Longrijping

Wanneer er een vroeggeboorte dreigt voor 34 weken, zal er zo snel mogelijk worden ingegrepen. Allereerst zal er gestart worden met weeënremmers. Dit kan in de vorm van een infuus of tabletten. Het uitstellen van de geboorte geeft de mogelijkheid om corticosteroïden toe te dienen. Die zorgen ervoor dat de longen van de baby sneller rijpen. Dit is nodig, omdat bij kinderen die te vroeg geboren (dreigen te) worden de longen en andere organen nog niet volgroeid zijn of goed functioneren.

Corticosteroïden zijn bijnierschorshormonen die normaal door het lichaam aangemaakt worden op stressvolle momenten. Deze hormonen worden toegediend met een injectie in de bil of het been van de moeder. Via de placenta komen ze bij het kindje terecht.  

Door het toedienen van de longrijpers en zo het rijpen van de longen te bespoedigen, kunnen ademhalingsproblemen worden voorkomen. Ook zouden corticosteroïden kunnen zorgen voor een verminderde kans op hersenbloedingen. De longrijpingsmedicijnen hebben tijd nodig om hun werk te doen (ze werken ongeveer een week) en worden vaak twee keer gegeven. Het effect is optimaal na 24-48 uur.

Bijwerkingen voor de moeder zijn er nauwelijks en ook voor de kinderen zijn er tot nu toe geen buitengewoon nadelige gevolgen vastgesteld. Wel kunnen kinderen de eerste tijd iets minder beweeglijk zijn en geeft de CTG een wat rustiger beeld.