Bloedtransfusie

Veel prematuur geboren baby’s hebben een te laag HB-gehalte (HB staat voor hemoglobine): een tekort aan rode bloedcellen. Dit noemen we ook wel bloedarmoede of anemie. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam te kunnen vervoeren, zij zorgen voor 99% van de zuurstoftoevoer in het lichaam. Dit te kort kan worden aangevuld door extra ijzer toe te dienen, maar soms is er een bloedtransfusie nodig.

Wanneer een premature baby een bloedtransfusie krijgt, is dit over het algemeen geen wisseltransfusie, waarbij al het bloed vervangen wordt door nieuw bloed, maar worden alleen de rode bloedcellen in het lichaam aangevuld. Dit gebeurt door een geconcentreerde suspensie van rode bloedcellen (erytrocytenconcentraat) toe te dienen. Hierbij worden alleen de bestanddelen van het bloed gebruikt die een baby nodig heeft.

Een bloedtransfusie wordt gegeven via een infuus, dit duurt ongeveer vier uur. Hoewel er normaal gesproken bloed van een anonieme donor wordt gebruikt, wordt voor een bloedtransfusie eerst het bloed van de moeder getest op speciale antistoffen.

De meeste transfusies worden gegeven aan prematuren die geboren zijn met een zwangerschapsduur van 24-32 weken en/of met een gewicht van 1.500 gram of minder.

Na een bloedtransfusie knapt een baby meestal al heel snel op.

Populaire producten in de shop

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 16,00

Reisgids naar huis

 19,90