Kleine Kanjers > Kennisbank vroeggeboorte > Onderzoeken > CT-scan

CT-scan

Een CT-scan (computertomografiescan) is een röntgenonderzoek waarmee het mogelijk is om dwarsdoorsneden van het lichaam te maken. Hiermee kan een arts heel precies zien en beoordelen of er afwijkingen zijn in de vorm, structuur en ligging van de organen van een kind. Zo kunnen bijvoorbeeld de bloedvaten worden bekeken, maar ook de organen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Een CT-scan is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenstralen en een computer. De scanapparatuur bestaat uit een röntgenbuis en meetinstrumenten.

De baby wordt op een speciale onderzoekstafel langzaam door een ringvormig apparaat geschoven. Het apparaat is aan beide kanten open. Door de ronde opening gaat het kind erin, aan de achterkant komt het er weer uit.

In het CT-apparaat bevindt zich een röntgenbuis waarmee de foto’s worden gemaakt. Vanuit die buis worden röntgenstralen door het lichaam gestuurd. Deze stralen worden opgevangen en omgezet in elektrische signalen die worden verwerkt door een computer. Op die manier worden er beelddoorsneden van het lichaam gemaakt. Deze worden beoordeeld door de kinderarts.

Niet pijnlijk

Een onderzoek met behulp van een CT-scan is niet pijnlijk, behalve wanneer er een infuus moet worden aangelegd. Soms krijgt een kind medicijnen toegediend waardoor het rustig in dezelfde houding blijft liggen.

Populaire producten in de shop

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 16,00

Reisgids naar huis

 19,90