Het is niet eenvoudig om zelf mooie foto’s te maken van je baby wanneer het in het ziekenhuis ligt. Het is meestal vrij donker op de afdeling en wanneer je kindje in de couveuse ligt is het helemaal moeilijk om het mooi in beeld te krijgen. Gelukkig is het mogelijk om een fotograaf van Stichting Earlybirds te vragen om een mooie fotoreportage van jou en je kindje te komen laten maken. Maar waarschijnlijk ligt je baby langere tijd in het ziekenhuis en wil je van al die andere dagen ook een herinnering hebben. Met deze tips kun je zelf mooie foto’s maken in het ziekenhuis.
1 Gebruik natuurlijk licht
Het grootste probleem met fotograferen in het ziekenhuis is dat het zo donker is op de afdeling. Flitsen is hiervoor geen oplossing. Het is vooral heel onprettig voor de tere oogjes van je baby. Het laatste wat je wilt is je kindje onnodig blootstellen aan zulke grote prikkels, alleen maar voor een mooi plaatje voor later. Bovendien zijn geflitste foto’s onnatuurlijk en helemaal niet mooi! Ze hebben lelijke schaduwen, het licht is onnatuurlijk hard en je onderwerp kan soms verkleuren. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar dit voorbeeld, op de linkerfoto is het huidje van de baby veel te roodgekleurd.
Het beste is om zo dicht mogelijk bij een raam te fotograferen, zodat er daglicht op je kindje valt. Dit geeft het meest natuurlijke effect. Misschien kun je de gordijnen heel even opendoen voor de foto.
Is dit niet mogelijk, of staat de couveuse van je kindje niet in de buurt van het raam? Als je een klein beetje technisch bent en je camera biedt die mogelijkheid, kun je zelf de instellingen aanpassen. Kies voor een langere sluitertijd door de “aparture” (f-stop) zo laag mogelijk in te stellen. Afhankelijk van je camera waarschijnlijk ergens tussen de 1.8 en 3.5. Op deze manier valt er zo veel mogelijk licht in de camera. Belangrijk is wel dat je de camera nu heel stil houdt, anders worden je foto’s onscherp. Als je geen statief hebt kun je misschien ergens op steunen, of je camera op een kastje zetten. Heeft jouw camera deze optie niet, zet dan gewoon je flits uit. De camera zal dan automatisch de langste sluitertijd kiezen.
Mag je kindje de couveuse niet uit? Zet het deurtje dan heel even open. Wanneer je door het plastic heen fotografeert krijg je een wazige foto. Het plastic houdt licht tegen en verstoort het beeld.
2 Zoek je ideale standpunt
Vaak maken we automatisch foto’s vanaf waar we staan. Het is een goed idee om eens kritisch te kijken naar je standpunt. Als je een foto maakt vanaf deze plek, komen er dan niet allerlei snoertjes en andere storende dingen in beeld? Het kan helpen om net even ergens anders te gaan staan, of om een foto van bovenaf te maken. Zo maak je mooie rustige foto’s zonder allerlei bijzaken en kun je het gezichtje er net op krijgen zonder dat precies de sonde er dwars overheen loopt.
Wanneer je kindje aan de toeters en bellen ligt is dit veel moeilijker. Misschien kun je een camera bij je kindje achterlaten en de verpleging vragen om wanneer het zuurstof er bijvoorbeeld even af is, snel een foto te maken. En vergeet niet om wanneer je alleen bent, zelf foto’s te maken tijdens het buidelen! Gewoon vanaf waar je ligt, zodat je later terug kunt zien wat je op die momenten zag.
3 Fotografeer de situatie
Laat je kindje niet “poseren” en leg het niet voor de foto “mooi neer”. Dit is niet prettig voor je baby, maar levert ook onnatuurlijke foto’s op. Fotografeer het gewoon zoals het is en wees niet te kritisch. Is je foto een beetje donker en niet zo scherp? Zo belangrijk is dat niet! Het gaat om de herinnering. Een mooie sfeerfoto die iets onscherp is, is veel mooier en waardevoller dan een onnatuurlijke geposeerde en geflitste foto. En al die toeters en bellen mogen er ook best op, dit is hoe het is en later is het fijn om te kunnen zien hoe het was. Ook met snoeren, sonde- en zuurstofslangen kun je mooie sfeervolle foto’s maken die heel waardevol zijn.
Ga je baby niet verplaatsen, maar loop om je kindje heen en zoek het beste standpunt met de beste lichtval. Zoom eens in op de details, ook dit kan hele mooie foto’s opleveren. En vergeet ook vooral de omgeving niet, maak eens wat mooie sfeerfoto’s van de couveuse of wieg, de spulletjes en het plekje van je kindje.
Samen vormen al deze foto’s een mooi compleet beeld van de eerste weken of maanden van je kindje. Plak ze in een album of in jouw Babyboek voor Prematuren, en creëer zo een heel eigen, persoonlijk document. Als je het nog niet hebt kun je het Babyboek voor Prematuren hier bestellen.
0 reacties