Apneu

Kinderen waarbij het ademhalingscentrum in de hersenen nog niet volledig is ontwikkeld, vergeten wel eens te ademen. Zo’n adempauze wordt apneu genoemd. Een apneu kan ook veroorzaakt worden doordat de luchtwegen verstopt zitten. Bijvoorbeeld door slijm (sputum). Zo’n apneu duurt meestal maar kort.

Als reactie op een apneu kan de hartslag van je kindje dalen. Dit heet een bradycardie (brady). In zo’n geval zal de monitor gaan piepen. Vaak regelt je kindje zelf de ademhaling weer en stopt de monitor met het maken van dat vervelende geluid. Is dit niet het geval dan zal de verpleegkundige in actie komen om je kindje weer op gang te helpen. Dit kan bijvoorbeeld door je kindje even aan te raken of in het gezichtje te blazen. Het wordt dan als het ware weer wakker geschud en herinnert zich dat het moet ademhalen. Is slijm de oorzaak van de apneus dan zullen de luchtwegen met een dun slangetje ‘uitgezogen’ worden.

Helpt dit allemaal niet dan is er nog de mogelijkheid om je kindje wat extra luchtstroom via de neus of medicijnen toe te dienen. Als in het uiterste geval ook dit geen effect heeft, zal de ademhaling van je kindje worden overgenomen door een beademingsapparaat.