Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > Beademing en trilbeademing (invasief)

Beademing en trilbeademing (invasief)

Beademing is een vorm van invasieve ademhalingsondersteuning, waarbij de functie van de ademhalingsspieren volledig wordt overgenomen door een beademingsmachine. Dit is nodig wanneer een baby (ondanks ademhalingsondersteuning) niet of onvoldoende kan ademen.

Als een baby beademd moet worden, zal het worden geïntubeerd. Via een tube (een plastic slangetje) die rechtstreeks via de keel door in de luchtpijp naar de longen gaat, wordt dan lucht en zuurstof geblazen, soms aangevuld met medicijnen. Omdat de tube de stembanden openhoudt, kan een baby hierbij geen geluid maken.

Wanneer minder forse beademing nodig is, kan er ook een tube via de neus worden geplaatst. Omdat dit buisje niet voorbij de stembanden gaat, kan de baby met deze vorm van ademhalingsondersteuning wel geluid maken en kan je hem horen huilen.

beademing prematuur

Door te beademen wordt een baby de kans gegeven om tot rust te komen, energie op te doen en te genezen, om daarna weer zelfstandig te kunnen gaan ademen. Hoe lang er beademd moet worden is nooit volledig te voorspellen, dit kan enkele uren of dagen zijn, maar ook langer. Omdat er risico’s zijn aan kunstmatige beademing, wordt altijd geprobeerd om de duur van beademen zo kort mogelijk te houden.

Ondersteunende of volledige beademing

Er zijn twee vormen van beademing: ondersteunende en volledige beademing. Wanneer een baby volledig wordt beademd krijgt, ademt hij niet zelf maar wordt de ademhaling volledig door de machine overgenomen.

Een baby die ondersteunende beademing krijgt, ademt zelf maar wordt hierbij door de machine ondersteund. Door de beademingsmachine wordt lucht, eventueel met extra zuurstof, in de longen geblazen, waardoor de longen met een bepaalde druk opengaan. Dit lijkt het meest op de normale ademhaling. De baby ademt in principe zelf mee, de machine past zich aan zijn ademhaling aan.

Trilbeademing

Trilbeademing is een andere naam voor hoogfrequente beademing (HFO) of hoogfrequente ventilatie (HFV). Bij deze vorm van ademhalingsondersteuning wordt met een heel hoge frequentie (600 keer per minuut) hele kleine beetjes lucht en zuurstof in de longen geblazen. De hoge frequente toediening van lucht is goed te zien aan de borstkas van een baby; de baby ligt voortdurend te trillen. Hoewel dit een naar gezicht kan zijn, is het voor de baby gelukkig niet vervelend. Een baby die trilbeademing krijgt, kan zelf mee blijven ademen.

Minder risico’s op longschade

Door langdurige kunstmatige beademing loopt een baby het risico om BPD te ontwikkelen. Daarom wordt altijd geprobeerd om de toepassing en de duur zo veel mogelijk te beperken. Doordat bij trilbeademing de longblaasjes minder worden uitgerekt, wordt vermoed dat de kans op longschade hierbij kleiner is. Dit is echter nog niet helemaal is bewezen. Ook de toepassing van trilbeademing wordt daarom zo veel mogelijk beperkt.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50