Selecteer een pagina

Ik moest al aan het werk voordat onze zoon thuis was

door | 18 apr 2014 | Interview | 2 reacties

Deze week 4 jaar geleden werd onze zoon onverwacht 11 weken te vroeg geboren. Ik werkte full time en had de hele dag gewerkt. Slechts een paar uur later werd in het WKZ besloten dat onze zoon door middel van een spoedkeizersnede geboren moest worden…

29+1 weken, klein en heel erg ziek. Na bijna 12 hele spannende en intense weken NICU en High Care in het WKZ mocht hij naar huis. Met sonde, en medicatie, zeker niet zoals gezonde baby’tjes thuiskomen, maar hij was thuis! Helaas na iets meer dan een week thuis bleek het toch niet goed te gaan en werd hij weer in het WKZ opgenomen, voor een tweede operatie. 4 weken daarna mochten wij hem eindelijk echt mee naar huis nemen!! Toen bijna 17 weken oud.

Met mijn werkgever had ik afgesproken dat ik na mijn zwangerschapsverlof 3 dagen in de week zou gaan werken. Er niet vanuit gaande dat mijn zwangerschapsverlof zo zou lopen…

Ik had zoals iedere moeder recht op 16 weken zwangerschapsverlof, wat betekende dat ik al aan het werk moest nog voordat onze zoon thuis was.

Ik ben een maand in de ziektewet terecht gekomen, ik kon het werken met geen mogelijkheid opbrengen. Maar ook daarna, is het lange tijd moeilijk geweest om weer aan het werk te zijn. Wij hadden het geluk dat onze zoon bij familie kon zijn op dagen dat ik werkte. Zodat hij nog niet naar de opvang hoefde. Iets dat voor prematuur baby’s het eerste jaar afgeraden wordt en los daarvan voor zo’n kleine baby alleen nog maar meer stress had veroorzaakt.

Gisteren heeft het kabinet besloten dat het verlof van moeders met couveuse baby’s wordt uitgesteld tot na de couveuse tijd! Fantastisch nieuws voor alle moeders van couveuse baby’s, maar ook voor de baby’s en de vaders! Zo is er tijd om rustig thuis aan elkaar te wennen. Om de moeilijke start te verwerken en thuis nog meer aan de hechting te werken, want dat is niet makkelijk in het ziekenhuis.

Het voorstel ligt nu bij de 2e kamer en wij hopen met zn allen dat de nieuwe regelgeving snel definitief is en in zal gaan!

Ineke

Ineke

Ineke is moeder van twee jongens (geboren met 29 en 39 weken), woont in Zwitserland en zet zich vanuit daar in voor Kleine Kanjers.

Meer over dit onderwerp

2 Reacties

  1. Anita

    Zo snel weer aan het werk! Eigenlijk overantwoord, maar wat knap van jou! Door alle stress en emoties en enorme vermoeidheid is dit iets wat mij nog maar amper lukt. Dat terwijl mijn dochter ‘maar’ vier weken in het zh heeft gelegen. Super dat de wetgeving wordt aangepast. Hard nodig.

    Antwoord
  2. Helga

    Was het maar hier zoals in Zweden, daar krijgen moeder én vader beiden 240 dagen verlof! Ik geloof niet dat de meeste moeders na 16 weken weer staan te springen om aan het werk te gaan. Alles in je schreeuwt om bij je kind te zijn, het te verzorgen, vertrouwen te geven en er te zijn!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *