Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > Ademhalingsondersteuning: Low Flow, CPAP, BPAP en ECMO

Ademhalingsondersteuning: Low Flow, CPAP, BPAP en ECMO

Ademhalingsproblemen zijn de meest voorkomende problemen bij te vroeg geboren baby’s. Afhankelijk van de termijn waarop ze geboren worden, hebben prematuren de eerste dagen of weken vaak ondersteuning van de ademhaling nodig.

Soms krijgen ze in de loop van de tijd verschillende vormen van ademhalingsondersteuning, afhankelijk van hun conditie. Zij kunnen bijvoorbeeld wanneer de CPAP is afgebouwd nog een tijdje overgaan op de neusbril.

Er zijn twee manieren van ondersteuning van de ademhaling: invasieve en niet-invasieve ademhalingsondersteuning. Niet-invasieve ondersteuning is weer verder onderverdeeld in verschillende vormen.

Niet-invasieve ademhalingsondersteuning

Onder niet-invasieve ademhalingsondersteuning vallen alle vormen van ondersteuning die ervoor zorgen dat een baby makkelijker zelfstandig kan ademen. Vormen hiervan zijn de Low Flow (ook wel neusbril of snorretje genoemd), CPAP en BPAP (of bifasische CPAP), die beiden worden gegeven via Infant Flow. CPAP en BPAP geven iets meer ondersteuning dan de Low Flow.

niet invasieve beademing
Niet-invasieve beademing: links een baby met snorretje en rechts een baby met CPAP.

Invasieve ademhalingsondersteuning

Onder invasieve ademhalingsondersteuning vallen alle vormen van beademing. Hierbij wordt de ademhaling (bijna) volledig van de baby overgenomen. Bij beademing wordt de lucht via een buisje tot in de longen gebracht. Een baby wordt hiervoor geïntubeerd.

Behandeling via ECMO (beter bekend als een hart-longmachine) is de meest ingrijpende vorm van ademhalingsondersteuning. Deze machine neemt de functie van de longen volledig over.

Via twee slangen wordt het bloed uit het lichaam van een baby naar een kunstlong overgebracht. De machine haalt de koolstofdioxide uit het bloed en voegt zuurstof toe, en pompt het weer terug naar het lichaam.

invasieve beademing
Invasieve beademing: een baby die beademing krijgt via een tube.

Aanvullende medicatie

Soms wordt er extra ondersteunende medicatie aan de ondersteuning van de ademhaling toegevoegd. Bijvoorbeeld coffeïne of Dopram, of wanneer baby’s zo ziek zijn dat ze een zeer hoge behoefte hebben aan zuurstof, stikstofmonoxide (NO).

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50