Kleine Kanjers > Kennisbank vroeggeboorte > Vroeggeboorte in je omgeving > Nog steeds niet welkom

Nog steeds niet welkom

Veel ouders van prematuren kiezen ervoor de eerste weken nog steeds geen kraambezoek te ontvangen of alleen bezoek van naaste familie en vrienden. Dit kan verschillende redenen hebben. Een aantal proberen we hieronder toe te lichten.

Angst voor infecties

Prematuur geboren babies zijn zeer vatbaar voor virussen en infecties. Het RS-virus is bijvoorbeeld heel gevaarlijk voor prematuren en heeft vaak opnieuw een ziekenhuisopname tot gevolg.

Deze virussen en infecties kunnen voor hen bovendien ernstigere gevolgen hebben dan voor op tijd geboren kindjes. Zeker als de kinderen longschade hebben. Zieke mensen of mensen die niet fit zijn, kunnen dus beter even wachten met een bezoekje tot ze beter zijn. Mag je wel langskomen, dan wordt er misschien van je gevraagd je handen goed te wassen. Dit is niet overdreven. Het is extra belangrijk om een premature baby tegen infecties te beschermen.

Wennen

Sommige ouders willen de eerste tijd thuis wennen aan de nieuwe situatie, alleen met hun gezin. Andere mensen kunnen ze daar misschien nog even niet bij gebruiken. Gun ze die tijd, er is in de periode voor de thuiskomst vaak al genoeg op ze afgekomen. Wil je toch heel graag iets voor ze doen? Kijk dan eens naar de tips die we geven bij Vroeggeboorte in je omgeving.

Snel overprikkeld

Een andere reden om bezoek nog even buiten de deur te houden, is dat prematuur geboren babies snel overprikkeld raken. Wanneer zij veel indrukken opdoen, kunnen ze erg van slag raken. Dit kan er voor zorgen dat ze slecht slapen of minder goed eten, maar is ook niet goed voor hun ontwikkeling. Mag je wel op bezoek komen, dan is het beter dat het kindje niet van hand tot hand gaat om overprikkeling te voorkomen. Meestal zal de baby lekker bij papa, mama, in bed of in de box blijven liggen en kan je het van een afstandje bewonderen. Knuffelen komt vanzelf wel wanneer de baby wat ouder en sterker is.

Kraamfeest

Er zijn ook ouders die kiezen voor een kraamfeest. Dit zal vaak niet direct na thuiskomst gehouden worden, maar pas na een paar weken. Natuurlijk vanwege de redenen die hierboven genoemd worden.

Populaire producten in de shop

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 16,00

Reisgids naar huis

 19,90