Borstvoeding

Borstvoeding heeft een positieve invloed op het maagdarmstelsel, afweersysteem en psychologisch welzijn van kinderen. Een kind dat borstvoeding krijgt, is minder vatbaar voor infecties, een van de problemen waar veel prematuur geboren kinderen mee te maken krijgen. Daarnaast draagt moedermelk bij tot een optimale hersenontwikkeling. Zelfs als je alleen gedeeltelijk borstvoeding geeft, heeft dit een positief effect op de gezondheid van je kind.

Wanneer je baby nog niet zelf kan drinken

Om de borstvoeding op gang te kunnen krijgen hoeft een kind niet zelf te kunnen drinken. De meeste babies die te vroeg geboren zijn, hebben nog geen zuigreflex en kunnen daardoor simpelweg nog niet zelfstandig drinken. Daarom krijgen zij voeding via een sonde.

Kolven

Als je kind nog niet bij jou aan de borst kan drinken, dan breng je de borstvoeding op gang door te kolven. Het is verstandig om hier zo snel mogelijk na de bevalling mee te starten, liefst binnen zes uur na de bevalling. Soms komt ook bij het kolven de borstvoeding niet meteen op gang. Dit kan komen doordat je je kindje niet kunt zien, voelen en ruiken. Vraag daarom om een foto van je baby. Het kijken naar de foto van je kindje kan een stimulans zijn voor de borstvoeding. Nog beter is als je huid op huidcontact kunt hebben met je baby door tijdens het kolven te buidelen op een blote borst. Dit brengt over het algemeen de melkproductie nog beter op gang.

Een elektrische borstkolf is de beste manier om te kolven. Deze kolven zijn meestal te gebruiken op de afdeling waar je baby ligt. Ben je al goed op de been en regelmatig bij je kindje, probeer dan te kolven naast de couveuse of het (warmte)bedje.

Gaat het allemaal niet vanzelf, maar wil je wel graag doorzetten, vraag dan hulp van de lactatiekundige in het ziekenhuis. Ook als je zelf al thuis bent of in de buurt van het ziekenhuis verblijft. Ben je zelf ontslagen uit het ziekenhuis dan kun je via de meeste kraam- of thuiszorgorganisaties (elektrische) borstkolven huren.

Afgekolfde melk bewaren

Afgekolfde melk kun je bewaren in schone kunststof bakjes, uitgekookte flesjes of ijsblokzakjes. De borstvoeding moet koel bewaard blijven, achter in de koelkast. Borstvoeding is zo’n 72 uur houdbaar in de koelkast bij een temperatuur van maximaal 4°C en in de vriezer (***) maximaal 3 maanden. Als je de borstvoeding moet vervoeren van huis naar het ziekenhuis, doe dit dan in een koeltas met eventueel een koelelement.

Meer informatie over het bewaren van afgekolfde melk vind je op www.borstvoeding.com/kolvenenwerken/bewaren-van-moedermelk.html

Zelf leren drinken

Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat je kindje ook daadwerkelijk aan de borst gaat drinken. Hier zal mee begonnen worden als zowel jij als je kindje daarvoor in goede conditie verkeren. Vanaf ongeveer week 34-36 heeft een kindje vaak de motoriek en de reflexen om zelf te kunnen drinken, maar er kan al veel eerder begonnen worden met ‘snuffelen’. Verwacht niet dat je baby meteen centiliters zal gaan drinken. Dit gaat met heel kleine stapjes. Vaak wordt er naast het ‘live’ voeden ook nog sondevoeding gegeven. Vraag bij het starten van het live voeden begeleiding van een lactatiekundige.

Toch een flesje?

Veel ziekenhuizen zullen toch vaak een flesje afgekolfde melk geven. Zelfs als je kindje al een beetje uit de borst kan drinken. Voor veel babies is het namelijk makkelijker om zelf te drinken uit een flesje. Voor premature kindjes is drinken uit de borst vaak een hele onderneming. Naast het krachtig moeten zuigen, moeten ze ook nog eens slikken en blijven doorademen. Terwijl zelfs het vasthouden van de tepel soms al veel moeite kost.

Lactatiekundigen zullen niet zo snel aanraden een tepelhoedje te gebruiken. Toch kan dit een hulpmiddel zijn om je premature kindje goed uit de borst te leren drinken. Schroom dus niet om dit eens te proberen als het aanhappen veel moeite kost.

Breast Milk Fortifier

Het kan zijn dat je baby met de moedermelk niet genoeg eiwitten, calcium en fosfor binnenkrijgt. Meer (preterme) moedermelk geven kan niet, omdat er dan teveel vocht wordt toegediend. Om de moedermelk tijdelijk te versterken wordt er BMF (Breast Milk Fortifier) aan de afgekolfde melk toegevoegd. Hierin zitten extra eiwitten, vitamines en mineralen om ervoor te zorgen dat je baby toch goed blijft groeien.

Informatie

Je kunt je alvast inlezen. Voor het geven van borstvoeding aan premature kinderen heeft het Kenniscentrum Borstvoeding een protocol opgesteld. Neem dit protocol eens rustig door.

Als zelf voeden niet lukt…

En wat nu als, al je goede voorbereiding en doorzettingsvermogen ten spijt, de borstvoeding toch niet lukt of teveel van je vraagt? Laat jezelf dan vooral geen schuldgevoel aanpraten door mensen die vinden dat je ‘nog even’ door moet zetten, omdat dit het beste is voor je kindje. Voel je niet schuldig omdat je denkt dat dit ‘het enige is wat je voor je kindje kunt doen’. Want dat is niet waar!

Het geven van borstvoeding is niet ‘het enige wat je voor je kindje kunt doen’. Wat dacht je van alle liefde die je je kindje geeft, ondanks het glas wat er misschien tussen jullie zit? Die energie pikt je kindje op! Ook daar wordt het sterker van en groeit het van.

Bovendien, als jij het zelf niet meer op kunt brengen om te kolven of het je niet lukt voldoende melk te produceren, gaat dit ten koste van je eigen welbevinden. En wat heeft je kindje aan een mama die er helemaal doorheen zit en geen energie meer heeft om er helemaal voor hem of haar te zijn? Laat je niets wijsmaken, maar luister naar je eigen gevoel. En doe wat jij denkt dat het beste is!