Infecties

Pasgeboren kinderen, en vooral te vroeg geboren babies, zijn door hun lage weerstand erg vatbaar voor infecties. Het komt voor dat een kindje al met een infectie geboren wordt of dat het vlak na de geboorte een infectie oploopt. Doordat de zwangerschapsduur bij te vroeg geboren kinderen veel korter is geweest dan bij een voldragen zwangerschap, hebben zij minder afweerstoffen meegekregen van de moeder. Hierdoor zijn ze extra vatbaar.

In het ziekenhuis is de kans dat een kind een infectie oploopt groter door de intensieve behandeling die de kindjes krijgen. Via infusen, lijnen, maar ook simpelweg via de huidbacteriën die iedereen bij zich draagt, kunnen infecties snel worden overgedragen. Daarom gelden er in het ziekenhuis zeer strenge regels omtrent hygiëne. Dit zul je merken zodra je op de afdeling komt waar je kindje ligt. Handen moeten goed gewassen worden, sieraden moeten af en na het wassen moeten de handen ontsmet worden met alcohol.

Ondanks deze maatregelen kunnen infecties toch niet altijd voorkomen worden. Als er een vermoeden is van een infectie bij je kind, zal er bloed worden afgenomen voor onderzoek (kijken wat voor infectie het betreft) en worden gestart met breedspectrum antibiotica.

Een baby kan verschillend reageren op infecties, dat is geheel afhankelijk van de infectie en de gesteldheid van het kind. Zo kunnen kinderen onder andere een hoge hartslag (tachycardie) en apneus krijgen, apathisch worden en een grauwe huidskleur krijgen.