Femke, wil je jezelf even voorstellen?
Mijn naam is Femke, ik ben 35 jaar en ik woon in Harlingen, samen met mijn vriend. Momenteel ben ik fulltime moeder.
Met hoeveel zwangerschapsweken is Rien geboren?
Rien is in juni 2018 geboren, met 30 weken en 2 dagen. Hij was 37 cm en had een gewicht van 1.285 gram. Toen hij werd geboren wisten wij pas een maand dat ik zwanger was. Ik had niets in de gaten, maar op een gegeven moment werd mijn buik toch wel erg dik, en bij de gynaecoloog kwamen we erachter dat ik al 26 weken onderweg was.
Omdat ik een hele hoge bloeddruk had, moest ik met spoed naar het MCL in Leeuwarden. Omdat Rien het niet meer zo goed deed in mijn buik, moesten we vervolgens met spoed door naar het UMCG in Groningen.
Gelukkig bleef hij nog even zitten en mocht ik na een week naar huis. Na twee weken braken mijn vliezen en moesten we weer naar het MCL. Kort daarna werden we met de ambulance naar het UMCG gebracht. 2 dagen later werd Rien vanwege een infectie met een spoedkeizersnede geboren.
Je wist dus niet dat je zwanger was. Wisten jullie toen jullie dat hoorden ook meteen dat de baby te vroeg geboren zou worden?
In eerste instantie leek een zwangerschap van in elk geval 38 weken haalbaar, maar toen de vliezen eenmaal gebroken waren, was de kans wel veel groter dat Rien eerder zou komen. Ik was toen bang dat ik die weken in het ziekenhuis door zou moeten brengen. Dat was gelukkig niet het geval: 2 dagen later werd Rien al geboren.
Hoe lang was de ziekenhuisopname en hoe was dat voor jou?
Rien heeft na zijn geboorte 1 week in het UMCG gelegen. Hij deed het zo goed dat hij vrij snel naar het MCL mocht. Daar heeft hij nog 5 weken gelegen en toen mocht hij mee naar huis.
Helaas werd Rien toen wij 3 dagen thuis waren erg ziek en wou hij niet meer drinken. Dankzij adequaat optreden van onze kraamverzorgster en van de de verloskundige is Rien toen snel naar het MCL gebracht.
Helaas moest hij dezelfde nacht nog met spoed naar het UMCG, omdat hij beademd moest worden. Hij bleek besmet te zijn met het enterovirus, wat op dat moment in het MCL heerste.
Gelukkig knapte hij snel op en mocht hij na 2 dagen terug naar het MCL. Daar heeft hij nog 3 dagen gelegen en toen mocht hij lekker mee naar huis
Hoe gaat het nu met Rien? Merk je verschil met leeftijdsgenootjes?
Het gaat nu heel goed. Rien is een vrolijk en nieuwsgierig jongetje. Zijn spraak loopt nog wat achter, maar daarvoor hebben we al een tijdje logopedie. Eerst via het CB+ en binnenkort gaan we met hem naar de reguliere logopediste.
Hoe voel je je nu, als je terugdenkt aan deze periode?
Het was een hele heftige periode, waarin we echt geleefd werden. Je weet pas net dat je vader en moeder wordt en dan is de kleine er al! Vervolgens werd Rien toen ook nog heel ziek en was het de vraag of hij het wel zou overleven.
We kregen in korte tijd heel veel op ons bord. Ik denk er vaak met een traan aan terug en ben erg blij dat het zo goed is afgelopen. De tijd dat Rien in het MCL lag, verbleef ik in het Ronald McDonaldhuis. Dat vond ik erg prettig, want zo kon ik toch in de buurt blijven.
Het je tips of een adviezen voor andere ouders die nu in deze situatie zitten? Wat zou jij destijds graag hebben willen weten?
Wees niet bang om te vragen. Vaak zijn de artsen en verpleegkundigen heel behulpzaam en niet te beroerd om iets nog een keer uit te leggen.
Deel jouw verhaal
Met deze rubriek geven we je een kijkje in verhalen, perspectieven en ervaringen van andere ouders. Heb jij een kindje dat te vroeg geboren is en wil jij ook je verhaal delen, dan kun je ons mailen: info@kleinekanjers.nl. Vergeet ook niet het vorige artikel te lezen, waarin Natascha haar verhaal deelt over de vroeggeboorte van haar tweeling.
Via onze Facebook-groepen kun je in contact komen met andere Grote Kanjers, ouders van Grote Kanjers en ouders van Kleine Kanjers.
0 reacties