Vroeggeboorte of prematuriteit en dysmaturiteit

Een zwangerschap duurt voor de meeste vrouwen ongeveer 40 weken. Veel vrouwen bevallen één of twee weken te vroeg, andere bevallen iets na de uitgerekende bevallingsdatum. Helaas loopt het in 10% van de gevallen toch anders dan gehoopt en eindigt de zwangerschap in een vroeggeboorte.

Prematuriteit

Bij een geboorte voor 37 zwangerschapsweken wordt er gesproken van vroeggeboorte of prematuriteit. Wanneer een zwangerschap voor de 22 zwangerschapsweken wordt afgebroken wordt dat een miskraam genoemd. Een baby kan op die termijn over het algemeen niet buiten de buik van de moeder overleven.

Extreem prematuriteit

Wanneer een baby voor 32 zwangerschapsweken wordt geboren, is het kind extreem prematuur en neemt de kans op complicaties toe. Extreem prematuur geboren baby’s worden opgenomen op een van de NICU‘s van de tien academische ziekenhuizen in ons land. Wanneer een moeder voor 32 weken dreigt te gaan bevallen, zal zij naar een academisch ziekenhuis worden overgebracht.

Dysmaturiteit

Dysmatuur geboren baby’s hebben een te laag geboortegewicht voor de duur van de zwangerschap. Dysmaturiteit kan samengaan met prematuriteit (dit noemen we pre-dysmaturiteit), maar dat hoeft niet. Een kindje dat bij de geboorte onder 2300 gram weegt, zal in de meeste gevallen een tijdje in een couveuse worden gelegd. De gevolgen en mogelijk complicaties zijn voor een dysmature baby ongeveer hetzelfde als voor een prematuur. Net als een prematuur geboren baby is een dysmature baby vaak nog niet volledig ontwikkeld en erg vatbaar voor infecties.

Oorzaken dysmaturiteit

Mogelijk oorzaken van dysmaturiteit zijn:

  • Aangeboren en/of chromosomale afwijkingen
  • Meerlingzwangerschap
  • Genetische factoren
  • Roken en/of drugs, medicijnen of alcohol gebruik tijdens de zwangerschap
  • Verstoorde toevoer van voedingsstoffen en zuurstof van de placenta (moederkoek) naar de baby
  • Ondervoeding bij de moeder