Selecteer een pagina

De eerste kamer stemt in: moeder van te vroeg geboren baby krijgt langer verlof

door | 17 dec 2014 | Nieuws | 80 reacties

Het is eindelijk zover: moeders van te vroeg geboren baby’s krijgen langer verlof. Na lang wachten heeft de eerste kamer gisteren unaniem ingestemd met het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze wet maakt het mogelijk om na de slopende ziekenhuisperiode, thuis bij te komen en zelf voor je premature baby te kunnen zorgen.

De nieuwe wet gaat vanaf 1 januari 2015 gelden

Met deze wet wordt onder andere het bevallingsverlof van moeders bij een langdurige ziekenhuisopname van haar pasgeboren (prematuur) kind verlengd. Moeders krijgen nu de gelegenheid om na de ziekenhuisperiode haar baby tien weken thuis te verzorgen. Het huidige verlof van zestien weken is bij prematuur geboren baby’s, waarbij de baby soms na al die weken nog steeds in het ziekenhuis ligt, niet voldoende. De VOC heeft zich jaren ingezet om dit voor elkaar te krijgen.

Het is jammer dat deze wet zo lang op zich heeft laten wachten, maar geweldig dat het nu zover is. Wij zijn er ontzettend blij mee. Het feit dat je nu thuis alsnog kunt genieten en nog niet aan werk hoeft te denken is fantastisch en in onze ogen niet meer dan logisch.

Andere blogs over dit onderwerp:

Meer over dit onderwerp

De Binding met je Baby Podcast

De NICU; de neonatale intensive care unit. Daar had je nog nooit eerder van gehoord. Eigenlijk had niemand in je omgeving van de NICU gehoord. Om de tijd als kersvers gezin in het ziekenhuis door te brengen is slopend, eenzaam en je wist niet dat je zo lang kon wachten op antwoorden. Na een tijdje ken je de NICU als je broekzak en als een rollercoaster vliegen de dagen voorbij en heb je geen idee wanneer er een eind komt aan deze rit.

Lees meer

80 Reacties

  1. Michelle

    Vraagje: gaat dit dan enkel in bij kindjes die in 2015 zijn geboren? Ons zoontje is eind september geboren en halverwege januari zou ik dan weer aan het werk moeten gaan. Maar ik neem aan dat ik dan net ‘de boot mis’…? En weet iemand hoe ze dit gaan realiseren, moeten mensen bij het UWV melden wanneer je met je kindje naar huis mag dan..?

    Ons zoontje is wel al thuis, maar ik zou graag wat meer tijd hebben om een ritme te vinden en op krachten te komen. Zoals meeste werkende moeders van prematuren, heb je ook geen rust (lichamelijk, maar ook mentaal), vóóraf kunnen hebben om je voor te bereiden op de (soms traumatische) bevalling en alles wat er daarna bij komt kijken met een te vroeg geboren kindje. Ik verbleef dan dag en nacht bij mijn kindje op de kamer, maar rusten doe je niet als elke 40 minuten de alarmbellen afgaan en je hoopt dat hij zijn ademhaling weer hervat etc.

    Nou goed, ook al kunnen wij er waarschijnlijk niet gebruik van maken, ben ik wel heel blij dat dit voorstel er door is gekomen! Ik moet alleen wel zeggen dat ik het nog steeds belachelijk vindt dat de papa’s het met maar twee dagen moeten doen (ook van niet premature kindjes), hun hebben heel veel dezelfde ervaringen en zorgen als de moeders, op wellicht de lichamelijk klachten na dan. Maar dat wordt vaak wel weer ingevuld met zorgen e.d. voor andere kinderen, huisdieren, huishouden, financiën etc.

    Antwoord
    • Kleine Kanjers

      Hoi Michelle, het geldt voor alle ouders waarvoor in jan 2015 het verlof begint. Helaas komt de wet voor jou dus ook net te laat. Je kunt de nieuwe wet wel als uitgangspunt voor overleg met je werkgever en de arboarts gebruiken. De VOC benadert arboartsen om ze hiervan op de hoogte te stellen en hopelijk zorgt dit voor iets meer flexibiliteit voor iedereen die net niet van deze wet gebruik kan maken. Succes!

      Antwoord
  2. Sita

    hartstikke mooi natuurlijk maar wie gaat dat betalen? Gaat dit weer ten laste van de verzorging van ouderen zoals van mijn schoonmoeder van 96 die 3 uur thuiszorg per week had en per 1 januari 2015 nog maar 1,5 uur!

    Antwoord
    • Kleine Kanjers

      Beste Sita,

      Natuurlijk is dat heel vervelend voor jouw schoonmoeder en alle andere bejaarden die hulp nodig hebben en niet krijgen.

      Maar uit jouw reactie blijkt wel luid en duidelijk dat je nooit in de schoenen van ouders van prematuren hebt gestaan en geen idee hebt hoe zwaar het is om je kind soms maandenlang voor zijn/haar leven te zien vechten en intussen gewoon weer aan het werk te moeten terwijl je daar geestelijk en lichamelijk niet tot nauwelijks toe in staat bent!

      Ik heb je reactie toegelaten vanwege de vrijheid van meningsuiting op internet en omdat ik denk dat we daar verplicht toe zijn. Maar eerlijk gezegd vind ik het een ronduit kwetsende opmerking!

      Hanneke de Wit

      Antwoord
      • Denise

        Hoi Hanneke
        mooie reactie op Sita. Zij zal dit waarschijnlijk en gelukkig maar nooit hebben meegemaakt. Want dan zou je wel anders reageren.

        Antwoord
      • Anne-Bente

        Wat een goed antwoord, natuurlijk gaat deze wet niet willens en wetens zorg weghalen bij anderen. Mijn respect dat je hier beleefd hebt kúnnen antwoorden.

        Antwoord
      • Juuls

        Beste Hanneke,

        Wat een mooi en respectvol antwoord! Complimenten.

        Antwoord
      • Ramona

        Wat een super antwoord.
        Sommige reacties kan je zo kwaad van worden.
        Die mensen weten inderdaad niet hoe het is!

        Antwoord
    • anouk

      Beste Sita,
      Ik ben het met Hanneke eens, je opmerking is kwetsend en tegelijkertijd begrijpelijk! Ik heb beide paar schoenen aangehad en weet hoe zwaar beide situaties zijn. Dus nog maar een keer de oproep aan de politiek en maatschappij om get solidariteitsbeginsel niet los te laten. We zijn er voor elkaar toch!

      Antwoord
    • Carolien

      Sita, wel eens van mantelzorg gehoord? Je kunt ook zelf je handen uit de mouwen steken hè bij moeders!! Dit is misschien niet zo’n nette opmerking van mij maar dat is die van jouw evenmin. Ik hoop dat je nooit mee hoeft te maken dat er in je directe omgeving een prematuur kindje geboren wordt…..Zowel dan zul je je vast nog eens achter je oren krabben en terug denken aan je opmerking hier

      Antwoord
  3. Trotse Oma

    Eindelijk , ben dan wel een Oma van een prematuur kindje ,maar is best slopend voor de ouders ,en echt genieten in een ziekenhuis kan natuurlijk niet echt .Thuis dan kan je lekker je eigen dingen doen ,en dan ga je echt genieten ,en ook thuis is het nog anders als een gewone baby .Is dan ook echt nodig dat dit er eindelijk door is.Nu nog een nieuwe regel voor de Papa.

    Antwoord
  4. Dancegiirl

    Ik ben het met je eens, ben zelf werkzaam in de thuiszorg. Maar korten op uren wordt gedaan waar het ook kan. Een krantje halen, vuilnisemmer buitenzetten afwas etc kunnen jij als familie maar ook andere mantelzorgers doen. En er wordt per gemeente gekeken! Daarnaast leven de ouderen onder ons in een claim cultuur. Lekker verwend dus. Een moeder van een prematuurtje moet al inleveren op tijd en door de nieuwe regeling krijgen ze klein beetje meer tijd.. ik ben dan wel geen moeder maar je moet daar toch wel gelukkig van worden? Eindelijk kunnen nieuwe mama’s gaan genieten na een periode van zorg en zorgen!

    Antwoord
  5. annie

    Sita niet om je aan te vallen hoor maar waar haal je het lef vandaan weet je wel wat het is om een te vroeg geboren kindje of ziek kindje te hebben en niet wetende of je je kindje ooit nog thuis kan hebben en alle respect voor je oma van 93 maar kom op het is appels met peren vergelijken het is een leven en de toekomst laat ze lekker het geld bij de mensen halen die tonnen per jaar verdienen of inplaats van zoveel geld te doneren bij acties een actie houden voor deze mama’s en papa’s

    Antwoord
  6. Ismiwe

    beste Sita…wat een belachelijk persoon ben jij…mijn vrouw en ik hebben ontzettend veel ellende gehad met onze premature dochter..u weet echt niet waar je over praat..

    Antwoord
  7. Cynthia

    Ongelooflijk! Ik zit echt met de grootste irriratie de reactie van Sita te lezen. Ik vind het absoluut geen vergelijk. Precies het type; ik betaal niet mee voor de steunzolen en lenzen van anderen als ik ze zelf niet gebruik. Inderdaad geen enkel idee waar je het over hebt. Het Is maar goed dat types als jij niet in de politiek zitten.

    Antwoord
  8. Josine

    Nav bovenstaande heb ik nog een vraag? Jullie geven als antwoord aan dat de wet in gaat op 1 jan 15 en alleen van toepassing is als het verlof na die datum ingaat.
    Geldt dit voor het zwangerschapsverlof in algemeen? Of alleen het bevallingsverlof?
    Mijn dochter is nov 2015 geboren en ligt nog in het ziekenhuis. Ook tot na 1 jan.
    Gaat de nieuwe regeling dan aan mij voorbij? Of heb ik het geluk dat het bevallingsverlof nog niet is gestart?
    Groet, Josine

    Antwoord
    • pascal

      Ook wat dat je kinden al is geboren in 2015 is nu 2014

      Antwoord
  9. Mariska

    Komt voor mij ook te laat, mijn prematuurtje wordt 31 december al weer 4…
    Vind het wel fijn voor de aanstaande ouders, dat er eindelijk iets aan gedaan wordt. Beter laat dan nooit.

