Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > Ademhalingsproblemen en aandoeningen

Ademhalingsproblemen en aandoeningen

Wanneer een baby voor 35 zwangerschapsweken geboren wordt, zijn de longen nog niet af. Dat kan ademhalingsproblemen geven.

De ontwikkeling van de longen van een kind begint al in het begin van de zwangerschap. De eerste grove longblaasjes worden vanaf week 26 gevormd en de uiteindelijke longblaasjes ontstaan vanaf week 32. Wanneer een baby dus voor 34-35 weken geboren wordt, zijn de longen nog niet af.

Vooral bij baby’s die voor 32 weken geboren worden, hebben de longen te weinig longblaasjes en zijn de longen nog te klein. Daardoor kunnen ze nog niet genoeg zuurstof opnemen. De longen van baby’s die voor 28 weken geboren worden, maken bovendien nog niet genoeg surfactant aan.

Ademhalingsproblemen: het meest voorkomende probleem voor prematuren

Problemen met de ademhaling zijn de meest voorkomende complicaties bij prematuren. Dit komt doordat het weefsel van hun longen en hun ademcentrum bij de geboorte nog niet rijp zijn. De ademhaling van prematuur geboren baby’s kan daardoor onregelmatig verlopen.

Aan de monitor

Baby’s komen daarom na hun geboorte op de couveuseafdeling aan de monitor te liggen, die onder andere de saturatie (het zuurstofgehalte in het bloed), de hartslag en hun temperatuur meet. De baby krijgt drie elektrodes op de borst geplakt die via dunne snoertjes aan de monitor worden verbonden.

Wanneer de hartslag of de saturatie omlaag gaat, geeft de monitor piepjes, het alarm gaat af. Verpleegkundigen komen dan kijken wat de oorzaak is. Soms ‘vergeet’ een baby bijvoorbeeld te ademen en is het genoeg om even een klein tikje tegen een voetje te krijgen, maar soms is er meer aan de hand en is het nodig dat verpleegkundigen snel ingrijpen.

Saturatie

De saturatiemeter (pulse oximeter) zit meestal met een klittenbandje om een voetje en wordt ook via een snoer aan de monitor verbonden. Deze meet hoeveel zuurstof er in het bloed zit. Wanneer een kind ademt, wordt zuurstof in het bloed opgenomen en zo naar de organen vervoerd. Is de saturatie te laag, dan zal een kind ademhalingsondersteuning krijgen, of zal de hoeveel zuurstof die het al krijgt langzaam worden verhoogd.

De meest voorkomende ademhalingsproblemen

Er zijn verschillende ademhalingsproblemen waar prematuur geboren baby’s mee te maken kunnen krijgen. Dit zijn de meest voorkomende:

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50