Selecteer een pagina

Hersenen van prematuur geboren baby’s reageren anders op aanraking

door | 28 mrt 2017 | Gezondheid | 0 Reacties

​In de laatste drie maanden van de zwangerschap doet een ongeboren baby een heleboel indrukken op. De baarmoeder is een wereld vol geluiden, bewegingen en aanrakingen. Deze ervaringen bereiden de baby voor op de nieuwe wereld die hij binnenstapt als hij geboren wordt. Deze voorbereiding is net zo belangrijk wanneer een baby te vroeg geboren wordt. De zintuigen van de nog niet volgroeide premature baby hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen.

In de baarmoeder ervaart de baby continue taststimulansen over heel zijn lichaam wanneer hij zelf en zijn moeder actief zijn. Premature baby’s hebben een heel delicaat huidje en zijn erg gevoelig voor aanraking. Wetenschappers hebben onderzocht hoe de hersenen van prematuur geboren baby’s reageren op zachte aanraking en ontdekten dat de ervaringen die ze hebben opgedaan voor en na hun geboorte, van invloed is op de manier waarop zij op aanraking reageren.

Hersenen van prematuur geboren baby’s reageren blijkbaar anders op aanraking dan die van à terme geboren baby’s. Dit verschil zou te maken kunnen hebben met de manier waarop hun hersenen verder groeien en zich ontwikkelen. Artsen vermoeden dat dit een verklaring kan zijn voor het feit dat prematuur geboren baby’s ook wanneer ze eindelijk thuis zijn vaak nog anders op aanraking reageren dan à terme geboren baby’s. De volgende stap is om uit te zoeken of dit ook gevolgen heeft op de langere termijn.

Buidelen is bevorderlijk voor een goede ontwikkeling van de hersenen

De ervaring van aanraking is het begin van de ontwikkeling van de menselijke communicatie. Er wordt vermoed dat een vroeggeboorte dit proces onderbreekt. Door zo veel mogelijk te buidelen, help je je baby om dit proces alsnog zo goed mogelijk door te maken.

In Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling vind je meer informatie over de verschillende ontwikkelstadia van je prematuur geboren baby. Door teveel prikkels te vermijden en te zorgen voor ervaringen die passen bij elke ontwikkelingsfase, kun je hem zo goed mogelijk ondersteunen bij zijn ontwikkeling.


Hanneke

Hanneke

Hanneke de Wit is moeder van twee jongens (geboren met 32 en 36 weken, beide vroeggeboortes door pre-eclampsie) en oprichter van Kleine Kanjers. Ze ontwikkelde het Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren en de Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren. Daarnaast vertaalde zij Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling en schreef ze Borstvoeding geven aan je prematuur.

Meer over dit onderwerp

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *