Selecteer een pagina

Jaarlijks ruim 2000 vrouwen PTSS na traumatische bevalling

door | 25 jun 2013 | Nieuws | 2 reacties

Voor maar liefst 9% van de vrouwen is de bevalling een traumatische ervaring. Elk jaar ontwikkelt zich na de bevalling bij ruim 2000 vrouwen een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS). Dit stelde UMCG-onderzoeker en gynaecoloog in opleiding Claire Stramrood vast. Veel vrouwen durven na een traumatisch ervaren bevalling nooit meer zwanger te worden, of ‘eisen’ een geplande keizersnede in een volgende zwangerschap. “Er rust een taboe op psychische aandoeningen bij zwangeren en kraamvrouwen, terwijl veel vrouwen hiermee te maken krijgen. Ik pleit voor betere signalering van PTSS na de bevalling”, zegt Stramrood die op 26 juni 2013 promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Meer kans op PTSS na gecompliceerde zwangerschap

Wanneer vrouwen door complicaties tijdens de zwangerschap (veel) te vroeg bevallen, hebben zij een grote kans op PTSS. Stramrood stelde PTSS vast bij 14% van de vrouwen met ernstige zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie en/of HELLP-syndroom) of bij wie de vliezen voortijdig waren gebroken. “Bij deze groep vrouwen is de kans op PTSS zo groot dat je er standaard op zou moeten screenen na de bevalling”, stelt Stramrood. Vijftien maanden na de bevalling heeft 11% van de vrouwen die zwangerschapsvergiftiging had nog steeds PTSS.

Partners

Ook partners van vrouwen met zwangerschapscomplicaties kunnen na de bevalling PTSS ontwikkelen. Stramrood vond een opvallend sterke samenhang tussen de vrouw en haar partner in de ernst van de PTSS symptomen. Zij pleit ervoor om ook oog te hebben voor het psychisch welbevinden van partners.

Behandeling van PTSS

Er is nauwelijks onderzoek gedaan naar een effectieve behandeling van PTSS na de bevalling. Stramrood voerde een eerste, verkennend onderzoek uit naar EMDR-behandeling. Deze methode maakt gebruik van snelle oogbewegingen die een positief effect kunnen hebben op traumaverwerking. Zij vond bij vrouwen na EMDR-behandeling een afname van PTSS symptomen. Ook kregen de vrouwen vertrouwen om bij een volgende zwangerschap een vaginale baring aan te durven. Volgens Stramrood is het wenselijk om meer onderzoek te doen naar EMDR en of het bijdraagt aan een positief verloop van een volgende bevalling.

Hier kun je de uitzending van EenVandaag van 24 juni 2013 terug zien, dat gaat over dit onderwerp.

Op nahetziekenhuis.nl vind je veel informatie over PTSS na een ziekenhuisopname van je kind: hoe je het herkent en hoe je hiermee kunt omgaan.

Bron artikel: UMCG

Meer over dit onderwerp

De Binding met je Baby Podcast

De NICU; de neonatale intensive care unit. Daar had je nog nooit eerder van gehoord. Eigenlijk had niemand in je omgeving van de NICU gehoord. Om de tijd als kersvers gezin in het ziekenhuis door te brengen is slopend, eenzaam en je wist niet dat je zo lang kon wachten op antwoorden. Na een tijdje ken je de NICU als je broekzak en als een rollercoaster vliegen de dagen voorbij en heb je geen idee wanneer er een eind komt aan deze rit.

Lees meer

2 Reacties

  1. Monique smeets

    Hallo, het verhaal over PTTS komt mij heel bekend voor. Op 17 maart 2012 ben ik 2 maanden te vroeg bevallen. Dit was geheel onverwachts. De hele zwangerschap verliep met mij moeizaam, maar met de baby ging alles goed, dus niets wees er op dat hij eerder zou komen. Iedereen schrok dan ook behoorlijk. De bevalling duurde 1,5 uur en was ontzettend heftig. Toen mijn zoontje werd geboren zagen we dat het niet goed wasmet hem en de uren van onzekerheid begonnen. s’ avonds laat hoorde wij dat hij beademd/gereanimeerd moest worden, een infectie had en dat hij 2 hersenbloedingen had.onze wereld stortte compleet in en weken van onzekerheid hebben we gehad
    Na 2 heftige maanden mocht hij eindelijk naar huis, maar ik merkte dat il heen en weer werd geslingerd tussen mijn emoties. Zo kon ik heel vrolijk zijn en zo weer heel verdrietig.ik ging veel dingen af reageren door flink te mopperen op mijn oudste zoontjeen die verdiende dit niet.praten met mijn partner deed ik wel, maar mijn heftige gedachten/gevoelens wilde ik hem niet mee opzadelen omdat hij het ook niet maakelijk had.op een bepaald moment kreeg ik in de gaten dat dit zo niet door kon gaan en ben ik naar de huisarts gegaan en hij heeft mij meteen door verwezen naar een psycholoog en psychiater. Ik vond die stempel heel heftig, want ik wilde dit niet.na 1 gesprek en onderzoeken kwam er uit dat ik PTTS had en een zware depressie.il heb met mijn psycholoog hele goede gesprekken gehad en merkte dat het steeds beter ging, maar ik kreeg de heftige beelden van de bevalling en mijn zoontje maar niet uit mijn hoofd.toen heeft hij het advies gegeven om EMDR te gaan volgen.dit was wel heel erg heftig.kw moet het beeld weer terug halen en met cijfers je gevoel omschrijven.wanneeerr he dat beeld in gedachten hebt, gaat de therapeut jou afleiden door klikjes of vingers te volgen.na een paar keer merk je dat je dat beangstigende beeld niet meer als zo heftig ervaard.EMDR is heel moeilijk om uit te leggen, je moet het echt zelf ervaren, maar il weet dat ik na 7 behandelinger er ontzettend veel baat bij heb gehad en ik heb nu weer de rust terug gekregen en kan weer genieten.en die heftige periode vergeet je nooit, maar de pijn en angst is een flink stuk minder geworden.ik kan het iedereen aanraden om de therapie te gaan volgen….

    Antwoord
  2. Angelique Verstegen

    Ik ben verloskundige,coach en EMDR therapeute. Ik begeleid vrouwen die hun bevalling als traumatisch hebben ervaren. Mijn praktijk bevind zich tussen Utrecht en Den Bosch. Zie voor meer informatie http://www.praktijknovavita.nl

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *