Kleine Kanjers > Kennisbank vroeggeboorte > Onderzoeken > Oogonderzoek

Oogonderzoek

Soms is een oogonderzoek nodig, bijvoorbeeld de ROP-screening. Dit wordt gedaan door een gespecialiseerde oogarts, ondersteund door neonatologieverpleegkundigen.

Oogdruppels

Om het oogonderzoek goed uit te kunnen voeren, moeten de pupillen zo wijd mogelijk zijn. Daarom krijgt het kind eerst oogdruppels toegediend, die een half uur moeten inwerken voordat het onderzoek kan plaatsvinden. Deze druppels worden in drie keer toegediend, om de 10 minuten.

Niet pijnlijk

Een oogonderzoek is in principe pijnloos, maar het kan wel stressvol zijn voor een baby. Daarom proberen zowel de arts als de verpleegkundigen het kindje zoveel mogelijk gerust te stellen. Dit kan door de baby in een goede gesteunde houding te leggen, een speentje met suikerwater (sucrose) te geven of het voorzichtig vast te houden. Ook wordt er eventueel een pauze ingelast als het voor het kindje te stressvol blijkt te zijn.

Naar om te zien

Het meest vervelende van een oogonderzoek, en dan vooral voor de toeschouwers, is het speculum. Dit is een klemmetje waarmee de oogleden worden opengehouden. Via de pupil kunnen op deze manier het netvlies en de lens goed bekeken worden. Omdat dit er vervelend uitziet, kiezen veel ouders ervoor om er niet bij te blijven.

Populaire producten in de shop

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 16,00

Reisgids naar huis

 19,90