Groepsregels Kleine Kanjers Facebook groep

De Kleine Kanjers Facebook groep is een besloten groep, berichten en reacties zijn alleen te lezen door leden. Omdat in de praktijk blijkt dat een groep met een omvang als deze niet zonder regels kan, hebben wij deze groepsregels geschreven. Zo nu en dan, wanneer blijkt dat dit nodig is, zullen deze worden bijgewerkt.

Inhoudsopgave


Voor wie is deze groep bedoeld

Deze groep is in de eerste plaats bedoeld voor ouders van prematuur, dysmatuur en/of ziek geboren kinderen, die graag in contact willen komen met lotgenoten. In deze groep kan je je verhaal kwijt bij mensen die weten hoe jij je voelt. Je kunt hier ervaringen uitwisselen, vragen stellen en advies vragen aan andere ouders.

Ook is de groep bedoeld voor mensen die in hun omgeving te maken hebben met ouders van prematuur, dysmatuur en/of ziek geboren kinderen, in hun familie of vriendenkring, of op professioneel gebied. Zodat zij zich beter kunnen inleven en vragen kunnen stellen en advies kunnen vragen, maar vanuit hun expertise ook advies kunnen geven aan ouders. De groep is echter uitdrukkelijk niet bedoeld voor professionals die alleen op zoek zijn naar nieuwe klanten voor hun dienst of bedrijf.

Moderators

De groep wordt beheerd door een aantal moderators, die je kunt benaderen als je vragen hebt of iets tegenkomt waarvan je vindt dat het niet door de beugel kan of kwetsend is. Je kunt een bericht rapporteren, ons taggen in een reactie, of ons een privébericht sturen. Hoewel we allemaal een gezin hebben en niet dag en nacht beschikbaar kunnen zijn, zullen we altijd zo snel mogelijk reageren en/of actie ondernemen.

Moderators zijn: Hanneke de Wit (beheerder), Chantal Peeters-Janssen en Lindsey Brands.

Respectvol en begripvol reageren

Er zitten heel veel verschillende mensen in deze groep. De een zit al wat verder in het proces en heeft zijn kindje al thuis, de ander zit nog dagelijks vol spanning in het ziekenhuis, misschien al wekenlang, en is moe, verdrietig en prikkelbaar. We willen graag dat de groep een veilige plek is en blijft, waar je je verhaal kwijt kunt en steun kunt vinden. Behandel elkaar daarom met respect en probeer begrip op te brengen voor elkaar. Juist in een groep als deze, waar iedereen weet hoe lastig het is als anderen geen idee hebben van wat jij meemaakt.

Plaatsen van foto’s

We hebben gemerkt dat groepsleden bepaalde foto’s als confronterend kunnen ervaren, bijvoorbeeld doordat ze iets zelf ook hebben meegemaakt en dit nare herinneringen bovenbrengt. Dit is een lastig onderwerp en blijkt voor iedereen verschillend te zijn. Twijfel je daarom, of wil je een foto plaatsen waarvan je beseft dat hij voor sommige mensen moeilijk kan zijn om te zien, geef dit dan duidelijk aan bovenin je bericht. Plaats de foto (of foto’s) in een reactie op je eigen bericht, zodat hij niet meteen voor iedereen zichtbaar is in de tijdlijn en mensen zelf de keus hebben om de foto wel of niet te bekijken.

Privacy

Deel nooit gevoelige persoonlijke gegevens, niet in de groep en niet via privéberichten. Hoewel deze groep besloten is, blijft dit internet. Wij doen ons best om zo goed mogelijk in de gaten te houden wie we toelaten, maar we kunnen nooit helemaal met zekerheid verifiëren of iemand wel is wie hij zegt dat hij is en of een verhaal klopt.

Promotie en reclame

Wij willen ouders in deze groep op een goede, eerlijke manier voorzien van nuttige informatie en tips waar ze echt iets aan hebben. Het is niet de bedoeling dat groepsleden zonder overleg reclame maken of promotionele links delen naar hun eigen website en/of bedrijf. En hoe we het je kindje ook gunnen; plaats geen oproepjes om op je baby te stemmen in een wedstrijd. Het zijn er inmiddels zoveel, dat is niet meer bij te houden.

