Selecteer een pagina

Eerste Nederlandse Moedermelkbank nu officieel gestart

door | 23 nov 2011 | Nieuws | 0 Reacties

Persbericht VU medisch centrum:

Donderdag 24 november vindt de officiële opening van de Nederlandse Moedermelkbank in VU medisch centrum plaats. Deze moedermelkbank is uniek in Nederland en werkt nauw samen met Sanquin Bloedvoorziening, die alle donorkeuringen uitvoert.

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat premature pasgeborenen die moedermelk van hun eigen moeder krijgen, zich beter ontwikkelen dan kinderen die kunstvoeding krijgen. Deze zuigelingen hebben minder vaak een ernstige darmontsteking, minder infecties en minder heropnames dan de zuigelingen die kunstvoeding krijgen. Vaak lukt het moeders van te vroeg geboren baby’s niet om voldoende moedermelk te produceren, of is hun melk ongeschikt door bijvoorbeeld medicijngebruik. Deze baby’s kunnen mogelijk profiteren van donormelk die via de moedermelkbank beschikbaar komt. Doordat de donormelk gepasteuriseerd wordt, gaan sommige van de werkzame stoffen in de moedermelk verloren. Uit onderzoek moet nu blijken of deze donormelk ook beter is dan kunstvoeding.

In mei 2011 is al gestart met het werven van moedermelkdonoren en het opbouwen van een voorraad waarmee het onderzoek van start kan gaan. Kinderen op de neonatologieafdelingen van VUmc, AMC, ErasmusMC, UMC Radboud en UMC Groningen met een geboortegewicht onder de 1500 gram, komen in aanmerking om deel te nemen. In eerste instantie wordt de gedoneerde moedermelk dan ook alleen in studieverband gegeven.

Wanneer dit onderzoek aangeeft dat donormelk beter is dan kunstvoeding, hoopt de Moedermelkbank aan alle prematuur geboren zuigelingen, waarvan de moeder geen of onvoldoende moedermelk kan leveren, donormelk beschikbaar te stellen. Naar verwachting duurt dit onderzoek twee jaar.

Ter ere van de opening van de Nederlandse Moedermelkbank wordt er 24 november een symposium georganiseerd waar diverse aspecten van moedermelk en donormelk aan bod komen. Verschillende (medische) disciplines dragen bij aan dit symposium. Sprekers uit binnen- en buitenland vertellen over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van (donor)moedermelk en het gebruik hiervan op de neonatologie-afdeling.

Meer over dit onderwerp

De Binding met je Baby Podcast

De NICU; de neonatale intensive care unit. Daar had je nog nooit eerder van gehoord. Eigenlijk had niemand in je omgeving van de NICU gehoord. Om de tijd als kersvers gezin in het ziekenhuis door te brengen is slopend, eenzaam en je wist niet dat je zo lang kon wachten op antwoorden. Na een tijdje ken je de NICU als je broekzak en als een rollercoaster vliegen de dagen voorbij en heb je geen idee wanneer er een eind komt aan deze rit.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *