Hersenen van prematuur geboren baby’s reageren anders op aanraking

door | mrt 28, 2017 | Gezondheid | 0 Reacties

​In de laatste drie maanden van de zwangerschap doet een ongeboren baby een heleboel indrukken op. De baarmoeder is een wereld vol geluiden, bewegingen en aanrakingen. Deze ervaringen bereiden de baby voor op de nieuwe wereld die hij binnenstapt als hij geboren wordt. Deze voorbereiding is net zo belangrijk wanneer een baby te vroeg geboren wordt. De zintuigen van de nog niet volgroeide premature baby hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen.

In de baarmoeder ervaart de baby continue taststimulansen over heel zijn lichaam wanneer hij zelf en zijn moeder actief zijn. Premature baby’s hebben een heel delicaat huidje en zijn erg gevoelig voor aanraking. Wetenschappers hebben onderzocht hoe de hersenen van prematuur geboren baby’s reageren op zachte aanraking en ontdekten dat de ervaringen die ze hebben opgedaan voor en na hun geboorte, van invloed is op de manier waarop zij op aanraking reageren.

Hersenen van prematuur geboren baby’s reageren blijkbaar anders op aanraking dan die van à terme geboren baby’s. Dit verschil zou te maken kunnen hebben met de manier waarop hun hersenen verder groeien en zich ontwikkelen. Artsen vermoeden dat dit een verklaring kan zijn voor het feit dat prematuur geboren baby’s ook wanneer ze eindelijk thuis zijn vaak nog anders op aanraking reageren dan à terme geboren baby’s. De volgende stap is om uit te zoeken of dit ook gevolgen heeft op de langere termijn.

Buidelen is bevorderlijk voor een goede ontwikkeling van de hersenen

De ervaring van aanraking is het begin van de ontwikkeling van de menselijke communicatie. Er wordt vermoed dat een vroeggeboorte dit proces onderbreekt. Door zo veel mogelijk te buidelen, help je je baby om dit proces alsnog zo goed mogelijk door te maken.

In Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling vind je meer informatie over de verschillende ontwikkelstadia van je prematuur geboren baby. Door teveel prikkels te vermijden en te zorgen voor ervaringen die passen bij elke ontwikkelingsfase, kun je hem zo goed mogelijk ondersteunen bij zijn ontwikkeling.


Mathilde

Mathilde

Ik ben Mathilde Keij, host van de Binding met je Baby podcast. Zelf ben ik moeder van een kindje met een moeilijke start en ervaringsdeskundige. In het dagelijks leven geef ik lichaamsgerichte zangcoaching en help ik zwangeren al zingend écht contact met je baby in je buik te maken en begeleid ik zwangere vrouwen in deze transformatie periode.

Ook ben ik lid van de ouderraad en zit ik in de pijn- en angstreductieklankbordgroep van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, om kennis uit te wisselen en bij te dragen aan nóg betere zorg voor ouders en hun kindjes.

Mijn motto is: ‘De ogen zijn de ramen, maar je oren zijn de poorten tot de ziel.’ En daarmee hoop ik zoveel mogelijk (toekomstige) ouders te helpen.