Jaarlijks ruim 2000 vrouwen PTSS na traumatische bevalling

door | jun 25, 2013 | Kleine Kanjers | 2 reacties

Voor maar liefst 9% van de vrouwen is de bevalling een traumatische ervaring. Elk jaar ontwikkelt zich na de bevalling bij ruim 2000 vrouwen een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS). Dit stelde UMCG-onderzoeker en gynaecoloog in opleiding Claire Stramrood vast. Veel vrouwen durven na een traumatisch ervaren bevalling nooit meer zwanger te worden, of ‘eisen’ een geplande keizersnede in een volgende zwangerschap. “Er rust een taboe op psychische aandoeningen bij zwangeren en kraamvrouwen, terwijl veel vrouwen hiermee te maken krijgen. Ik pleit voor betere signalering van PTSS na de bevalling”, zegt Stramrood die op 26 juni 2013 promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Meer kans op PTSS na gecompliceerde zwangerschap

Wanneer vrouwen door complicaties tijdens de zwangerschap (veel) te vroeg bevallen, hebben zij een grote kans op PTSS. Stramrood stelde PTSS vast bij 14% van de vrouwen met ernstige zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie en/of HELLP-syndroom) of bij wie de vliezen voortijdig waren gebroken. “Bij deze groep vrouwen is de kans op PTSS zo groot dat je er standaard op zou moeten screenen na de bevalling”, stelt Stramrood. Vijftien maanden na de bevalling heeft 11% van de vrouwen die zwangerschapsvergiftiging had nog steeds PTSS.

Partners

Ook partners van vrouwen met zwangerschapscomplicaties kunnen na de bevalling PTSS ontwikkelen. Stramrood vond een opvallend sterke samenhang tussen de vrouw en haar partner in de ernst van de PTSS symptomen. Zij pleit ervoor om ook oog te hebben voor het psychisch welbevinden van partners.

Behandeling van PTSS

Er is nauwelijks onderzoek gedaan naar een effectieve behandeling van PTSS na de bevalling. Stramrood voerde een eerste, verkennend onderzoek uit naar EMDR-behandeling. Deze methode maakt gebruik van snelle oogbewegingen die een positief effect kunnen hebben op traumaverwerking. Zij vond bij vrouwen na EMDR-behandeling een afname van PTSS symptomen. Ook kregen de vrouwen vertrouwen om bij een volgende zwangerschap een vaginale baring aan te durven. Volgens Stramrood is het wenselijk om meer onderzoek te doen naar EMDR en of het bijdraagt aan een positief verloop van een volgende bevalling.

Hier kun je de uitzending van EenVandaag van 24 juni 2013 terug zien, dat gaat over dit onderwerp.

Op nahetziekenhuis.nl vind je veel informatie over PTSS na een ziekenhuisopname van je kind: hoe je het herkent en hoe je hiermee kunt omgaan.

Bron artikel: UMCG