisten een week van tevoren dat Floyd prematuur geboren zou gaan worden. Ik had een turbulente zwangerschap, met pre-eclampsie en daarbij extreem braken, waardoor ik vanaf 28 weken zwangerschap sondevoeding nodig had.

Dat was helaas niet voldoende. Toen ik met 33 weken zwangerschap bij de gynaecoloog kwam, werd het al snel duidelijk dat ik op moest worden genomen. Ik kon niet meer lopen en mijn leverwaarden waren extreem slecht. Diezelfde middag kreeg ik mijn eerste spuit met longrijpers en de volgende ochtend kregen we een rondleiding over de afdeling waar onze baby zou komen te liggen.

Pas op het moment dat ik door mijn man in een rolstoel over die afdeling werd gereden viel bij mij het kwartje dat ons kleintje toch echt eerder geboren zou worden. Op de afdeling werd er zelfs over gesproken dat er vanaf die avond een plekje voor hem zou zijn. Uiteindelijk ben ik dus bevallen met 34 weken.

Hoe lang was de ziekenhuisopname en hoe was dat voor jou?

Floyd heeft uiteindelijk 6 weken en 2 dagen in het ziekenhuis gelegen. Daarna is hij 2 weken thuis geweest en helaas moest hij toen nog een week terug. Hij werd opnieuw slap en moest weer worden opgenomen en aan het zuurstof.

Zelf ben in totaal 3 weken in het ziekenhuis opgenomen geweest en toen heb ik de keuze gemaakt om naar huis te gaan. Ik had thuis nog 4 kinderen, die vanwege de coronamaatregelen niet in het ziekenhuis mochten komen, en die miste ik enorm. Daarnaast ging het psychisch niet goed met mij.

Hoe gaat het nu met Floyd? Merk je verschil met leeftijdsgenootjes?

Het gaat met Floyd heel erg goed. Hij is nu ongecorrigeerd 8 maanden en doet alles op zijn eigen tempo. Wij lopen met hem bij de fysio vanwege een voorkeurshouding en spierzwakte in zijn nek. Gelukkig gaat dat heel erg goed en gaat hij met grote stappen vooruit.

Vergeleken met leeftijdsgenoten loopt hij wel een stukje achter. Een vriendin van mij heeft bijvoorbeeld een week na mij een baby gekregen, ook een jongen, en wanneer zij iets post of stuurt valt het verschil mij op. Ik maak mezelf hier zeker geen zorgen om. Uiteindelijk komt ons kleine kereltje er wel en hij is hard bezig met om een inhaalslag te maken.

Hoe voel je je nu, als je terugdenkt aan deze periode?

Gelukkig voel ik me nu rustig wanneer ik terugkijk op deze periode, maar het is zo heftig geweest dat ik een postnatale depressie kreeg. Ik weet niet of dat per se door de vroeggeboorte van Floyd kwam, maar het heeft er zeker een rol in gespeeld.

Persoonlijk denk ik dat ik het zwaarder heb gehad met het feit dat mijn man en ik voor een vijfde kindje kozen en wij wisten dat de kans groot was dat deze zwangerschap niet ideaal zou verlopen. Ik had tijdens mijn vorige zwangerschappen ook pre-eclampsie en toen was mijn bloeddruk ook flink te hoog.

Daarnaast is zwanger zijn in de coronatijd best heftig. Je doet het meer alleen dan samen met je partner, en weken in het ziekenhuis liggen zonder je kinderen is heftig. Ik nam en neem mezelf zo veel kwalijk. Gelukkig zijn er mensen die je hiermee kunnen helpen en daar ben ik dan ook hard mee bezig.

Het je tips of adviezen voor andere ouders die nu in deze situatie zitten?

Wat zou jij in die periode graag hebben willen weten?

Stel vooral vragen aan artsen, verpleegkundige en verloskundigen en wees echt niet bang om aan te geven hoe je er zelf in staat. Ondanks dat het best zwaar is en iedereen het beste met je voor heeft. Zelf weet je het best hoe je je voelt en waar bijvoorbeeld jouw angsten liggen.

Daarnaast is echt mijn grootste tip om te zorgen dat er een tweede persoon bij je bevalling aanwezig is. Toen Floyd geboren was, ging mijn man gelijk met hem mee naar de babyafdeling. Gelukkig was mijn beste vriendin bij mij en bleef ik niet alleen achter. Natuurlijk is er wel iemand die je even helpt opfrissen, maar ik vond het echt heel fijn dat er iemand bij mij was waaraan ik mijn zorgen kwijt kon. Ik had echt niet geweten wat ik zonder haar had gemoeten.

Deel jouw verhaal

Met deze rubriek geven we je een kijkje in verhalen, perspectieven en ervaringen van andere ouders. Heb jij een kindje dat te vroeg geboren is en wil jij ook je verhaal delen, dan kun je ons mailen: info@kleinekanjers.nl. Vergeet ook niet het vorige artikel te lezen, waarin Christel haar verhaal deelt. Haar dochtertje was dysmatuur, ze werd geboren met 37 weken, maar was veel te klein voor de termijn.

Via onze Facebook-groepen kun je in contact komen met andere Grote Kanjers, ouders van Grote Kanjers en ouders van Kleine Kanjers.

Meer over dit onderwerp

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *