Kleine Kanjers > Informatie > Dreigende vroeggeboorte > Vroeggeboorte voorkomen

Vroeggeboorte voorkomen

Ben je zwanger en is er sprake van een dreigende vroeggeboorte, of heb je eerder een of meerdere vroeggeboortes meegemaakt en is de kans dat je opnieuw te vroeg zal bevallen verhoogd, dan zijn er een paar manieren en behandelingen mogelijk om te proberen de geboorte zo lang mogelijk uit te stellen.

Preventieve (bed)rust

Hoewel niet bewezen is dat (bed)rust nemen een vroeggeboorte kan voorkomen, zal je vaak worden aangeraden om in elk geval rustig aan te doen omdat het er op lijkt dat zware lichamelijke inspanning voor weeën kan zorgen. Bij een daadwerkelijk (acuut) dreigende vroeggeboorte zal je in sommige gevallen zelfs volledige bedrust voorgeschreven krijgen. Dit kan soms weken of maandenlang duren en is niet makkelijk, zeker niet in zo’n spannende zwangerschap. Het is dan belangrijk dat er mensen zijn die je kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld bij de verzorging van broertjes of zusjes.

Progesteron

Bij niet-zwangere vrouwen, en in het begin van een zwangerschap, wordt progesteron door de eierstokken aangemaakt. Ben je zwanger, dan wordt de aanmaak na verloop van tijd overgenomen door je placenta. Het hormoon onderdrukt contracties (samentrekkingen) van de baarmoeder tijdens een zwangerschap en houdt de baarmoeder rustig. Wanneer je lichaam zelf niet voldoende progesteron aanmaakt, kan dit een vroeggeboorte veroorzaken, maar de afgelopen jaren is gebleken dat het ook in andere gevallen een vroeggeboorte kan voorkomen.

Hoe wordt progesteron toegediend?

Progesteron kan worden gegeven in de vorm van vaginale tabletten of vaginale gel (bijvoorbeeld Utrogestan), of via injecties (Proluton). Vaginale tabletten of gel kan je zelf inbrengen, met een bijgeleverde applicator.

Proluton-injecties worden vanaf week 16 van je zwangerschap elke week gegeven. De laatste krijg je meestal in week 36. Er mogen liefst maximaal 10 dagen tussen twee injecties in zitten. Soms worden deze injecties in het ziekenhuis gegeven, maar vaak mag je ze thuis zelf zetten, of laten zetten door een familielid. De injectie wordt gegeven in een spier, bijvoorbeeld in je bil of in je bovenbeen.

Is het veilig?

Er wordt al vele jaren verschillende vormen van progesteron voorgeschreven aan zwangere vrouwen. Niet alleen bij een dreigende vroeggeboorte, maar bijvoorbeeld ook om de innesteling te bevorderen bij IVF. De effecten van progesteron op het kind zijn dan ook uitgebreid onderzocht en er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat het schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby.

Bijwerkingen

Er zijn weinig bijwerkingen. Heel soms kunnen misselijkheid en diarree voorkomen. Bij toediening via injecties kan zijn dat de injectieplek geïrriteerd raakt, bijvoorbeeld door dat de injectie steeds op dezelfde plek wordt gegeven. Zorg er daarom voor dat er steeds op een andere plek wordt geprikt.

Cerclage

Een cerclage is een bandje dat door de gynaecoloog om je baarmoedermond kan worden geplaatst. Bijvoorbeeld bij een verkorte baarmoederhals, waarbij de baarmoederhals (cervix) te vroeg korter en weker wordt, en dus te vroeg klaar is voor de bevalling. Dit noemen we cervixinsufficiëntie, baarmoedermond dan te zwak is om de zwangerschap tot het einde toe uit te dragen. Een cerclage wordt geplaatst wanneer je 12 tot 16 weken zwanger bent, en kan transvaginaal (via de vagina) of transabdominaal (via de buik) worden geplaatst. Dit is afhankelijk van de situatie en van je medische voorgeschiedenis.

Transvaginale cerclage

Voordat de cerclage geplaatst wordt, zal eerst een echo worden gemaakt. Om de cerclage te plaatsen pakt de gynaecoloog de baarmoedermond voorzichtig vast met instrumenten en legt hij er een stevig, niet oplosbaar bandje omheen. Na het plaatsen krijg je een zetpil om eventuele krampen te verlichten.

Als de cerclage via de vagina is geplaatst, dan mag je meestal na een paar uur naar huis. Wanneer je een ruggenprik of narcose hebt gehad, of wanneer je last hebt van buikpijn, bloedverlies, of niet kunt plassen, word je een nacht opgenomen.

De bevalling na een transvaginale cerclage

Wanneer je 36-38 weken zwanger bent, wordt de cerclage poliklinisch verwijderd. Soms komt de bevalling dan meteen op gang, maar anders mag je gewoon naar huis om de bevalling af te wachten.

Transabdominale cerclage

Een transabdominale cerclage wordt veel minder vaak geplaatst. Alleen vrouwen waarbij het plaatsen van een transvaginale cerclage onmogelijk is, bijvoorbeeld door een beschadigde of te korte baarmoedermond, krijgen een transabdominale cerclage. Via de buik kan de cerclage hoger om de baarmoedermond worden gelegd, zodat die niet meer open kan gaan staan.

Is de cerclage via een buikoperatie geplaatst, dan moet je een paar dagen in het ziekenhuis worden opgenomen. Na de ingreep moet je volledige bedrust houden en helpen verpleegkundigen je met de verzorging. Je arts beslist wanneer je weer uit bed mag. Tot die tijd krijg je antistollingsmedicatie om trombose te voorkomen. Ongeveer zes dagen na de operatie worden de hechtingen verwijderd. Als je weer goed mobiel bent en er geen complicaties zijn, mag je daarna naar huis.

De bevalling na een transabdominale cerclage

Een transabdominale cerclage is permanent, de baarmoedermond zal zich daardoor niet meer kunnen openen. Dat betekent dat je baby via een keizersnede geboren zal moeten worden. Dit zal normaal gesproken ongeveer in week 36-38 zijn. Ook tijdens de keizersnede zal de cerclage niet worden verwijderd.

Risico’s van een cerclage

Het plaatsen van een cerclage is een operatieve ingreep en is dus nooit helemaal zonder risico’s. Na elke operatie kan je een nabloeding krijgen, een wondinfectie, trombose of een longontsteking. Heel soms kan bij het plaatsen van een cerclage de vruchtzak worden aangeprikt, of kan er achteraf een infectie in de baarmoeder ontstaan, kunnen je vliezen breken, of kan de bevalling door de behandeling vroegtijdig op gang komen.

Neem contact op met het ziekenhuis wanneer je bloed of vocht verliest, je last hebt van samentrekkingen van de baarmoeder die op weeën lijken, of wanneer je het gewoon niet vertrouwt.

Populaire producten in de shop

Babyboek voor Prematuren

Pre-order Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95  29,95

+ gratis verzending

Verschijnt op 8 december
Actieprijs geldig t/m 7 december

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 16,00

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Pre-order Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50  16,50

Verschijnen op 8 december
Actieprijs geldig t/m 7 december