Vanaf vandaag gaan we iets nieuws doen! Naast onze blogs met handige artikelen, tips en adviezen én een kennisbank vol met informatie gaan we ook een rubriek beginnen. Vandaag komt de eerste rubriek online, Grote Kanjer: Fenna van Kerckhoven. Middels dit artikel geven we je een kijkje in het leven van een Grote Kanjer. Ben jij te vroeg geboren en wil jij ook je verhaal delen, dan kun je ons mailen: info@kleinekanjers.nl.
Stel jezelf voor Grote Kanjer!
Ik ben Fenna van Kerckhoven, 24 jaar. Afgelopen zomer studeerde ik af als communicatiespecialist en nu ben ik ondernemer en help ik bedrijven met online zichtbaarheid namens Studio Luchtig. Samen met mijn ouders en onze hond Juup woon ik in het mooie Noord-Brabant. Ik ben gek op een goed boek lezen, een gezellig dagje met vriendinnen shoppen, sushi eten, fotograferen en snowboarden. En je mag mij altijd wakker maken voor een reis naar de bergen (het liefste als er sneeuw ligt).
Ik schrijf daarnaast ook voor mijn blog Hou Het Luchtig waar ik deel over je niet laten beperken door grenzen van je lichaam of door de grenzen die je jezelf oplegt. Denken in mogelijkheden en grenzeloos positief zijn is iets wat ik belangrijk vind om te delen door middel van mijn blog en gelijknamig Instagram account.
10 weken te vroeg geboren
Mijn zusje en ik zijn op 23 maart 1996 10 weken te vroeg geboren. Bij mij (niet bij mijn tweelingzusje) brak het vruchtvlies met 13 weken. Hierdoor kreeg ik niet voldoende ruimte, voedingstoffen en zuurstof om me goed te kunnen ontwikkelen. Dit heeft er uiteindelijk ook voor gezorgd dat de bevalling te vroeg begon.
De doktoren hebben tegen mijn ouders de gehele zwangerschap gezegd dat beide kindjes dood geboren zouden worden. Op een gegeven moment was de voorspelling dat mijn zusje het wel zou redden, maar ik niet. Uiteindelijk beviel mijn moeder en was ik meteen al een doorzetter. Ik mocht alleen niet naar het ziekenhuis in Utrecht omdat ze er nog steeds van uitging dat ik het niet zou overleven. 12 uur doorzetten en ik mocht toch naar het ziekenhuis in Utrecht waar het apparaat stond dat mijn leven redden.


Hoeveel impact heeft de vroeggeboorte op je leven (gehad)?
Of de vroeggeboorte of het vroegtijdig breken van het vruchtvlies de meeste impact heeft op mijn leven nu, weet ik niet. Door de langdurige beademing heb ik wel een longziekte (BPD), daardoor heb ik weinig weerstand. In mijn jaren als baby en peuter heb ik nog regelmatig in het ziekenhuis gelegen met longontstekingen, waarbij mijn ouders ook nog meerder malen afscheid van mij hebben moeten nemen. Uiteindelijk was mijn gezondheid op de basisschool redelijk stabiel, maar ik was wel sneller ziek en grieperig door mijn lage weerstand en was vaak en snel moe. Op mijn 13e kreeg ik de Mexicaanse griep. Door mijn lage weerstand ben ik toen erg ziek geweest en heb ik een erge longontsteking gehad. Daardoor heb ik nu 30% minder longinhoud. Hierdoor ben ook ik chronisch moe. Daarnaast heb ik drie krommingen in mijn ruggenwervel (scoliose), dit veroorzaakt dagelijkse pijn in mijn rug. Doordat het vruchtvlies brak ben ik scheef geboren. Dat is toen ik baby was door fysiotherapie als goed gekomen, maar in de pubertijd groeide ik in een jaar erg veel en daardoor is alsnog een scoliose ontstaan. En als laatste heb ik een prikkelbare darm (PDS) en ben ik dyslectisch. Dit lijkt misschien erg veel en dat is het ook wel. Maar het bepaalt niet mijn hele leven, tot op een bepaalde hoogte natuurlijk wel. Er is ook goed nieuws, mijn zusje heeft aan de vroeggeboorte geen lichamelijk beperkingen overgehouden .
Vertel je het bijvoorbeeld wel eens aan mensen op school?
Dat ik chronisch ziek ben deelde ik vaak wel op scholen, zeker met het zoeken van een mbo- en later een hbo-opleiding ben ik met meerdere scholen in gesprek gegaan om een school te vinden die bereid was om mij te helpen om de opleiding op mijn eigen tempo te laten volgen en die daarin mee wilde denken.
Merk je verschil met leeftijdsgenoten (zoals gezondheid, conditie, leren)?
In de eerste instantie niet, aangezien je aan mij niet ziet dat ik ziek ben. Maar toen ik nog studeerde was het verschil wel duidelijker omdat ik regelmatig niet aanwezig was in lessen of niet mee kon met activiteiten die school organiseerde. Dit was vooral op de middelbare school soms een uitdaging en dat werd vaak door klasgenoten niet begrepen. Dan ben je toch anders dan anderen. Maar hoe ouder ik word hoe makkelijker ik mijn eigen weg ga en me minder vergelijk met anderen.
Wil je een verhaal delen over wat je ouders is bijgebleven over deze moeilijke periode?
Mijn ouders hebben een andere auto gekocht omdat de dokters aangaven dat ik in een rolstoel terecht zou komen en een zuurstoftank nodig zou hebben. Uiteindelijk zit ik niet in een rolstoel én heb ik geen zuurstoftank nodig. Maar ik blijf het confronterend vinden dat dat wel het toekomstbeeld was toen ik geboren werd. En hoe anders het leven kan lopen en je tegen ieders verwachting totaal anders terecht kunt komen. Mijn ouders bleven altijd hopen, tijdens en na de zwangerschap. Het is niet gedaan tot het gedaan is zeiden ze, en die instelling hebben ze allebei nog steeds. Zonder hun vertrouwen, steun en kracht hadden mijn zusje en ik het niet zover gebracht.
Ben jij te vroeg geboren en wil jij ook je verhaal delen, dan kun je ons een mail sturen: info@kleinekanjers.nl. Volgende maand komt er een rubriek online over een ouder van een Kleine Kanjer. Dan deelt een moeder haar verhaal over de vroeg geboorte van haar kinderen. Wil jij als ouder ook je verhaal delen, stuur dan een mail naar: info@kleinekanjers.nl.
Via onze Facebook groepen kun je ook in contact komen met Grote Kanjers, ouders van Grote Kanjers en ouders van Kleine Kanjers.

Fenna
Fenna werd 24 jaar geleden 10 weken te vroeg geboren. Ze maakt voor Kleine Kanjers de mooiste foto’s en bedenkt en schrijft social media posts, blogs en andere teksten voor ons.
Op haar blog Hou Het Luchtig laat Fenna zien dat ze grenzeloos positief is, altijd in mogelijkheden denkt en de grens opzoekt van wat zíj wil, wat haar lichaam kan en hoe zij wil leven. Via haar blog en gelijknamig Instagramaccount inspireert ze haar volgers zodat ook zij zich niet laten beperken door grenzen van hun lichaam of door de grenzen die ze zichzelf opleggen. Denk in mogelijkheden. Wees grenzeloos positief.
0 reacties