Röntgenfoto

Een röntgenfoto wordt gemaakt door een röntgenlaborant. Meestal komt deze met een mobiel röntgenapparaat naar de afdeling waar de baby ligt. Bij het onderzoek is buiten de laborant ook altijd minstens één verpleegkundige van de afdeling aanwezig om het kind in de gaten te houden. Meestal mag je er zelf ook bij blijven. Alleen op het moment dat de foto gemaakt wordt moet je op minimaal drie meter afstand gaan staan in verband met vrijkomende straling.

Met een röntgenfoto kan de conditie van de longen, de organen in de buik en de botten vastgesteld worden. Om een foto te maken wordt een kind voorzichtig op een fotogevoelige plaat gelegd. Deze plaat en de stralen zorgen ervoor dat er een schaduwbeeld ontstaat van de organen of de botten. Daarvan wordt een foto gemaakt. Deze wordt later beoordeeld en besproken met de arts. De uitslag wordt later besproken.

Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor ieder mens, dus ook voor een baby. De straling die gebruikt wordt voor de foto is aangepast aan het gewicht van het kind. Er wordt alleen een röntgenfoto gemaakt als het echt noodzakelijk is.