Natuurlijk is het aantal weken dat een baby te vroeg geboren is niet de enige factor die invloed heeft op zijn groei. Elke zwangerschapsweek waarin een baby geboren wordt, brengt over het algemeen weer andere (meer of minder) risico’s met zich mee. Een baby die bijvoorbeeld met 28 zwangerschapsweken geboren is heeft een grotere achterstand in te halen en zal daar wat langer over doen dan een baby die met 33 weken geboren is. (Op de afbeelding hierboven is links een voorbeeld te zien van de groeicurve voor jongens geboren met 25 weken en rechts die voor jongens geboren met 36 weken.)
De aangepaste curven van TNO houden rekening met de zwangerschapstermijn waarop een baby geboren is. De diagrammen zijn er voor kinderen geboren met 25 tot en met 36 weken en zijn rechstreeks te downloaden via onderstaande links of via TNO.nl. Op de site van TNO vind je daarnaast ook diagrammen voor jongens en meisjes van 0 tot 4 jaar.
Jongens 0 – 15 maanden:
Voor meisjes 0-15 maanden:
Oh wat een opluchting dat dit online staat! Dit ga ik uitprinten en meenemen naar het cb. Daar snappen ze niks van prematuur kindjes! Daar wordt alles gerekend vanaf 40 weken, en daar heb je als ouders van prematuurtjes echt helemaal niks aan!
Hier hetzelfde probleem terwijl mijn kinderen 9weken te vroeg geboren zijn! Ik snap niet wat die mensen daar bezielt!
had dit eerder willen weten… mijn dochtertje is inmiddels 3,5 en nog steeds klein. loop al vanaf haar geboorte onder controle bij de kinderarts omdat ze te klein zou zijn… kreeg na ruim 2 jaar pas te horen dat het waarschijnlijk gewoon bij haar hoorde… maar ze moet nog steeds ieder half jaar terug komen. ook op het consultatiebureau moest ik extra komen terwijl ze het verder prima doet… Volgens deze curve zit ze er gewoon in en volgt ze de lijn prima
Wat leuk dat dit online staat, zo heb ik eindelijk iets om mee te vergelijken! De consultatiebureaus in België hebben deze curves ook nog niet ontdekt.
Ondertussen bijna 4 jaar verstreken na de laatste reactie en u raad het al: onze dochter ‘is een beetje klein’. Isabella is met 34 weken en 6 dagen met een spoedkeizersnee geboren en woog toen 2755 gram… erg netjes volgens de gyneacoloog. Nu, op haar uitgerekende datum, weegt ze 3700 gram. Volgens het cb zit ze aan de onderkant van de groeicurve en is ze dus ‘eigenlijk een beetje klein’. Hoera voor de zgn professionals waar je als kersverse ouders op hoort te kunnen vertrouwen. Volgens mij is TNO een leidend instituut qua kennis en inzicht en mag je, mijns inziens, van een cb verwachten dat ze ditsoort voortschrijdend inzicht tot zich nemen en toepassen in hun praktijk. Hoelang kan en mag dergelijk gestuntel nog voortduren?