Eindelijk is het zover. Je te vroeg geboren kind mag met je mee naar huis. Een enorme mijlpaal, je kind is nu stabiel en sterk genoeg.
Eenmaal thuis dringt misschien vroeg of laat het besef door; Wat hebben jullie als gezin een hoop meegemaakt! Je kind heeft zich, samen met jullie, door de enorme onzekere periode heen weten te vechten. En nu is het moment daar, dat je erop mag gaan vertrouwen dat je kind bij je blijft. En dat ondanks de onzekerheden dat nog niemand precies weet hoe je kind zich zal gaan ontwikkelen. Nu mag je je echt ouders gaan voelen en je kind, met al zijn of haar unieke eigenschappen, gaan leren kennen. Dat is fijn, maar tegelijk misschien ook heel spannend. Want in de onzekere periode in het ziekenhuis stond de medische zorg vaak voorop en had je vooral ook daarin je rol gekregen.
Het lijkt misschien wel of je je kind nu thuis opnieuw en op een ander manier, als ouder, moet leren kennen. Daarnaast moet je kind ook zelf wennen aan zijn nieuwe thuisomgeving bij jullie. Nu je 24 uur per dag bij je kind bent, vallen je misschien wel dingen op die je in het ziekenhuis nog niet zo had meegemaakt: ‘Wat hoor ik toch veel kreunende geluidjes ’s nachts als hij slaapt. Is dat wel goed? Hij wordt wel heel vaak wakker ’s nachts. Was dat in het ziekenhuis dan ook al zo? Hij schrikt zo snel en als ik hem troost lukt het me soms niet om hem snel rustig te krijgen. Wat kan ik hieraan doen?’ Je zoekt naar hoe je je kind zo goed mogelijk kan helpen, maar dat valt niet altijd mee want het gedrag is soms onvoorspelbaar en onduidelijk. Daarnaast voel je je misschien moe of ervaar je stress door alles wat je hebt meegemaakt. Tegelijk voel je je heel verantwoordelijk omdat je mogelijk al beseft dat jij voor jouw kind de allerbelangrijkste persoon in zijn leven bent. Je deelt je ervaringen en struggles met je familie en vrienden en je krijgt allerlei goedbedoelde tips en adviezen. Ook op internet lees je een schat aan informatie en ervaringen. Het probleem is alleen…al die informatie gaat nooit over ‘jouw kindje’, met al zijn unieke mogelijkheden en kwetsbaarheden…
Het is daarom belangrijk om je te laten leiden door wat jouw kind je vertelt. Alleen hij of zij zelf kan je namelijk vertellen wat hij nodig heeft. Met behulp van zijn lichaamstaal wijst jouw kind je de weg.
De ToP kinderfysiotherapeut
Al vanaf zijn geboorte kan een kind duidelijk maken hoe het met hem gaat en wat hij nodig heeft. Dit doet hij o.a. met geluiden, gezichtsuitdrukkingen en allerlei motorische gedragingen, maar bijvoorbeeld met zijn kleur.
De ToP kinderfysiotherapeut kijkt tijdens het ToP programma samen met ouders naar wat het gedrag van hun kind betekent en hoe zij het kind kunnen helpen zich ontspannen te ontwikkelen.
Dit beperkt zich niet tot het kijken naar de motorische ontwikkeling van het kind. De therapeut kijkt breed met de ouders mee, in allerlei dagelijkse situaties. Bijvoorbeeld een verzorgingsmoment of speelmoment, afhankelijk van in welke situatie de behoefte van de ouders ligt om samen naar hun kind te kijken. De therapeut maakt tijdens de begeleiding gebruik van de zogenaamde 'strength-based' benadering. Dit houdt in dat de therapeut uitgaat van wat het kind al wél kan om vanuit daar het kind verder te helpen. Vanuit deze sterke kanten van het kind, maar ook van de ouder, wordt het kind stap voor stap geholpen om zich op een ontspannen manier te ontwikkelen. Om ouders te helpen zich de informatie na een huisbezoek goed te kunnen herinneren, wordt gebruik gemaakt van fotoverslagen van zowel de ouders als van het kind.
Het kan zijn dat ouders een vraag hebben die buiten de expertise van de therapeut ligt. Ook dan helpt de ToP kinderfysiotherapeut, door mee te denken en door het inschakelen van extra zorg wanneer dat nodig is.
Om ouders te helpen ontwikkelingsondersteuning aan hun kind te geven, zijn er in Nederland speciaal opgeleide kinderfyiotherapeuten aan het werk die het zogenaamde ToP programma uitvoeren bij gezinnen met een te vroeg geboren kind, geboren onder de 32 weken zwangerschapsduur. ToP staat voor Transmurale Ontwikkelingsondersteuning Prematuren en wordt gecoördineerd vanuit het Expertisecentrum Ontwikkelingsondersteuning Prematuren in Nederland, het EOP-nl. Het programma bestaat uit 12 huisbezoeken die na thuiskomst uit het ziekenhuis verdeeld worden over het eerste levensjaar van het kind. Voor verdere informatie zie www.top-eop.nl.
0 reacties