Kleding

Als je baby te vroeg geboren is, komt het hoogstwaarschijnlijk eerst in een couveuse te liggen. In een couveuse hoeven kindjes geen kleren aan, omdat het daarin lekker warm is. Bovendien vergt het  aan- en uitkleden veel energie van een te vroeg geboren kindje. Daarom wordt er vaak gewacht met het aandoen van kleertjes.

Wel wordt het kindje dikwijls nog afgedekt met een dekentje of doekje. Het is leuk om hiervoor een eigen dekentje te gebruiken. Let erop dat deze vooraf gewassen wordt op minimaal 60°C, zonder wasverzachter. Het is ook verstandig te kiezen voor (fel) gekleurde spullen, zodat ze niet zoekraken tussen de was van het ziekenhuis.

Op het moment dat je kindje eraan toe is, bijvoorbeeld omdat het naar een warmtebedje verhuist, kun je eindelijk je kindje aankleden. Ook de kleertjes die je gebruikt moeten vooraf gewassen worden volgens de bovenstaande wasvoorschriften.

In de reguliere winkels is maat 44 vaak de kleinste maat waarin je kleertjes kunt krijgen. Wel zijn er verschillende webwinkels waar je speciale prematurenkleding in kleine maatjes kunt bestellen, zelfs al vanaf maat 38, bijvoorbeeld bij Luflie.