Home > Informatie > Dreigende vroeggeboorte > Wat kan je verwachten als je baby te vroeg geboren wordt? > De bevalling

De bevalling

Er is geen bevalling hetzelfde. Of je baby nu à terme of prematuur geboren wordt, voor niemand is de ervaring gelijk. Daarom kunnen we hier dan ook niet spreken over dé bevalling. Wel zijn er een aantal dingen waar je, als je weet dat je kindje te vroeg geboren zal worden, rekening mee kunt houden.

Een natuurlijke bevalling of keizersnede?

Ook als je kindje zich (veel) te vroeg aandient kun je in veel gevallen op de natuurlijke manier bevallen. Dit is afhankelijk van de conditie van je baby en van jezelf. Omdat het op een prematuur kindje een grote impact kan hebben om via de natuurlijke weg geboren te worden, wordt er soms gekozen voor een keizersnede.

Gemakkelijker dan een ‘normale’ bevalling?

Veel moeders van een prematuur geboren kindje vinden het zeer pijnlijk als mensen opmerkingen maken als: ‘Jouw kindje was zo klein, dat was vast een heel gemakkelijke bevalling.’ Dit lijkt misschien logisch, maar wanneer je baby te vroeg geboren wordt is de bevalling in geen geval gemakkelijker dan een ‘normale’ bevalling.

Stress

Allereerst sta je onder grote stress. Het is nog helemaal niet de bedoeling dat je gaat bevallen. Je lichaam en je baby zijn er nog niet klaar voor. Bovendien maak je je zorgen over de gezondheid van je kindje en wat er na de bevalling zal gebeuren.

Grotere kans op complicaties

Te vroeg bevallen heeft dikwijls een oorzaak. Bijvoorbeeld de gezondheidstoestand van de moeder (bijv. HELLP/pre-eclampsie of een loslatende placenta). Dat kan voor complicaties zorgen, maar geeft ook andere ongemakken, zoals infusen, plakkers van de monitor of gekoppeld liggen aan een CTG-apparaat waardoor je minder of niet meer mobiel bent.

De weeën zijn hetzelfde

Als je (veel) te vroeg bevalt is je kindje kleiner, maar ook kwetsbaarder. Daarom wordt er juist bij een natuurlijke premature bevalling vaak een knip gezet, zodat je kindje er makkelijker uit kan. Misschien nog belangrijker is dat de ontsluitingsfase een bevalling pijnlijk en zwaar maakt en deze is bij een te vroege bevalling precies hetzelfde als bij een ‘normale’ bevalling.

Mag je je kindje vasthouden na de bevalling?

Dit is heel erg afhankelijk van de conditie van je kindje, maar ook het beleid van het ziekenhuis. Raadzaam is daarom om dit, als die mogelijkheid er is, vooraf te bespreken. Geef aan dat je graag je kindje na de bevalling even vast wilt houden. Houd er wel rekening mee dat dit kort zal zijn (een paar minuten) of zelfs helemaal niet mag en dat je kindje snel meegenomen wordt voor onderzoeken en/of opname op de couveuseafdeling. Vaak zie je je kindje pas een tijd later (dit kan soms zelfs een paar uur zijn).

In veel gevallen mag de papa (of andere verzorger van het kindje) mee met de baby, maar ook dit is afhankelijk van de conditie van het kind. Houd er dus rekening mee dat dit soms niet zo is en jullie je baby misschien pas een tijd later zullen zien.