    Antwoord
  10. ukulele

    Jammer dat het alleen om prematuur baby’s gaat. Onze jongen is na een zwangerschap van 40 weken in okt geboren ik moet 5 januari weer aan het werk maar zoonlief ligt nog steeds in het ziekenhuis. Dus als hij straks thuiskomt kan ik hem ook niet thuis nog verzorgen ik zal niet de enigste zijn.
    Tijdlijn een prematuur krijgen is geen pretje maar een op het oog goede zwangerschap eindigend in het ziekenhuis is ook geen pretje

    Antwoord
    • Sandra

      Dit geldt toch voor alle baby’s die na de geboorte in het ziekenhuis liggen. Dus ook in jouw situatie. Alleen had jouw zoon na 1 januari geboren moeten worden om er gebruik van te kunnen maken.

      Antwoord
    • Michelle

      Lijkt mij ook dat het anders voor jou zou gelden hoor, wat mij betreft hoeft daar geen verschil in te zijn, gezien je wondertje ook in het ziekenhuis verblijft of is verbleven – sterkte!

      Antwoord
  11. Inge

    Moet je verlof ingaan vanaf 1 januari of gaat het erom dat de baby na 1 januari is geboren? Op de website van de overheid kan ik nog niet terug vinden dat deze wetswijziging is aangenomen. Hoe weten jullie dat het gaat om wanneer je verlof begint? Ik zou net buiten de boot vallen. Per 15 december is mijn zwangerschapsverlof ingegaan. Ons kleintje zal in de eerste week van januari worden gehaald met aansluitend maandenlange ziekenhuis opname.

    Antwoord
  12. T.

    Ik heb altijd gedacht dat zwangerschapsverlof bedoeld was om van de bevalling te herstellen.

    Antwoord
    • Merel

      Nee verlof is niet alleen om te herstellen, maar ook om een band tussen moeder en kind te verwezenlijken en/of te versterken…

      Antwoord
    • Marijke

      Als je een prematuur kindje hebt gekregen, is er meestal een onderliggende oorzaak. Om daarvan te kunnen herstellen heb je tijd nodig, meer tijd dan anderen omdat je ook druk bent met naar het ziekenhuis gaan. Je kunt je lichaam op dat moment niet de rust gunnen/geven die het eigenlijk nodig heeft.

      Antwoord
  13. Janus

    En wordt er voor de vaders nog iets geregeld? Wat voor de moeders geldt geld ook voorons. Heb het zelf ook meegemaakt met mijn zoontje. Alsof wij vaders dan een knop om kunnen zetten als we na 2 dagen wettelijk verlof weer aan het werk kunnen.

    Antwoord
    • Mark

      Ben het volledig met u eens Janus
      Ik als aanstaande vader rij de komende weken van brabant naar het sophia in Rotterdam Mijn vakantie uren zijn al op en de horeca kent ook al geen cao meet dus rest mij nu met een verstrooid hoofd werken en op de vrije dagen op en neer rijden en straks na de geboorte met mijn vakantie uren in de min gaan

      Antwoord
    • Michelle

      Je hebt helemaal gelijk – ook voor niet-premature vaders- is twee dagen gewoon niet voldoende voor zo’n ingrijpende verandering in je leven, het slaat toch ook nergens op!

      Antwoord
    • marianne

      Mijn vriend is daarna de ziektewet in gegaan. Als je geestelijk nog niet in staat bent om te werken ben je toch gewoon ziek.

      Antwoord
  14. Monique

    Geweldig!!!

    Maar hoe zit dit met ouders die bevallen zijn van een kindje met een aangeboren afwijking maar waarvan het kindje wel op tijd is geboren? Ons kindje heeft 8weken in het ziekenhuis gelegen vanaf de geboorte en daarna helaas overleden, maar ik denk dat ik anders ook weer gewoon op tijd had moeten gaan werken….

    Deze ouders hebben daar dus ook zeker recht op! Toch?

    Antwoord
  15. Rob

    Een leuk idee natuurlijk, maar om dat nu wettelijk vast te leggen ?
    De werkgever is weer de gelukkige die de moeder 100% mag doorbetalen en nu nog eens een x-aantal weken langer.
    Dat de moeder in een dergelijk geval meer tijd met haar kind wil zijn is uiteraard logisch. Maar toch niet op kosten van de werkgever?
    Na afloop van de periode van volledig betaald verlof gaat moeder weer aan het werk en kan die kleine in allerlei soorten opvang worden ondergebracht ?

