Kadotips per fase

Natuurlijk is het voor ouders van een prematuur geboren kindje leuk om kado’s te krijgen! Laat het wel afhangen van de situatie. Vecht het kindje voor zijn of haar leven en is het echt maar de vraag wat de overlevingskansen zijn, wees dan voorzichtig. Een kado kan dan juist pijnlijk zijn. Maar blijf wel volhouden om te laten zien dat je aan ze denkt door een kaartje of een sms te sturen. Is de situatie minder kritiek, kijk dan naar het moment. Hieronder staan enkele kadotips beschreven, grofweg verdeeld in periodes na de geboorte. In onze shop vind je nog meer producten die geschikt zijn om kado te geven.

Als het kind in de couveuse ligt

 • Voor ouders is het fijn en goed om hun gevoelens van zich af te schrijven. Geef daarom een schriftje of notitieboekje wat ouders kunnen gebruiken als dagboek, waarin ze alles wat ze meemaken kunnen noteren. Ook verpleging wil vaak met alle liefde mijlpalen en stukjes dagboek opschrijven.
 • Deze periode wordt vaak beleefd in een roes. Later kunnen ouders zich niet alles meer herinneren. Daarom is het prettig voor hen om de ontwikkelingen van het kindje bij te kunnen houden, zodat ze die later nog eens terug kunnen lezen. Denk dan aan het speciale couveusedagboek van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen, of het Babyboek voor Prematuren.


  Babyboek voor Prematuren tweede druk

 • Geef een knuffellapje of tutteldoekje. De moeder kan dit een tijdje bij zich dragen, waardoor haar geur op het doekje achterblijft. Dit mag in de couveuse gelegd worden. De geur is vertrouwd voor het kindje en draagt bij aan de hechting van moeder en kind. Zeker als moeder wil proberen borstvoeding te gaan geven is deze geur voor moeder en kind van belang.
 • Ouders mogen vaak zelf een dekentje in of over de couveuse leggen. Ook dit is een leuk kado.
 • Als het kindje in de couveuse al een rompertje aan mag, geef de ouders dan een rompertje in een kleine maat. In reguliere babywinkels is maat 40-44 vaak de kleinste maat.


Als het kind naar een warmtebedje mag

 • In een warmtebedje mogen kindjes kleertjes aan en liggen ze onder een dekentje. Kleertjes in een kleine maat of een vrolijk dekentje, worden vast gewaardeerd.
 • Als een kindje in een warmtebedje ligt, heeft het vaak een mutsje op. Ook dit is een leuk kadootje. Houd hierbij wel rekening met de eventuele beademing. Ligt het kindje aan de infant-flow, dan kan het geen mutsje op.


Als het kind in een wiegje ligt

 • In veel gevallen is de overstap naar een wiegje een laatste stap richting thuiskomst. Ouders durven zich al iets meer op de toekomst te richten, daarom zijn kado’s als een boekje of kleertjes in een wat grotere maat dan leuk om te krijgen (en te geven).
 • Soms ligt een kindje wel in een wiegje, maar is er nog geen uitzicht op het naar huis gaan, omdat het kindje een onbekende aandoening heeft of om andere (medische) redenen langer in het ziekenhuis moet blijven. Toch kun je, als de situatie niet levensbedreigend is, ook dan kleertjes in grotere maten of een leuke knuffel kado geven. Is de situatie wel levensbedreigend, blijf de ouders dan steunen door een lief berichtje te sturen in de vorm van een kaart, sms of e-mail.


Als het kindje naar huis mag

Het is feest!! Het kindje mag mee naar huis. Nu kun je aan ‘normale’ kraamkado’s gaan denken.