Home > Informatie > Voeding

Voeding

Wanneer je baby te vroeg geboren is, zal men erg voorzichtig zijn, omdat het maag-darmkanaal nog niet rijp is. Misschien zijn er nog andere redenen waarom je kindje nog geen voeding kan verdragen.

Voeding via infuus

Gedurende deze allereerste periode krijgt het premature kind via een infuus de belangrijkste voedingsstoffen toegediend. Via het infuus krijgt het eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en koolhydraten.

Voeding via de sonde

Is een baby toe aan voeding via de maag, dan moet het maag-darmstelsel nog wel wennen aan de voeding. Daarom wordt het langzaam opgebouwd. Zolang een kindje nog niet zelfstandig kan drinken, zal het (moeder)melk toegediend krijgen via een maagsonde. Deze wordt ingebracht via de neus en de slokdarm naar de maag. Langzaam wordt er steeds wat melk via de sonde gegeven.

Zelf leren drinken

Uiteindelijk is het de bedoeling dat een kind zelfstandig uit borst of de fles leert drinken. Dit wordt ook in kleine stapjes opgebouwd, in het begin meestal in combinatie met de sonde.

In het boek Borstvoeding geven aan je prematuur komt dit uitgebreid aan bod. Vanaf de eerste periode waarin je begint met kolven terwijl je baby voeding krijgt via infuus of sonde, tot de overgang naar zelf leren drinken in combinatie met sondevoeding en uiteindelijk helemaal zelf drinken. Het boek bevat een handig voedingsschema en een kolfdagboek en borstvoedingsdagboek om je hierin te ondersteunen.