    Antwoord
    • Von

      Hoezo is de werkgever de ‘gelukkige’? Je krijgt een uitkering van het UWV tijdens je verlof.

      Antwoord
    • Eva

      Het UWV betaald de kosten niet de werkgever!

      Antwoord
    • Mas

      Rob,

      Je reactie is echt om te huilen! Wat bekrompen en niet medelevend. Hoe voelt iemand zich denk jij, die weken of soms maanden naar het belangrijkste mensje in haar/zijn leven moet kijken, aan draden en snoeren. In de angst dat het mini mensje het niet redt! Dat zij hun zoon of dochter misschien nooit echt leren kennen? Het beeld vanaf dag 1 na de positieve zwangerschapstest van de eerste stapjes, de eerste vakantie, de eerste zwemles? Rob mijn zoon kwam keurig optijd maar ik kan het me wel voorstellen. Ik kan me voorstellen dat je emotioneel, lichamelijk en hormonaal bent uitgeput. Je constant op en neer pendelt tussen thuis en ziekenhuis. De angst je slaap verstoort en je soms vergeet om te ademen als je naar dat hulpeloze kleine wezentje staart. Je had je zo voorgenomen er altijd te zijn om de pijn te verlichten, om je kindje te beschermen en nu sta je machteloos. En jij denkt aan de wergevers Rob? Schaam je!

      Antwoord
  16. Esther

    Jammer dat alleen aan te vroeg geboren kinderen wordt gedacht. Mijn zoon is na 41 weken em 1 dag geboren. 5700 gram en 57 cm. Geen prematuur, maar een suiker baby. Pas na zijn geboorte werd er verder gekeken en bleek dat ik zwangerschapsdiabetes had gehad, met enorme gevolgen voor mij, maar zeker ook voor de baby. Na 16 dagen kreeg ik hem mee met de mededeling: ‘Er is niets meer dat wij (ziekenhuis) voor hem kunnen doen, dan wat jij zelf kunt.’ Zonder kraamhulp stond ik buiten het ziekenhuis, met alle voorschriften die na een keizersnede gelden. Fysiek in puin met een kind dat tot op de dag van vandaag moeilijk eet. En dat is in mijn ogen een direct gevolg van zijnzziekenhuisopname. Ik bedoel dat niet verwijtend, het was ook de enige manier om hem in leven te houden.
    Naast eetproblemen kreeg hij binnen 2 maanden ernstig eczeem waardoor hij borstvoeding moest blijven krijgen.
    Toen hij 10 weken was, moest ik weer werken. Ik was zo ver heen dat ziek melden niet in me op kwam. Ik was te druk met overleven.

    Antwoord
  17. Esther

    Ik ben wel heel blij dat er eindelijk aan ouders van prematuurtjes wordt gedacht.

    Antwoord
  18. manon

    Iedere werkgever krijgt voor de 16 weken zwangerschapsverlof van het uwv geld dus het kost hem niks extra .Voor iedereen die meteen negatief reageert ik hoop dat je zelf nnooit in deze positie komt!

    Antwoord
  19. Ramona

    Super dat het eindelijk zover is.
    Nu vind ik het zeer treurend dat het pas per 1 januari ingaat.

    Ik ben 29 oktober bevallen van mijn zoontje. 10 weken te vroeg.
    4 januari was ik uitgerekend.
    Mijn zoontje is nu 7 weken en 3 dagen oud en ligt nog steeds in het ziekenhuis.

    Van de dag van mijn bevalling tot nu heb ik geen moment rust kunnen pakken, terwijl je na een keizersnede een aantal dagen/weken plat moet. Dat gaat niet als je kindje in het ziekenhuis ligt. De hele periode maak je je druk om je kindje of het goed gaat komen ja of nee. Je mist al een deel van je zwangerschap, door een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging. En nu kan ik ook nog minder lang van mijn kindje genieten, als hij uiteindelijk thuis komt. Waarom kan zo’n wet dan niet per direct ingaan, in plaats van pas 1 januari???

    Antwoord
  20. Corina

    Wat een prachtig nieuws!
    Onze zoon (inmiddels 11 jaar!) is met 28 weken geboren,
    En onze dochter (inmiddels 7jaar) zijn met 34 weken geboren!
    Toen was deze regeling nog niet van kracht maar wat had ik er toen blij
    Mee geweest!
    Ik ben blij dat dit in de toekomst wel anders is!
    En wens bij deze iedereen met een prematuur baby of baby’s heel
    Veel geluk en vooral gezondheid toe!!

    Wat een mooie regeling….

    Liefs,

    Antwoord
  21. Daan

    Beste Sita
    Ik ben het geheel eens met Anouk en Hanneke. Ik heb zelf de ervaringen niet met een prematuurtje. Ben wel moeder van 2 kleintjes beide keren bevallen met een keizersnede. Het herstel daarvan was ook erg pittig. Ik kan me heel goed voorstellen wat ouders door maken die een prematuurtje hebben. Als ik zo jou reactie lees vind ik dat erg hard en zeer kwetsend. Misschien heb jij die ervaringen niet en gelukkig maar. Mocht je ooit in die positie raken zou je blij zijn met deze regel.

