RS-virus

Het RS-virus (Respiratoir Syncytiaal Virus, RSV) is een veel voorkomend verkoudheidsvirus en is de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen. Het is helaas ook een zeer besmettelijk virus. Het komt vooral voor in de wintermaanden, van oktober tot maart, en wordt verspreid door lichamelijk contact zoals aanraken, kussen en handen schudden, maar ook door de lucht (niezen of hoesten).

Een infectie met het RS-virus lijkt erg op een verkoudheid met een verstopte neus en slijm, piepende ademhaling, hoesten en soms koorts, maar kan leiden tot een ernstige infectie van de lagere luchtwegen (bronchiolitis of longontsteking) en kan bij kleine kinderen een middenoorontsteking veroorzaken.

Kinderen die zijn geboren voor 32 zwangerschapsweken, hebben een verhoogde kans op een ernstig verloop van het RS-virus, met een verhoogd risico op apneu. Vaak moeten deze kindjes wanneer zij ziek zijn worden opgenomen in het ziekenhuis voor ondersteuning in de ademhaling.

Er zijn nog geen medicijnen die een RSV-infectie kunnen genezen. De enige mogelijke behandeling is ondersteunend, tot het lichaam de infectie zelf overwonnen heeft. Dit duurt meestal zo ongeveer 10 dagen.

Ook bestaat er nog geen vaccin tegen RS-virus, maar om te voorkomen dat de infectie ernstig verloopt kan een kindje antistoffen in de vorm van injecties toegediend krijgen. Voor meer informatie over deze injecties kun je kijken op de website van Abbott Nederland.

Tips om infectie met het RS-virus te voorkomen

  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Maak het speelgoed van kleine kinderen regelmatig schoon met een reinigingsmiddel.
  • Was zo veel mogelijk je handen voordat je je kindje pakt.
  • Vermijd contact met andere kinderen (crèches en gastouders) en laat verkouden personen niet in de buurt van je kindje laten komen.
  • Vermijd plaatsen waar gerookt wordt en rook zelf niet.
  • Neem je kindje tijdens het RSV-seizoen niet mee naar (drukke) openbare plaatsen.