Home > Informatie > Dreigende vroeggeboorte > De gemiddelde couveuseperiode

De gemiddelde couveuseperiode

Eigenlijk bestaat er geen gemiddelde couveuseperiode. Het verloop van de couveuseperiode is afhankelijk van de termijn waarop je kindje geboren is, het gewicht en zijn gezondheidstoestand. In principe wordt door artsen meestal gezegd dat je er van uit kunt gaan dat je baby ongeveer rond de uitgerekende datum naar huis kan. Soms is dit eerder, soms later, afhankelijk van eventuele complicaties en andere omstandigheden.

Van couveuse naar warmtebedje

Je baby blijft in de couveuse totdat het zichzelf redelijk op temperatuur kan houden. Om de overstap minder groot te maken, zal je kindje vaak na de couveuse in een warmtebedje worden gelegd. Dit bedje is zo gemaakt dat de temperatuur van het matrasje ingesteld kan worden. Het is te vergelijken met een kruik, maar de warmte wordt gelijkmatiger verdeeld en de temperatuur is regelbaar.

Van een warmtebedje naar een gewone wieg

Wanneer je baby zichzelf warm kan houden mag het naar een gewone wieg. Als het dan ook nog zelf zijn voedingen kan drinken, kan je over het algemeen zeggen dat het eind van de ziekenhuisopname in zicht komt.

Mijlpalen

Met de mijlpaalkaarten voor prematuren vier je de verschillende mijlpalen die je baby bereikt op weg naar huis. Wanneer je hij één of twee kilo weegt, van de monitor af kan, uit de couveuse en naar een echte wieg verhuist en uiteindelijk natuurlijk wanneer hij naar huis mag. Versier het plekje van je baby in het ziekenhuis ermee, plak ze in je plakboek of stuur ze naar jullie dierbaren om hen te laten weten dat jullie kleintje weer een stapje verder is.