Kleine Kanjers > Kennisbank vroeggeboorte > Onderzoeken > ECG (Electro Cardiogram)

ECG (Electro Cardiogram)

Bij een ECG (Electro Cardiogram) of hartfilmpje wordt de elektrische activiteit van de hartspier onderzocht. Een ECG kan onderdeel zijn van een algemeen onderzoek naar de lichamelijke conditie, maar het kan ook zijn dat de arts wil weten of er afwijkingen zijn aan het hart. Het hartfilmpje geeft informatie over het hartritme, de werking van het hart en de grootte van het hart. Op deze manier kunnen eventuele ritmestoornissen of hartafwijkingen worden opgespoord.

Hoe gaat het in zijn werk?

Voor het maken van een ECG worden twaalf plakkers (elektroden) aangebracht op de borstkas, armen en benen van de baby. In de plakkers zitten elektroden die elektrische signalen van het hart opvangen. Zo worden de signalen van het hart doorgegeven aan de meetapparatuur. Metertjes zetten deze informatie vervolgens met een lijn op papier.

Niet schadelijk

Dit onderzoek is niet schadelijk. Tijdens het onderzoek ligt de baby met ontbloot bovenlichaam op de onderzoekstafel. Het onderzoek duurt enkele minuten en doet geen pijn. Ouders en verzorgers mogen bij het onderzoek aanwezig zijn.

Populaire producten in de shop

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 16,00

Reisgids naar huis

 19,90