    Antwoord
  22. Carla

    Mijn dochter is inmiddels 12, ook prematuur. Ik heb toen gekozen voor 3 maanden onbetaald verlof na mijn bevallingsverlof. Die tijd was zeker nodig om alles te verwerken. De begeleiding van premature baby’s die naar huis mogen vind ik slecht geregeld want je hebt geen recht meer op kraamhulp dus je moet het thuis maar uitzoeken. Daar moeten ze iets aan doen!

    Antwoord
    • Marijke

      Ik heb na de geboorte van onze zoon wel kraamhulp gehad. Dat is nu 7,5 jaar geleden, uitgestelde kraamzorg werd dat genoemd. 4 dagen van 4 uur, daarnaast kreeg ik nog 3 of 4 uur extra omdat ik borstvoeding gaf.

      Antwoord
  23. M

    Hoi ik ben ook pas moeder geworden van een prematuur baby me kleine was 10 weken te vroeg niemand weet wat we hebben mee gemaakt het is een zware perioden ik ben inmiddels weer aan het werk valt niet mee maar ja het moet gewoon nu pas komt het kabinet met dit voorstel ja dat is ook maar omdat de verkiezingen straks weer voor de deur staan rot toch op ik voelde me gestraft omdat ik niet heb kunnen genieten van me kraamtijd ik wilde graag nog even thuis blijven omdat ik het zo zwaar heb gehad met die hele drama ziekenhuis in ziekenhuis uit had zelf nog 3 andere kinderen thuis die er helemaal niets van begrepen wij begerepen het zelf noulijks het gezin was helemaal uit ze ritme we zaten in een sneltrein waar van we de halte niet wisten maar gelukkig me meisje is een strijder dus ze mocht naar huis ik heb maar 4 weken thuis gezeten met me kleine meid omdat ik niet meer verlof kon krijgen omdat het kabinet laks is daarom dus hoe dan ook ik werd gestraft ben nog steeds boos niemand begrijpt wat een ouder meemaakt als ze een prematuur baby krijgen het is heeel erg zwaar

    Antwoord
  24. Anneke

    Zwangerschapsverlof wordt niet door een werkgever betaald dus dat is onzin. Het UWV betaalt het verlof , de werkgever krijgt dit van het UWV. Dus zorg ervoor dat je op de hoogte bent voordat je onzin loopt te verkondigen.

    Verder is het volgens mij zo dat het niet enkel geldt voor prematuurtjes maar ook voor zieke kinderen. Dus voor kinderen die in het ziekenhuis liggen geldt dat de moeder nog minstens 10 weken heeft voordat ze aan het werk moet. Ik zou daarvan overigens liever hebben dan het 5 weken extra voor de moeder was 5 voor de vader ipv 10 voor moeder. De 16 reguliere weken zijn om te herstellen. Fit is om te zorgen en dat zou eerlijk verdeeld moeten zijn.

    Antwoord
  25. Paulus

    ik zou zeggen…neem onbetaald verlof! Kinderen krijgen is een keuze draag dan ook de consequenties als deze zelf. Het wordt tijd dat mensen hun eigen boontjes gaan doppen…

    Antwoord
    • Cindy

      Wat een ondoordachte opmerking. Als we zo gaan beginnen is het einde zoek.
      Dus wat jij zegt is: ouders, betaal het zelf als er ellende ontstaat rondom de geboorte van je kind !
      Dan dus ook: rokers, betaal zelf je behandeling tegen kanker en hartziekten; sporters, betaal je eigen sportblessures (incl de tijd). Autorijders, betaal zelf de kosten na je auto ongeluk. Iedereen maakt zo de eigen keuzes. Je (on)geluk kies je niet, dat overkomt je!
      Wij betalen premies en belastingen om dit soort kosten samen te dragen. En zo hoort het ook!

      Antwoord
      • Michelle

        Helemaal mee eens Cindy, waar zouden we zijn als maatschappij als we alles op die manier gaan beredeneren!

        Antwoord
    • Mas

      Paulus ik vind het betreurenswaardig dat je niet in staat bent het gedeelte van je hersenen te gebruiken waar het empatisch vermogen zich schuil houdt. Zelf geloof ik dat je in het leven geconfronteerd wordt met je uitspraken en daden, voor jou hoop ik dat dit niet zo is (ik gun namelijk iedereen geluk) en dat jij nooit hoeft te leunen op de maatschappij. Ga jij lekker boontjes doppen. Ik wens je vooral veel wijsheid toe.

      Antwoord
  26. Nicole

    hehe eindelijk!! Er word eindelijk aan de ouders van prematuurtjes gedacht!
    Onze zoon is alweer 9 werd geboren met 33 weken en toen had ik die extra tijd zo hard nodig! De tijd nadat hij thuis kwam was overleven voor mijn man en ik.

    Fijn dat dit nu goed wordt geregeld!!!