Natuurlijk delen wij wel graag links (ook wanneer die promotioneel zijn) die binnen de doelstellingen van de groep passen en dus duidelijk toegevoegde waarde hebben voor de ouders in de groep. Wil je iets delen wat onder bovenstaande beschrijving valt of twijfel je hierover, stuur ons dan een privébericht of een mail.

Berichten die wij als reclame en/of promotie zien en die zonder overleg zijn geplaatst, zullen wij zonder waarschuwing verwijderen.

Uitzonderingen

Uiteraard kun je gerust een berichtje plaatsen als je medegroepsleden (gratis, voor een klein prijsje of tegen vergoeding van de verzendkosten) blij wilt maken met babykleertjes, een kolfapparaat of andere babyspulletjes die je over hebt.

Medisch en/of deskundig advies

Zowel vanuit Kleine Kanjers als vanuit de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen zullen wij nooit advies geven over zaken waar je deskundig voor moet zijn, of het nu gaat over het recht hebben op verlengd verlof of over de duur daarvan, over hoe je bepaalde zaken of conflicten in het ziekenhuis aanpakt, of over gezondheidsvragen.

Voor vragen over verlof kan je terecht bij het UWV. Wil je je dossier van het ziekenhuis opvragen, dat kan, daar heb je recht op. Elk ziekenhuis heeft hiervoor zijn eigen procedures, die vind je op de site van het ziekenhuis waar jij en/of je baby zijn of waren opgenomen.

Niet-levensbedreigende gezondheidszaken kan je natuurlijk gerust aan je medegroepsleden voorleggen en vanuit je eigen ervaringen kun je altijd tips delen, daar is de groep voor bedoeld. Bij acute gezondheidszaken is het verstandig om gewoon contact op te nemen met je eigen huisarts, kinderarts of gynaecoloog.

Weet je niet zeker of je de huisarts of huisartsenpost moet bellen? Altijd doen als je twijfelt! Wat we in deze groep delen zijn tips van ouders aan ouders, maar de artsen blijven de specialisten.

Aansprakelijkheid

Wij kunnen geen aansprakelijkheid accepteren voor uitspraken en/of adviezen van groepsleden. Om deze reden is het dan ook niet toegestaan om groepsleden om persoonlijke gegevens te vragen en/of om aan te bieden om via privéberichten medische of deskundige vragen te beantwoorden. Als wij zulke berichten tegenkomen in reacties, zullen we die zonder opgaaf van redenen verwijderen.

Wanneer niet aan de regels wordt voldaan

Wanneer wij als beheerders merken dat er niet aan de groepsregels wordt voldaan, zullen wij berichten en/of reacties verwijderen en als dat nodig is een waarschuwing geven, in een reactie of via een privébericht. Als hier geen gehoor aan wordt gegeven, zullen we in sommige gevallen genoodzaakt zijn om groepsleden te verwijderen uit de groep, al dan niet met opgaaf van redenen.

Over Kleine Kanjers

Kleine Kanjers maakt boeken en producten voor ouders van prematuren en is een online platform voor ouders en voor iedereen die in zijn omgeving te maken krijgt met een vroeggeboorte. Op deze site vind je informatie over van alles dat met vroeggeboorte te maken heeft, een webshop met producten (informatie over deze producten zal je in de groep met enige regelmaat gedeeld zien worden) en een blog waarin regelmatig artikelen verschijnen over diverse actuele onderwerpen die te maken hebben met vroeggeboorte, geschreven door ervaringsdeskundigen en professionals.

Over Care4Neo

Care4Neo brengt ouders van te vroeg, te licht en/of ziek geboren kinderen met elkaar en met zorgverleners in contact, behartigt hun belangen en geeft accurate informatie. Ouders een stem en ondersteuning geven in de beste zorg voor hun kind dat na de geboorte in een ziekenhuis moet worden opgenomen, is de voornaamste missie en dat al sinds 1979. Zorgverleners en Care4Neo werken nauw samen om professionals te helpen de zorg te bekijken door de ogen van ouders. Sinds 2013 reikt Care4Neo het Neokeurmerk uit aan ziekenhuizen die voldoen aan deze criteria. Meer informatie vind je op www.www.care4neo.nl.

Grote Kanjers: voor ouders met grotere kinderen (>4 jaar)

Voor ouders die inmiddels grotere kinderen hebben (vanaf ongeveer 4 jaar, schoolgaande leeftijd) en die graag specifiek over dingen willen praten die bij deze leeftijd horen, is er ook een aparte groep: Grote Kanjers.