Groeicurven voor prematuren

door | okt 14, 2011 | Kleine Kanjers | 5 reacties

TNO heeft speciale groeicurven voor prematuren ontwikkeld. Voorheen werd bij de groei van te vroeg geboren kinderen de gecorrigeerde leeftijd aangehouden en hun groei in een “gewone” groeicurve getekend.

Natuurlijk is het aantal weken dat een baby te vroeg geboren is niet de enige factor die invloed heeft op zijn groei. Elke zwangerschapsweek waarin een baby geboren wordt, brengt over het algemeen weer andere (meer of minder) risico’s met zich mee. Een baby die bijvoorbeeld met 28 zwangerschapsweken geboren is heeft een grotere achterstand in te halen en zal daar wat langer over doen dan een baby die met 33 weken geboren is. (Op de afbeelding hierboven is links een voorbeeld te zien van de groeicurve voor jongens geboren met 25 weken en rechts die voor jongens geboren met 36 weken.)

De aangepaste curven van TNO houden rekening met de zwangerschapstermijn waarop een baby geboren is. De diagrammen zijn er voor kinderen geboren met 25 tot en met 36 weken en zijn rechstreeks te downloaden via onderstaande links of via TNO.nl. Op de site van TNO vind je daarnaast ook diagrammen voor jongens en meisjes van 0 tot 4 jaar.

Jongens 0 – 15 maanden:

Voor meisjes 0-15 maanden: