Home > Informatie > Dreigende vroeggeboorte > Je voorbereiden op een vroeggeboorte

Je voorbereiden op een vroeggeboorte

Als je weet dat je een verhoogde kans hebt op een vroeggeboorte, of er zelfs al acute dreiging is, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je voor te bereiden.

Vraag naar de mogelijkheden voor een rondleiding op de NICU

Tijdens zo’n bezoek aan de NICU (Neonatal Intensive Care Unit) kun je al je vragen stellen aan de verpleegkundige die je op dat moment rondleidt. Zij vertelt je dan bijvoorbeeld hoe ze werken op de afdeling, hoeveel tijd ze aan de verzorging van de kinderen besteden en hoe de verzorging in zijn werk gaat. Ook zie je de apparatuur op de afdeling en weet je al een beetje wat je op dat gebied te wachten staat (alarmen, slangetjes, enz.). Zo is de schrik minder groot als je voor het eerst op deze afdeling binnenkomt wanneer je baby geboren is.

Stel zoveel mogelijk vragen aan de neonatoloog of kinderarts

Waarschijnlijk krijg je tijdens je opname of in de periode ervoor een gesprek (of meerdere gesprekken) met de neonatoloog. Vraag het desnoods zelf aan. Stel in dat gesprek al je vragen en vertel over je angsten en twijfels.

Vraag een gesprek aan met de lactatiekundige

Het is op dit moment vast niet het eerste waar je aan denkt, maar als je de tijd hebt om je voor te bereiden, vraag dan een gesprek aan met de lactatiekundige van het ziekenhuis die ervaring heeft met moeders van prematuur geboren kinderen.

Van borstvoeding is bekend dat het vele voordelen heeft ten opzichte van kunstvoeding en dit geldt nog meer wanneer je baby prematuur geboren is. Toch worstelen veel moeders hier na een vroeggeboorte mee, want laten we eerlijk zijn: het gaat vaak niet vanzelf onder deze omstandigheden. Het boek Borstvoeding geven aan je prematuur, geschreven door moeders en door professionals, geeft een heleboel informatie over het geven van borstvoeding aan je prematuur. Over hoe je begint met kolven en op welke manier je van kolven kunt overgaan naar live voeden. Een goede informatiebron als je de keuze nog moet maken, maar ook een naslagwerk voor als je hebt besloten om borstvoeding te gaan geven.

Stel al je vragen aan de gynaecoloog

Tijdens je opname of in de periode ervoor zul je regelmatig bezocht worden door een arts-assistent, verloskundige of gynaecoloog. Ga een gesprek aan over de bevalling. Vraag bijvoorbeeld wat de vooruitzichten zijn. Wordt het een natuurlijke bevalling of een keizersnede? Wie zullen erbij aanwezig mogen zijn? Wat gebeurt er met je kindje na de bevalling?

Vraag je verzekering en het kraambureau naar kraamzorg in deze situatie

Je kunt kraamzorg ontvangen in de kraamweek. Dit is ook mogelijk als je na de geboorte van je kindje in een Ronald McDonaldhuis verblijft. Bedenk of je dat wilt. Dien bij de kraamzorg een verzoek in om couveusenazorg te krijgen bij thuiskomst. Controleer wel of je verzekering dit ook dekt.

Lees zoveel mogelijk informatie

Probeer, als dat lukt, alvast zo veel mogelijk te lezen. Bijvoorbeeld op deze site, of op de site van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen. In onze shop vind je verschillende informatieve boeken die je kunnen ondersteunen, voor en na de geboorte. Bijvoorbeeld Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling en Reisgids naar huis.