Kleine Kanjers > Kennisbank vroeggeboorte > Complicaties en behandelingen > Bloedarmoede

Bloedarmoede

Een baby die bloedarmoede heeft, ziet bleek en heeft weinig energie. Energie is belangrijk, want dit heeft een baby nodig om te groeien en als hij ziek is om beter te worden.

Oorzaken van bloedarmoede

Een pasgeboren baby heeft veel rode bloedcellen, die in de baarmoeder zijn aangemaakt door het beenmerg. Alleen worden deze oude rode bloedcellen snel afgebroken. Wanneer een baby sneller groeit dan dat zijn lichaam bloed kan aanmaken, of doordat de opname van ijzer (een belangrijke bouwstof van rode bloedcellen) nog niet goed ontwikkeld is door de onrijpheid van de dunne darm, kan bloedarmoede ontstaan.

Prematuren maken zelf nog niet genoeg rode bloedcellen aan. Wanneer er vaak bloedonderzoeken noodzakelijk zijn waarvoor steeds bloed moet worden geprikt, kan het voor het lichaam van een baby dus moeilijk zijn om de rode bloedcellen zelf op peil te houden. Ook dan kan er bloedarmoede ontstaan.

Daarnaast kan er een tekort aan rode bloedcellen ontstaan door een infectie of door zuurstoftekort. Infecties kunnen de aanmaak van rode bloedlichaampjes onderdrukken.

Een tekort aan rode bloedcellen kan worden aangevuld door extra ijzer toe te dienen, maar soms is er een bloedtransfusie nodig.

Populaire producten in de shop

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 16,00

Reisgids naar huis

 19,90