    Antwoord
  27. Mariansep

    Heel fijn wij zijn 22november ook oma en opa geworden van een prematuurtje
    Ik zie hoe zwaar het is om uit tilburg iedere dag naar Utrecht te gaan .
    En nu licht ze in tilburg natuurlijk hebben de ouders dat graag voor hun kindje over .
    En wij ook natuurlijk als opa en oma .
    ook nu gaan de ouders twee keer per dag naar hun dochtertje om te buidelen en om dicht bij hun kindJe te zijn .
    Laat hun dan fijn genieten van hun kraamtijd als ze naar weken ziekhuisopnamen naar huis toe mag
    Zij hebben als ouders ook graag naar een zware periode een leuk kraamtijd thuis
    Fijn dat het nu wel allemaal kan.

    Antwoord
  28. pascal

    Wordt er ook gekeken naar hoe de zwangerschap verlopen is, roken en/ of drinken kan ook zorgen voor vroeggeboorte en niet te vergeten diverse andere verslavende middelen. Hier moet dan ook de gemeenschap voor op draaien. Er zouden “regels”moeten komen om hiervoor in aanmerking te komen. Roken is slecht voor de ongeboren foetus!

    Antwoord
  29. Claudia

    Beste Esther,

    Heel naar dat jouw kindje eczeem kreeg, maar na je verlof borstvoeding blijven Hoeft toch geen probleem te zijn. Mijn dochter heeft tot na 1 jaar borstvoeding gehad. Ik werkte in die tijd nog 40 uur, ik kolfte op mijn werk en ging in de middag zelf voeden op de dagopvang. Is een probleem war de ouders van een prematuur vermoedelijk graag zouden overnemen ipv hun problemen.

    Antwoord
  30. Eva

    Super dat het nu vast staat dat moeders na de heftige ziekenhuis periode waar je niet in staat bent om te herstellen van je bevalling nog recht op verlof hebben. En Rob de werkgever betaald niet 100% door dat doet het UWV. Ik vind dat deze regel er ook zou moeten zijn voor moeders waar van hun kindje langer in het ziekenhuis moet blijven!

    Antwoord
  31. Nienke

    hoe zit het met ouders van kinderen die in december geboren zijn en flink prematuur zijn? Wij zitten nu al 3 weken in het ziekenhuis en voorlopig nog niet thuis. Mijn verlof voor de geboorte stond in teken van ziektebed (bloeddruk problemen) en mijn verlof na de geboorte spenderen we ook een groot deel in het ziekenhuis…..

    Antwoord
  32. Merel

    Sommige mensen snap ik niet, dat zo op zulk goed nieuws zo negatief kunnen reageren. Heel naar om te lezen.
    Rob praat over het verlof op kosten van de werkgever, het is niet de werkgever die je loon uitbetaald maar het UWV. Dit is met gewoon verlof en lijkt mij ook het geval bij verlengd verlof.
    En wat betreft “wie gaat dat betalen” ik betaal ook zat belasting, dus als mij dit zou overkomen (gelukkig een gezond kindje op de wereld gezet, maar nu zwanger van de tweede) dan denk ik dat ik daar tot op heden voldoende belasting voor betaald heb en meer dan recht op heb!
    Blijft toch altijd pessimisten in de wereld hebben, dus wat ik zojuist gezegd heb zal weinig uithalen. Maar wilde toch mijn mening even kwijt. En voor degene op wie deze nieuwe wet helaas van toepassing is: heel veel sterkte!

    Antwoord
  33. JasmijnDK

    Volgens mij heb je toch hoe dan ook, meer zwangerschapsverlof dan maar een paar weekjes.. Ik woon in Denemarken en hier krijg je 1 jaar. Nou dat is pas ideaal toch? En de vader mag dan drie tot zes van die maanden nemen.

    Antwoord
  34. suus

    Wat een goed nieuws is dit en eindelijk voor de ouders die dit moeten meemaken.
    En als je kindje later wordt geboren krijg je ook verlenging op je bevallingsverlof
    Dus alles prima geregeld zo en als alles goed is gegaan is het ook altijd weer de pech om te werken maar dat heb ik nu ook nog weleens na 2 meiden van 2 en 4 jaar

    Antwoord
  35. Cindy

    Goed dat dit alvast geregeld is, echter het is niet genoeg!
    Ook ouders van voldragen kinderen met ernstige aangeboren afwijkingen of zelfs van oudere kinderen welke ernstig ziek worden zouden verlof moeten kunnen krijgen zonder zorgen. Op kosten van de staat en niet op kosten van de werkgever, want dat levert vaak problemen op. Elk ziek kind heeft zijn/haar ouders nodig.

    Antwoord
  36. karen

    Wauw!!! Wat een geweldig nieuws!! Met tranen in mijn ogen lees ik het! Onze dochter kwam 12 weken te vroeg. Na 2 gezonde zonen nu een prachtige dochter! Maar wat emotionele rolercoaster is het geweest. 12 weken lang op en neer gependeld tussen thuis en het zag. 100km enkele reis…. slopend.. Nu zijn we thuis en ze is gezond en gelukkig. Wat ben ik blij voor alle mama’s dat dit er EINDELIJK van gaat komen, ook al is het voor ons te laat.!!

