Kleine Kanjers > Kennisbank vroeggeboorte > Vroeggeboorte of prematuriteit

Vroeggeboorte of prematuriteit

Een zwangerschap duurt normaal gesproken ongeveer 40 weken. Die tijd heeft je baby nodig om te groeien en zich te ontwikkelen, zodat hij er klaar voor is om geboren te worden. Ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een vroeggeboorte, spontaan (80% van de vroeggeboortes) of doordat de zwangerschap vroegtijdig moet worden afgebroken. In totaal zijn dat ongeveer 13.000 vroeggeboortes per jaar, waarvan 3.000 extreme vroeggeboortes, na een zwangerschap van minder dan 32 weken.

We spreken van een vroeggeboorte wanneer een baby veel te vroeg wordt geboren, tussen de 23 en 37 zwangerschapsweken. Wordt een baby voor de 22 zwangerschapsweken geboren, kan hij over het algemeen niet buiten het lichaam van zijn moeder overleven. Dit noemen we geen prematuriteit maar een miskraam.

Baby’s die veel te vroeg geboren worden zijn nog onrijp en kwetsbaar en hebben een grote kans op complicaties. Ze hebben specialistische medische zorg nodig en moeten worden opgenomen op de couveuseafdeling in het ziekenhuis, die helemaal is ingericht om ze de zorg te verlenen die ze nodig hebben. Baby’s die vanaf 32 weken worden geboren kunnen opgevangen worden in een streekziekenhuis, extreem prematuren die tussen de 24 en de 32 weken worden geboren, hebben de meer specialistische zorg van een NICU nodig. De meeste ziekenhuizen in Nederland hebben een High Care en een Medium Care afdeling. Er zijn 10 (waarvan 8 academische) ziekenhuizen met een NICU.

Dysmaturiteit

Een baby die geboren wordt met een (veel) te laag geboortegewicht voor de duur van de zwangerschap noemen we dysmatuur. De problemen die een dysmature baby na de geboorte ondervindt zijn vaak vergelijkbaar met die van een prematuur.

Extreem prematuur

Een baby die voor 32 zwangerschapsweken wordt geboren, is extreem prematuur. De kans op complicaties neemt toe met elke zwangerschapsweek die een baby korter in de buik van zijn moeder kan blijven. Extreem prematuur geboren baby’s worden opgenomen op een van de tien NICU’s in ons land. NICU’s zijn speciaal ingericht om extreem prematuren de hoogstaande technische zorg te geven. Wanneer je voor 32 weken dreigt te gaan bevallen, zal je daarom naar een ziekenhuis met een NICU worden overgebracht.

Populaire producten in de shop

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 16,00

Reisgids naar huis

 19,90