BPD (Broncho Pulmonale Dysplasie)

BPD is een chronische longziekte die veroorzaakt wordt door beademing of infecties. Hierdoor is het longweefsel beschadigd geraakt en wordt de ontwikkeling van longblaasjes en bloedvaten in de longen geremd. Hoe jonger je kindje is en hoe langer het aan de beademing ligt, hoe groter de kans is op de ontwikkeling van BPD.

Als je kind BPD heeft, zal dat duidelijk worden doordat het moeite heeft met ademhalen. Langdurige beademing is dan nodig, maar dit kan ook weer leiden tot een toename van de BPD. Daarom is het belangrijk dat je baby zo snel mogelijk van de beademing af kan.

Soms krijgt je kind hiervoor medicijnen. Dit kunnen ontstekingsremmende medicijnen zijn of plasmedicijnen. BPD bestaat in verschillende gradaties. Het is afhankelijk van de hoeveelheid longschade die je kind heeft opgelopen als gevolg van de beademing of infecties. Als het zich verder ontwikkelt kan de aandoening verbeteren. Wel kan BPD in de eerste levensfase voor problemen zorgen.

Overigens wordt er pas gesproken van ‘echte’ BPD als je kindje na 36 zwangerschapsweken nog steeds ademhalingsmoeilijkheden heeft met behoefte aan extra zuurstof.