Je voorbereiden op een vroeggeboorte

Als je weet dat je een verhoogde kans hebt op een vroeggeboorte, of er zelfs al acute dreiging is, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je voor te bereiden.


1. Vraag naar de mogelijkheden voor een rondleiding op de NICU
Tijdens zo’n bezoek aan de NICU (Neonatal Intensive Care Unit) kun je al je vragen stellen aan de verpleegkundige die je op dat moment rondleidt. Zij vertelt je dan bijvoorbeeld hoe ze werken op de afdeling, hoeveel tijd ze aan de verzorging van de kinderen besteden en hoe de verzorging in zijn werk gaat. Ook zie je de apparatuur op de afdeling en weet je al een beetje wat je op dat gebied te wachten staat (alarmen, slangetjes, enz.). Zo is de schrik minder als je voor het eerst op deze afdeling binnenkomt als je kindje geboren is.


2. Stel zoveel mogelijk vragen aan de neonatoloog of kinderarts
Waarschijnlijk krijg je tijdens je opname of in de periode ervoor een gesprek (of meerdere gesprekken) met de neonatoloog. Vraag het desnoods zelf aan. Stel in dat gesprek al je vragen en vertel over je angsten en twijfels.


3. Vraag een gesprek aan met de lactatiekundige
Het is op dat moment vast niet het eerste waar je aan denkt, maar als je de tijd hebt om je voor te bereiden, vraag dan een gesprek aan met de lactatiekundige van het ziekenhuis die ervaring heeft met moeders van prematuur geboren kinderen. De begeleiding van de borstvoeding is niet te vergelijken met á terme geboren kinderen.


4. Stel al je vragen aan de gynaecoloog
Tijdens je opname of in de periode ervoor zul je regelmatig bezocht worden door een arts-assistent, verloskundige of gynaecoloog. Ga een gesprek aan over de bevalling. Vraag bijvoorbeeld wat de vooruitzichten zijn. Wordt het een natuurlijke bevalling of een keizersnede? Wie zullen erbij aanwezig mogen zijn? Wat gebeurt er met je kindje na de bevalling?


5. Vraag je verzekering en het kraambureau naar kraamzorg in deze situatie
Je kunt kraamzorg ontvangen in de kraamweek. Dit is ook mogelijk als je na de geboorte van je kindje in een Ronald McDonaldhuis verblijft. Bedenk of je dat wilt. Dien bij de kraamzorg een verzoek in om couveusenazorg te krijgen bij thuiskomst. Controleer wel of je verzekering dit ook dekt.