Emoties

Als je te horen krijgt dat je baby te vroeg geboren gaat worden, kom je terecht in een achtbaan van emoties. Allerlei vragen dringen zich aan je op. Vragen waar je in het ziekenhuis antwoord op kunt krijgen, maar ook vragen waar (nog) geen antwoord op te geven is. Na de geboorte van je kindje stopt deze achtbaan nog niet en volgt vaak een beangstigende, onzekere, zware tijd.


Emoties bespreekbaar maken

Zoals bij iedere levenservaring is het goed om je emoties bespreekbaar te maken. Waarschijnlijk zul je in het ziekenhuis verwezen worden naar een maatschappelijk werker. Omdat deze persoon verbonden is aan het ziekenhuis en ervaring heeft met ouders in eenzelfde soort situatie, kun je hier terecht voor vragen over je werk, verlof en andere ‘zakelijke’ onderwerpen. Maar ook kun je hier je verhaal kwijt. Uit ervaring blijkt dat het erg goed is om je verhaal te vertellen. Steeds weer opnieuw.


Stel je vragen

Je kunt artsen en verpleging vragen stellen of je zorgen met hen delen. Deze mensen zijn er om voor je baby te zorgen, maar ook om jou gerust te stellen en, voor zover dat mogelijk is, je (medische) vragen te beantwoorden.


Lucht je hart

Het is erg prettig als er mensen zijn in je omgeving waar je je verhaal keer op keer kwijt kunt, je hart kunt luchten en waarmee je angsten kunt delen. Deze mensen zijn in deze periode zeer dierbaar. Probeer je hiervoor dan ook niet af te sluiten en neem de hulp die ze bieden aan. Zowel op emotioneel gebied, als op praktisch gebied.