Vroegtijdige weeën

We spreken van vroegtijdige weeën wanneer deze vóór 37 zwangerschapsweken optreden. Deze weeën voelen meestal hetzelfde als ‘normale’ weeën rond de uitgerekende datum. Ook kan er verlies van bloed, slijm en/of vruchtwater optreden.

Wanneer weeën vroegtijdig optreden, dreigt je baby te vroeg geboren te worden, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Door rust te nemen en door medicijnen kan de zwangerschap vaak enkele dagen tot enkele weken worden verlengd. Soms kunnen vrouwen zelfs weer naar huis, al dan niet met medicatie en voorgeschreven (bed)rust, om alsnog rond de uitgerekende datum te bevallen. Hoe lang de bevalling bij vroegtijdige weeën nog gerekt kan worden, is van tevoren nooit te voorspellen.

Risico-factoren

Meestal is de oorzaak van vroegtijdige weeën niet te achterhalen, maar wel zijn er factoren aan te wijzen die een rol blijken te spelen:

 • het eerder doormaken van een vroeggeboorte
 • een infectie in het lichaam van de moeder
 • infectieziekte bij de moeder
 • voortijdig breken van de vliezen
 • een ongeluk of val
 • meerlingzwangerschap
 • (te)veel vruchtwater
 • bloedverlies als gevolg van een voorliggende placenta of een vroegtijdig loslatende placenta
 • afwijkingen van de baarmoeder of baarmoedermond
 • hogere leeftijd van de moeder
 • hoge bloeddruk
 • roken, alcohol- en drugsgebruik


Behandeling

De behandeling van vroegtijdige weeën is afhankelijk van de duur van je zwangerschap, jouw conditie en die van je baby.

Bedrust

Om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen, is het belangrijk om (bed)rust te nemen wanneer je vroegtijdig weeën krijgt. In eerste instantie zal je worden opgenomen in het ziekenhuis. Afhankelijk van je toestand mag je meestal wel douchen en naar toilet, behalve als je bijvoorbeeld ontsluiting hebt of gebroken vliezen. Wanneer de weeën na verloop van tijd afnemen, mag je steeds wat meer gaan bewegen en soms kan je zelfs naar huis.

Longrijping

Om de longen van je baby versneld te laten rijpen, krijg je bij een dreigende vroeggeboorte voor de 34 zwangerschapsweken medicatie voor longrijping van je baby. Hiervoor krijg je twee dagen achter elkaar een injectie in je bil of bovenbeen. Wanneer je nog ruim voor de 28 weken zwanger bent krijg je na een week soms nog een derde injectie.

Weeënremmers

Afhankelijk van de zwangerschapstermijn kan de bevalling soms worden uitgesteld door weeënremmende medicatie. Deze wordt meestal toegediend via een infuus of in de vorm van een zetpil. Wanneer je minder dan 23 weken zwanger bent, zal je in sommige ziekenhuizen geen weeënremmers krijgen omdat dit niet zinvol blijkt te zijn. In dat geval zal je worden overgeplaatst naar een academisch ziekenhuis, waar ze zijn uitgerust om baby’s die op zo’n vroege termijn geboren zijn te behandelen.

Infectie

Als duidelijk blijkt dat er een infectie is bij moeder of kind, zal er geen weeënremmende medicatie worden gegeven. Omdat een infectie bij de moeder weeën kan veroorzaken, moet deze worden behandeld met antibiotica via een infuus. Via de placenta komt deze antibiotica ook bij je kind terecht. Omdat een infectie levensbedreigend is voor een ongeboren baby, is het beter als het kind geboren wordt zodat het behandeld kan worden met antibiotica.

Populaire producten in de shop

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 16,00

Reisgids naar huis

 19,90