Hersenbloeding

Het lichaam van een te vroeg geboren baby is nog niet volledig ontwikkeld. Daardoor heeft het kwetsbare bloedvaten. Als tijdens of na de geboorte bloeddrukschommelingen plaatsvinden, kunnen de bloedvaten die nog niet goed opvangen. Hierdoor kan een hersenbloeding ontstaan. Daarom wordt de bloeddruk van een prematuur geboren baby goed in de gaten gehouden. Een kind dat een hersenbloeding heeft (gehad) kan apatisch of prikkelbaar zijn, last hebben van stuipen (convulsies), ademhalingsproblemen hebben of de bloeddruk kan dalen. Door middel van een schedelecho kan een hersenbloeding aangetoond worden.

Niet altijd ernstig

Een hersenbloeding klinkt heel ernstig, maar dit hoeft bij een pasgeborene niet zo te zijn. Het is niet te vergelijken met een hersenbloeding bij volwassenen. Een lichte hersenbloeding hoeft bij een pasgeboren baby geen directe gevolgen te hebben. In de meeste gevallen wordt de bloeding weer in het lichaam opgenomen.

Is er sprake van een zwaardere hersenbloeding, dan zijn de consequenties afhankelijk van de plaats in de hersenen waar de bloeding heeft opgetreden en de eventuele complicaties. Een mogelijk gevolg van een hersenbloeding is hydrocephalus (waterhoofd).