Kans op herhaling van een vroeggeboorte

Een vroeggeboorte kan verschillende redenen hebben. Vaak kan de oorzaak van een vroeggeboorte niet precies vastgesteld worden. Een vroeggeboorte kan ‘spontaan’ op gang komen, maar soms is het nodig om de geboorte kunstmatig op te wekken. 80% van alle vroeggeboortes ontstaat spontaan, 20% wordt opgewekt. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn, zoals bijvoorbeeld de verminderde groei of gezondheid van de baby (door verminderde zuurstoftoevoer of het niet goed werken van de placenta) of de gezondheid en zelfs het leven van de moeder (in het geval van (pre-)eclampsie en/of HELLP, of ernstig bloedverlies door het vroegtijdig loslaten van de placenta).

Als een vroeggeboorte spontaan op gang komt, is er meestal geen reden aan te wijzen. De vliezen breken of er ontstaan bloedingen. Veel moeders wiens kindje te vroeg geboren wordt voelen zich schuldig. Ze zijn bang dat ze tijdens hun zwangerschap iets verkeerd hebben gedaan, zoals teveel tillen, sporten of andere lichamelijke inspanningen. Hiervoor zijn echter geen wetenschappelijke bewijzen. Sterker nog; door sporten in het eerste trimester wordt de kans op een vroeggeboorte met 20% verlaagd. Bij lichamelijke inspanning in het tweede trimester wordt deze kans zelfs verlaagd met 48%.

Voortijdige weeën, ontsluiting of het breken van de vliezen wordt vaak veroorzaakt door een ‘opstijgende’ infectie in de vagina. Hierdoor kan er beschadiging ontstaan aan de overgang van de vliezen en de placenta.

Wanneer de vliezen vroegtijdig breken, ontstaat de kans dat de baby besmet of geïnfecteerd raakt. Daarom zal er, als er sprake is van een infectie, vaak niet gestart worden met het remmen van de weeën, omdat het leven van het kindje gevaar loopt. Echter zijn er gevallen waarbij het kindje nog dagen of zelfs weken in de buik van de moeder zit, terwijl er sprake is van gebroken vliezen.

Herhalingskans in percentages

Meerder onderzoeken hebben vastgesteld dat de kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap verhoogd is. Deze kans staat in onderstaande tabel in percentages uitgedrukt.

1e kindje 2e kindje Kans op vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap
A term 4,4 %
Prematuur 17,2 %
A term A term 2,6 %
Prematuur A term 5,7 %
Prematuur Prematuur 28,4 %

(Bron: www.vroeggeboorte.nl)

Verhoogde kans op een vroeggeboorte

Wetenschappelijke onderzoeken hebben ook aangetoond dat de kans op een vroeggeboorte vergroot is als er sprake is van:

  • lage of hoge leeftijd van de moeder
  • zeer jonge leeftijd van de vader (met name jonger dan 20 jaar)
  • een meerlingzwangerschap
  • roken
  • ontsteking van het tandvlees of weefsels rond de tanden
  • IVF
  • eerdere abortus
  • snel opnieuw zwanger raken
  • een verkorte baarmoederhals
  • alcoholgebruik.