Die van mij is prematuur!

door | sep 11, 2012 | Jaren later | 25 reacties

‘Die van mij kan al zitten!’
‘Die van mij heeft al een tandje door!’
‘Die van mij groeit zo hard!’
‘Die van mij slaapt ’s nachts al door!’

Die van mij kan tegen niemand op.
Want die van mij is prematuur.

Vergelijken. Moeders doen het allemaal. Bewust of onbewust. Voor een moeder van een prematuur is dat niet altijd even leuk.

In het begin, toen mijn zoon net thuis was uit het ziekenhuis, loog ik vaak over zijn leeftijd. Ik hield de datum aan waarop mijn zoon geboren had moeten worden, in plaats van zijn echte geboortedatum. Op deze manier hoefde ik niet zo mee in dat vergelijken. En op deze manier hoopte ik ook de opmerkingen niet te hoeven incasseren dat hij zo klein was. Maar ik kreeg die opmerkingen natuurlijk toch, want hij was ook voor zijn gecorrigeerde leeftijd nog klein.

Natuurlijk is er niks mis mee om trots te zijn op je kind en dat over de daken te willen schreeuwen. Maar oh wat deed het soms pijn om kindjes in sneltreinvaart zich te zien ontwikkelen en groeien terwijl mijn kind dat op een slakkengangetje deed. Wij moesten naar de kinderarts, naar logopedie en fysiotherapie. Want bij ons ging niks vanzelf.

Hoe trots ik ook was op de dingen die hij wel kon. Het stak altijd, om moeders te horen opscheppen over hun kindjes. Ik wist niet waar ik over op moest scheppen… Wat kon ik zeggen dat die andere moeders niet konden zeggen?

Maar inmiddels weet ik heel goed wat ik kan zeggen.

In de eerste tien weken van zijn leven heeft mijn zoon buiten de veilige omgeving van de baarmoeder leren ademen, terwijl zijn longen nog onrijp waren. Terwijl hij nog geen reflexen en geen kracht had heeft hij leren drinken. Zijn ogen hebben leren kijken en zijn oren hebben leren horen. Terwijl het hem enorm veel kracht kostte heeft hij zichzelf leren warm houden en hij heeft leren groeien.

Met een lijfje dat pas 10 weken later geboren had moeten worden heeft hij weten te overleven. Zonder de veilige omgeving van zijn moeder maar met de wil om te leven.

En daarom kan ík zeggen:

Die van mij kan de hele wereld aan.
Want die van mij is prematuur!