Open Ductus van Botalli

De Ductus van Botalli is de verbindingsader tussen de aorta en de longslagader. Dit bloedvat is bij alle pasgeboren kinderen aanwezig. Normaal gesproken gaat dit bloedvat na de geboorte dicht, maar bij kinderen die te vroeg geboren worden sluit de Ductus zich soms niet (meteen). Hierdoor ontvangen de longen een te grote hoeveelheid bloed, die ze eigenlijk niet kunnen verwerken. Daardoor ontstaan ademhalingsproblemen en wordt het hart teveel belast.

Vaak is pas na 2 tot 3 dagen na de geboorte te merken dat het bloedvat nog open is. Via een echografisch onderzoek kan de (kinder)cardioloog zien of de Ductus nog open is. Als een kind klachten heeft, wordt er gestart met medicatie (indomethacine). Blijven de klachten (zoals ademhalingsmoeilijkheden, een lage saturatie en vermoeidheid) na het toedienen van de medicijnen, dan zal de Ductus opnieuw onderzocht worden. Is het bloedvat nog open, dan kan het toedienen van indomethacine nog eenmaal herhaald worden. Zorgt dit er niet voor dat de Ductus sluit, dan is er een operatie nodig.

Sommige kinderen hebben wel een open Ductus, maar geen klachten. Als de Ductus na een aantal maanden nog steeds open is zal de operatie op latere leeftijd plaatsvinden. De Ductus kan nog spontaan sluiten tot 6 maanden na de geboorte.