    Antwoord
  37. Lia7

    Ik snap die negatieve reacties ook niet, want als je er zakelijk naar kijkt A. denk ik dat een werkgever ook veel minder heeft aan een werknemer die met het hoofd bij het kindje in het ziekenhuis zit. B. Verlof wordt vaak opgevangen door tijdelijke werknemers, oproepkrachten of uitzendkrachten, zo help je andere mensen ook aan het werk. Mijn zwangerschapsverlof is opgevangen door iemand met een uitkering die heel graag wilde werken. Eerst kreeg zij 70% van een vergelijkbaar loon en ik 100, en tijdens mijn verlof kreeg ik 70% en zij 100. Dus dat kon je tegen elkaar wegstrepen. En uiteindelijk is mijn werkgever zo content geweest dat zij een vaste baan heeft gekregen en ik er een leuke collega bij die geen uitkering meer nodig heeft. Won win voor het UWV C. Mama’s (en soms ook papa’s) hoeven zich niet meer ziek te melden, want in de praktijk gebeurd dat. Op de lange termijn komt deze wetswijziging ten goede aan iedereen!

    Antwoord
  38. Nico

    @ Pascal wat kraam jij een onzin uit zeg.
    Het is nog steeds niet bewezen dat een vroeggeboorte komt door roken of veralaving ed.wel is bewezen dat de kans vergroot wordt..bewijs maar dat het daar door komt.
    Tevens hebben sterk verslaafden meestal toch geen werk en zal de werkgever hiervoor
    Niet te hoeven opdraaien.erg sociaal ben je geloof ik niet.je bent werkgever??
    Hoe dan ook vindt ik elke verbetering in het sociale gebied(waaronder dit dus ook)
    Een goed idee.mocht je ooit iets ergs overkomen door een keus van jezelf hoop ik niet voor je dat onze regering hetzelde denkt als jij.anders krijg je het wel erg zwaar denk ik….

    Antwoord
  39. Nanda

    Nou, ik heb een werkgever die Rob heet. Ik hoop niet dat jij het bent Rob, want als je zo denkt dan ben je echt een kl…k

    Antwoord
  40. martin

    Voor een prematuur kindje geld deze wet dus.maar als je dismatuur of een gewoon kindje krijg heb je dus pech als ik het zo lees.
    Volgens mij kun je het beter aan passen naar alle geboren kinderen die in het ziekenhuis liggen.

    Antwoord
  41. kato

    Mooi!!! En dan nu de adoptieouders! Want laten we eerlijk zijn. ..4 weken is niets! Die tijd ben je alleen al kwijt aan de reis. … En dan moet het echte leven samen nog beginnen

    Antwoord
  42. Carolien

    Eindelijk!!! Dit is zo belangrijk! Ik ben zelf moeder van twee kinderen. Ons eerste kindje, zoon, is met 28 weken geboren. Zestien weken ziekenhuis met daarin hele slechte periodes, waarin we 5 keer afscheid hebben moeten nemen. Gelukkig heeft hij alles doorstaan. Na precies 16 weken mocht hij op vrijdag naar huis en ik moest op maandag daarna beginnen met werken. Door de slechte begeleiding en misschien ook de weinige kennis van wat deze periode inhoudt voor ouders ben ik uiteindelijk ook mijn goede baan kwijt geraakt! Op het moment van thuiskomst van je premature baby kan je gerust zeggen dat er een nieuwe periode begint. In ons geval veel verzorging ook op medische basis buiten de gewone verzorging die een baby nodig heeft. Verder nog vaak opnames en operaties. Kortom ik vind het super dat deze wet veranderd is! Helaas voor mij en andere moeders te laat, maar top voor degene die nu nog voor deze situatie komen en daarmee wens ik ze dan ook alle sterkte en kracht!!

    Antwoord
  43. As

    Mijn zoontje werd 5 weken te vroeg geboren en heeft 2 weken in het ziekenhuis gelegen voor hij naar huis mocht. Dus dat viel op zich wel mee. Maar de stress e.d. die je hebt als ouder is echt heel erg. Toen hij naar huis mocht kreeg ik maar 2 uur kraamzorg p.d. en dit maar voor 3 dagen. Ik ben blij voor de ouders die nu in deze positie zitten!

    Antwoord
  44. Saskia

    Heel fijn dat de regeling er nu eindelijk is. Geldt dit ook als je kindje niet te vroeg geboren is maar wel zoals in ons geval in 2013 2 maanden op de intensive care gelegen heeft?

    Antwoord
  45. Vader

    Fijn dat dit nu vastgelegd is! Als vader van een randprematuur die met een week weer thuis was (weliswaar met sonde), kan ik me heel goed indenken wat voor impact een prematuur geboren kind kan hebben.

