Selecteer een pagina

Een wiegje in de couveuse

door | 15 okt 2014 | Gastblog | 2 reacties

De wieg, symbool van nieuw leven, warmte en geborgenheid. Dat een wieg naast mijn bed voor ons eindeloos ver weg was, wist ik toen Benjamin werd geboren na een zwangerschapsduur van 25 weken, met een gewicht van 860 gram. Ik leefde in het hier en nu, tussen angst en vrees. Ik probeerde Benjamin te beschermen en de warmte te geven die hij nodig had. Door met hem te kangoeroeën zo lang en zo vaak als ik kon. Maar altijd kwam er het moment van afscheid: hij ging terug in zijn warme huisje. Ik stond met lege armen, mijn bescherming hield ergens op.

De toestand van Benjamin hield ons als ouders dag en nacht bezig. De vierkante meter waarop Benjamins leven zich afspeelde, had mijn continue aandacht. Ons kind zo fragiel en klein, het betekende dat elk detail telde.
Ontelbare malen piepten de alarmen van monitoren en infuuspompen, werden deurtjes van de couveuse geopend en raakten vele handen Benjamin aan. Om hem te onderzoeken, te prikken, medicatie toe te dienen, te verzorgen, te troosten. In zijn kleine leefruimte, bedekt en omringd door doekjes, rolletjes en zelfgemaakte lakentjes, vocht Benjamin voor zijn leven. Het was ons kind dat daar lag – en dat gegeven veranderde voorgoed mijn kijk op de wereld.

Die vierkante meter moest de perfecte leefruimte voor hem zijn. Ik creëerde mijn eigen wieg in de couveuse, en verbaasde me over het feit dat er eigenlijk zo weinig geschikte en kindvriendelijke materialen en hulpmiddelen waren om hem te ondersteunen. Wat er was, kon voor mij de toets der kritiek niet doorstaan.
Dus maakte een handige vriendin een dekentje met zijn eigen naam, en een rolletje voor zijn hoofdje om afplatting te voorkomen. Met militaire precisie werden geurdoekjes verwisseld en knuffels dagelijks gewassen. Het mocht hem aan niets ontbreken.

Als een leeuwin waakte ik over Benjamin. Ik wist dat positionering belangrijk is voor te vroeg geboren kinderen. Het bevordert de ontwikkeling van een normaal bewegingspatroon. Dat is een van de redenen dat te vroeg geboren kindjes in een nestje liggen. Een nestje geeft begrenzing van de ruimte en een gevoel van geborgenheid. De ondersteuning en het comfort zorgen ervoor dat de baby beter slaapt en in zijn houding wordt ondersteund. De baby is ook beter in staat om de handjes naar de mond te brengen en op die manier zichzelf te sussen. Op deze manier leert de baby ook positieve ervaringen op te doen.

De dagelijkse zorg voor je te vroeg geboren baby kan een bron van stress zijn voor de ouder. Maar de stress kun je ook letterlijk en figuurlijk te lijf gaan door zelf voor je baby te zorgen. Er is geen geschiktere persoon dan de moeder of vader om de baby te verzorgen. De momenten dat ik Benjamin kon verzorgen en contact met hem had, gaven me hoop en kracht, en verminderden mijn angst. Ik leerde zijn lichaamstaal te begrijpen en zijn behoeftes te zien. We leerden elkaar kennen! De verpleegkundigen op de afdeling speelden in dit proces een cruciale rol. Toen hij uiteindelijk de couveuse verruilde voor een wieg, hadden we voldoende zelfvertrouwen opgebouwd om thuis voor hem te kunnen zorgen.

Onze kleine Benjamin slaapt inmiddels al in een groot bed. Door mijn ervaringen in het ziekenhuis heb ik een heel speciaal wiegje ontwikkeld. Een compleet kindvriendelijk nestje met geurdoekjes en ondersteuningskussens voor te vroeg geboren kinderen, voor een optimale begrenzing en geborgenheid: het Benjamin ComfyNest.

Ik hoop dat er in de toekomst veel te vroeg geboren kindjes tevreden zullen slapen in het Benjamin ComfyNest om zo uiteindelijk te belanden in de wieg bij papa en mamma thuis. Zoals het hoort.

Let op: het Benjamin ComfyNest is uitsluitend voor gebruik in het ziekenhuis.
Hou onze facebookpagina in de gaten voor een mooie winactie van dit product!

Anne Marie Louwerse

Anne Marie Louwerse

Kinderverpleegkundige/Intensive Care Neonatologie verpleegkundige en oprichter van Benjamin Care.


De combinatie van de vroeggeboorte van haar zoon en jarenlange werkervaring als verpleegkundige op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) vormen de basis voor de Benjamin Care producten. Ze ontwikkelde de Benjamin Kangaroo Sweater, het Benjamin ComfyNest en de Benjamin HugMee.

Meer over dit onderwerp

Als de dag van gisteren

Dolgelukkig stonden we met een positieve zwangerschapstest in onze handen. Nee niet 1 test maar 5! We weten het zeker, ik ben zwanger!! “Wij worden papa en mama, zo bijzonder.’’

Lees meer

2 Reacties

 1. m.rozema

  Wat een geweldig en mooi initiatief! Zoiets was er in 2010 nog niet, toen ons dochtertje 10 weken te vroeg werd geboren.Wel een soort van hand/arm die als een soort van steun achter het kindje kon worden gelegd. Je verhaal is heel herkenbaar, en erg mooi geschreven. Lieve groet, Melanie

  Antwoord
 2. Wittema

  Prachtig geschreven Anne-Marie en daardoor zo herkenbaar voor ons, met onze te vroeg geboren tweeling. Ik wou dat het ComfyNest en Kangoeroevest er toen al was. Prachtige producten met zoveel zorg ontwikkeld, en er wordt aan alles gedacht. Prematuren en de ouders staan hierbij echt centraal. Het is echt mooi dat je eigen ervaringen en kennis hebt gedeeld en hebt ingezet om tot dit mooie product te komen.
  Groetjes Isheline

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *