Kleine Kanjers > Kennisbank vroeggeboorte > Vroeggeboorte in je omgeving > Als de baby thuis is

Als de baby thuis is

Als de baby thuis is lijkt het voor veel buitenstaanders alsof alles nu goed is. Het is gezond, ziet eruit als een ‘gewone’ baby en iedereen gaat over tot de orde van de dag. Helaas voelt dit niet zo voor de ouders van het prematuur geboren kindje. Zij hebben een heftige en emotionele periode achter de rug en moeten nu thuis hun draai vinden. Bovendien kan er vooraf vaak niet gezegd worden wat het kind over zal houden aan de vroeggeboorte. Dit kan zich pas op latere leeftijd openbaren, wat weer nieuwe zorgen met zich meebrengt.

Nog een tijd in de medische wereld

Regelmatige controlebezoekjes in het ziekenhuis staan dikwijls op het programma en sommige kinderen worden na thuiskomst begeleid door een fysiotherapeut. De ouders blijven soms dus nog een tijd in het ‘medische wereldje’. Bovendien zijn de risico’s op infectie voorlopig nog groot, dus ook de kans dat de baby opnieuw moet worden opgenomen in het ziekenhuis.

Wat is de gecorrigeerde leeftijd?

Wanneer een baby te vroeg geboren is, heeft hij niet de volledige ontwikkeling kunnen doormaken die hij een baby normaal gesproken in de buik van zijn moeder doorloopt. Daardoor is de kans groot dat hij in zijn ontwikkeling achterloopt. Dit is normaal en in principe halen de meeste kinderen dit tijdens de eerste levensjaren in.

Om deze ontwikkeling op een ‘eerlijke’ manier te kunnen vergelijken, wordt de leeftijd de eerste tijd ‘gecorrigeerd’. Dit houdt in dat er wat betreft de ontwikkeling uitgegaan wordt van de uitgerekende datum. Wanneer een baby 14 weken te vroeg komt, is het bij geboorte dus eigenlijk -3 maanden. Als een kind 6 maanden is (kalenderleeftijd), is het gecorrigeerd dus nog maar 3 maanden en mag dan dus ook worden vergeleken met een baby van 3 maanden. Door de meeste specialisten wordt hiermee rekening gehouden totdat het kindje 6 jaar oud is.

Bepaalde vaardigheden die een kind in de loop van de tijd zal gaan leren, zijn erg complex (denk aan lopen). Ga je dan uit van de ongecorrigeerde leeftijd (kalenderleeftijd) en het kind loopt niet met 18 maanden (wat zogenaamd ‘gemiddeld’ is voor lopen), dan zou het laat zijn. Maar ga je uit van de gecorrigeerde leeftijd, dan is het kind nog maar 15 maanden. Het is dus heel normaal dat het nog niet loopt.

Vergelijken kan pijnlijk zijn

Voor ouders van een prematuur kindje kan vergelijken met een à terme geboren kind daarom ook pijnlijk zijn. Deze vergelijking is niet eerlijk, omdat een prematuur kindje eerst een inhaalslag moet maken op alle gebieden en pas later begint met de ‘normale’ ontwikkeling.

Aan de andere kant zijn er ook ouders die juist graag hebben dat hun kindje niet als ‘iets bijzonders’ wordt gezien. Probeer dus in alle gevallen weer zoveel mogelijk rekening te houden met de gevoelens van de ouders.

Populaire producten in de shop

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 16,00

Reisgids naar huis

 19,90