Je verlof is voorbij (verlengd zwangerschapsverlof)

Ziekteverlof

De kans bestaat dat je het nog helemaal niet ziet zitten om weer aan het werk te gaan. Misschien ben je zelf nog aan het herstellen, wanneer je bijvoorbeeld HELLP en/of (pre)-eclampsie hebt gehad. Dan is er de mogelijkheid om met ziekteverlof te gaan.

In dat geval moet je je officiëel ziekmelden bij je werkgever. Doe dit meteen en ga niet eerst “proberen”. Als je begint met werken en je daarna toch ziekmeldt, ga je de “gewone” ziektewet in, maar jij bent ziek door je zwangerschap of bevalling.

Dit staat hier over op de site van het UWV:

Bent u ziek geworden vóór, of direct na afloop van uw zwangerschapsverlof? En komt de ziekte door uw zwangerschap of bevalling? Dan kan uw werkgever een Ziektewet-uitkering voor u aanvragen. U merkt daar weinig van: u ontvangt tijdens uw ziekte meestal gewoon uw loon.

De Ziektewet-uitkering begint op de eerste dag dat u niet kunt werken, en duurt tot u beter bent of uw verlof begint. De Ziektewet-uitkering is 100% van uw dagloon. Dit is het gemiddelde loon dat u per dag verdiende in het jaar voordat de uitkering begint. Voor het dagloon geldt een maximum.

Nadat je bent ziek gemeld zul je waarschijnlijk een oproep krijgen van zowel de ARBO-arts van je werkgever als de arts van het UWV. Deze laatste beslist of jouw ziekte veroorzaakt is door zwangerschap of bevalling. In dat geval vergoedt het UWV jouw salaris. Als de UWV-arts van mening is dat jouw ziekte niet door je zwangerschap of bevalling is veroorzaakt, kom je in de “gewone” ziektewet terecht.

Belangrijk in het eerste gesprek met de arts van het UWV (wat vaak in eerste instantie telefonisch zal zijn), is dat je aangeeft dat jij nog niet in staat bent om te werken. Dit kan zowel om fysieke redenen zijn als mentale. De zorgen om de gezondheid van je kindje leveren jou stress op waardoor je nog niet in staat bent om weer normaal te functioneren. Maar de gezondheid van je kind op zich zal het UWV (in de gevallen die bij ons bekend zijn) niet als zwangerschaps- of bevallingsgerelateerd zien.

Bereid je hierop voor! Naar aanleiding van dit eerste gesprek, wat vaak plaatsvindt op een moment dat je het niet verwacht, wordt jouw geval beoordeeld. Het is dus handig om alvast van tevoren op papier te zetten wat jouw klachten precies zijn en waarom je jezelf nog niet in staat acht om te werken.

Bereid je goed voor op het gesprek met de keuringsarts van het UWV

Op de site van KRO-NCRV vonden we een mooi overzicht met tips van juridisch adviseur John Eshuis, voor wanneer je naar de keuringsarts van het UWV moet. De belangrijkste tip is: ga nooit alleen! Klik hier om meer te lezen: Lijstje tips juridisch adviseur: ‘Ga nooit alléén naar de keuringsarts van het UWV’

In dit filmpje van de Monitor adviseur Eshuis zijn belangrijkste tips samen:verlengd zwangerschapsverlof, de couveuseregeling

Sinds december 2014 is de ‘couveuseregeling’ van kracht. Dit betekent dat als je kind na de geboorte wordt opgenomen, je tien weken bevallingsverlof ingaan op het moment dat je kind naar huis komt. In deze blogpost gaan wij dieper op dit onderwerp in: Uitbreiding bevallingsverlof bij ziekenhuisopname kind: de ‘couveuseregeling’. Wat betekent dit precies?

Jammer genoeg levert deze couveuseregeling niet op wat iedereen er van gehoopt en verwacht had. Een stukje van de site van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen:

Verlengd zwangerschapsverlof, korter kunnen we het niet maken

“Einde aan te kort zwangerschapsverlof voor moeders van couveusekinderen”, zo luidde het persbericht dat de VOC uitstuurde nadat de Eerste kamer de wet ‘Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden’ had aangenomen, nu bijna een jaar geleden. Wat waren we blij en trots dat er na een jarenlange lobby een regeling was getroffen. We waren blij voor alle moeders die na 1 januari 2015 te vroeg zouden bevallen, want de wet maakte een einde aan de veelvoorkomende situatie dat zij alweer (bijna) aan het werk moesten als hun baby uit het ziekenhuis werd ontslagen. Dat is immers veel te snel.

Maar wat een teleurstelling is het als je hoort hoe er met de uitgangspunten van de wet wordt omgegaan. Wij als VOC krijgen namelijk steeds meer signalen en concrete berichten van maatschappelijk werkers en van moeders zelf dat zij, ondanks de nieuwe wet, geen extra verlof krijgen toegewezen. Dat is het gevolg van een ingewikkelde rekenmethode die door uitvoeringsinstantie UWV gehanteerd wordt en die voor betrokken moeders vaak bijzonder ongunstig uitpakt.” Meer informatie en verder lezen op de site van de VOC.