    Fijn dat de moeder na thuiskomst nu gelukkig een mooie periode primair kan zorgen voor haar kind.

    Antwoord
  46. Sandra

    Echt rot gewoon. Mijn zoontje is 14 dec 2014 geboren. 11 weken te vroeg. Nu val ik net buiten de boot……

    Antwoord
  47. janneke

    Hallo mijn kleine mannentje naam delano is 25 februari geboren. maar is 34 weken tevroeg geboren heb ik er dan wel recht op en moet ik dan wel uwv bellen ?

    Antwoord
  48. janneke

    Is 4 weken tevroeg geboren bedoel ik

    Antwoord
    • Kleine Kanjers

      Dat is afhankelijk van of hij langduring in het zh moest verblijven na z’n geboorte. Ik denk dat je het makkelijkste even de rijksoverheid kunt bellen om het te vragen. Succes!

      Antwoord
    • prematuur

      Voor 37 weken is een kind vroeg geboren

      Antwoord
  49. Sally

    Ik ben zelf verpleegkundige en ben met een hoop dingen die gebeuren in de zorg niet eens. Maar hier is toch weer een stapje behaald. Het zou eigenlijk met het verlof moeten zijn zoals in de scandinavische landen gewoon het eerste half jaar thuis. Overigens is daar ook de oudere zorg beter geregeld. We zijn helaas geen zorg staat meer maar kaptitalistisch. Ik hoop dat in alle aspecten van zorg verbetering komt, maarvoorals nog is dit al fantastisch voor alle ouders van premature kindjes die lange tijd in onzekerheid verkeren.

    Antwoord
  50. prematuur

    Onze kind is en 2013 geboren wat zou dat toen goed van pas komen, ik had een tweeling waarna ik 31 weken in het ziekenhuis terecht kwam vanwege zwangersschapsvergiftiging 1 week later (32 weken) kreeg ik een spoed keizersnee mijn dochter heeft het helaas niet overleeft maar men zoontje hij was 38cm en 1290 gram na 5 weken kwam hij gezond en wel thuis. Wat was die tijd slopend had die 10 weken extra hard nodig, rouwen en blijdschap tegelijkertijd was zooooo zwaar.
    Ik wens dit natuurlijk niemand maar is idd super dat dit is geregeld.

    Antwoord
  51. Desiree

    Wat staan hier een hoop punten die zoooo waar zijn, ik mis alleen zo de verantwoording van de ouders zelf. Als je zwanger bent dan weet je dat dit je kan overkomen, dus neem dan bij voorbaat al voorzorgsmaatregelen! Regel van te voren al een aanvullend verlof bij je werkgever! Dit is mogelijk. Ikzelf ben mama van prachtige kindertjes die ook te vroeg geboren zijn, en na een goed gesprek met werkgever en UWV was alles geregeld, na de thuiskomt van ons dochter (17weken ziekenhuis) begon mijn verlof pas 16 weken. Het UWV betaald je werkgever hiervoor een vergoeding!!!! Aanvullend nog eens 20 weken onbetaald verlof (en ja ik begrijp dat dit niet voor iedereen haalbaar is financieel gezien) zo ook bij ons zoontje na thuiskomst en afscheid begon 16 weken verlof, die je ook echt nodig hebt naar mijn inziens.

    Antwoord
  52. leonie

    Mooi dat t nu geregeld is voor mij inmiddels 11 Jr geleden had de arboretum arts een simpele oplossing die voor zowel de papa’s als mama’s geld voor een moeilijke start….je bent er geestelijk cq lichamelijk nog niet aan toe en verval je dus gewoon in de ziektewet….Dit is voor iedereen mogelijk…suc6 nieuwe papa’s en mama’s ! Xx

    Antwoord
  53. songul

    Ik ben op 18 jan 2015 bevallen met 37 weken en moesten 4 dagen in het ziekenhuis blijven. Geld dit ook voor mij?

    Antwoord
  54. Nita

    Mijn tweeling jongens dreigen veelste vroeg te komen! Dus hiet ben ik.super blij mee.
    Krijg je dan met een tweeling nog langer of word ik nu te enthousiast. Ben hier al heeeeeel dankbaar voor

    Antwoord
  55. hoi hoi

    Hoi
    Ik ben 4 februari bevallen met 37 week van een dismatuur dochtertje
    Aansluitend op de bevalling heeft ze 12 dagen in het ziekenhuis verbleven voor ze mee naar huis mocht.
    Ik heb de aanvraag verlenging bevallingsverlof gedaan via mijn werkgever.
    Echter hoor je pas 3 week voor je zou moeten beginnen met werken of je daadwerkelijk de extra tijd krijgt.
    Dit kan niet meer worden dan de dagen in het ziekenhuis. In mijn geval max 12 dagen uitbreiding van verlof.
    De regeling geld voor couveuse/ ziekenhuis kindjes die aansluitend op de geboorte in het ziekenhuis verblijven. Is mij verteld door het uwv

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *